B12 vitamini eksikliği gibi bazı sağlık sorunları da el titremesi ile ilişkili olabilir bu nedenle doktorunuza danışarak gerekli tedaviyi almanız gerekebilir.
Metabolik eksiklikler de el titremesine yol açan bir diğer problemdir. Özellikle B12 vitamini eksikliğinde el titremesi yaygın olarak görülür.
Yetişkinlerde D Vitamini Eksikliği
1- Üşüme: Bu vitaminin eksikliğinin saptanması son derece kolaydır çünkü belirtileri diğer vitamin eksikliğinin belirtilerinden çok daha yoğun hissedilir. Yoğun hissedilen semptomların başında üşüme geliyor. Kişiler serin havalarda dahi titreme nöbetlerine girebilir.
Kas Ağrıları ve Kramplar
Ağrı, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerinden bazılarıdır. En kötü senaryoda eksiklik, nöbetlere veya konvülsiyonlara neden olabilir.
Vücutta DNA sentezi, kırmızı kan hücresi olarak bilinen eritrosit üretimi ve sinir dokusunun yenilenmesi gibi önemli görevleri bulunan B12 vitamininin vücutta eksik olması durumunda el titremesi yaygın olarak görülür.
İlgili 42 soru bulundu
Vitamin Eksikliği ve El Titremesi
Vitamin eksikliği birçok hastalığa sebep olabilir. El titremesinin sebeplerinden bir tanesi de vitamin eksikliğidir. Yeterli miktarda B vitamini içeren besinler tüketmiyorsanız risk altında olabilirsiniz.
El ve ayaklarda karıncalanma
Demir seviyesi düşük olduğunda kemik iliği yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretemez, bu da kan hacminin düşük olmasına ve dokulara kan akışının azalmasına neden olur. Ellerinize ve ayaklarınıza kan akışının azalması da karıncalanma hissi yaratır.
Esansiyel tremor tedavisinde propranolol ya da primidone gibi ilaçlar kullanılabilir. İlaçtan yeterince yarar sağlanamazsa ve tremor şiddetli ise derin beyin stimülasyonu denen bir yöntemle cerrahi olarak da tedavi edilebilir.
Spor alışkanlığı: Boş zamanlarınızda el titremesi egzersizleri yapın. Elinizi açıp kapatarak ve nesneleri tutup bırakarak parmak kaslarınızı aktif hale getirin. Kafein azaltılmalı: Günlük kafein alımını sınırlandırın. Kahve ve çayı çok seviyorsanız, her bir içecek için belirli bir doz ayarlayın.
El titremesi için birkaç farklı yöntem denenebilir. Öncelikle stres ve anksiyetenin azaltılması önemlidir yani yoga veya meditasyon gibi rahatlama teknikleri uygulanabilir. Ayrıca sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek ve düzenli egzersiz yapmak da el titremesini azaltmada yardımcı olabilir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Parkinson gibi çok önemli nörolojik hastalıkların ilk belirtisi dinlenme anında ortaya çıkan el titremesidir. El titremesinin belirtisi olabilecek nörolojik hastalıklar MS, inme, travmatik beyin hasarı ve bazı omurilik hastalıkları gibi rahatsızlıklardır.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Depresif hastalarda folat ve B12 vitamininde azalma olduğuna dair önemli kanıtlar vardır.
Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
El titremesinin pek çok farklı nedeni olduğu için tedavisinin de tek bir yolu yoktur.
Boyun fıtığı hastalarında boyun ağrısı ve diğer şikayetlere eşlik eden bazı belirtilerin altta yatan bir malignensi (kanser) ya da enfeksiyon hastalığına işaret edebileceği için önemli kabul edilir. Boyun fıtığında alarm belirtiler olarak isimlendirilen çeşitli durumlar mevcuttur: Ateş, üşüme, titreme. Gece terlemeleri.
Psikolojik El Titremesi Kendiliğinden Geçer mi? Gün içerisinde iş hayatı, günlük koşuşturma, yoğunluk ve bu yorgunluğa bağlı gelişen el titremesi; genellikle vücut dinlendiğinde kendiliğinden geçer. Kişinin heyecanına, stresine ve duygu durumuna bağlı gelişen titremeler; mevcut durum sonlandığında ortadan kaybolur.
Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
İstemsiz kasılma ve seğirmelere yönelik ilaç tedavisi genellikle çok etkin olmamaktadır. Hastaların büyük bir kısmında tıbbi tedavi botoks uygulaması ile sürdürülmektedir. Bu tedavinin yetersiz kaldığı veya tolere edilemediği durumlarda cerrahi tedavi uygulanır.
Tremor Hastalığına Tanı Nasıl Konulur? Titreme hastalığının tanısı için belirli bir kan testi ya da tetkik bulunmamaktadır. Bu nedenle, hastalığın tanısı ancak semptomların benzediği diğer hastalıkların ekarte edilmesi ile yapılabilmektedir.
Sürekli olarak yaşanan kaslar ve dokulardaki seğirme, titreme ve kas krampları çoğunlukla magnezyum eksikliğinin belirtileridir. Özellikle eksikliğin en üst seviyede olduğu zamanlarda kaslarda acı veren bir kasılma durumları görülür. Magnezyum eksikliğinde kişi kendisini daha yorgun ve bitkin hisseder.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri