Günümüzde de Türkiye'nin dördüncü büyük ovasının üstünde olan Elbistan, ekonomik ve coğrafi bakımdan İlin en büyük İlçesi olma özelliğini korumaktadır.
Ayrıca Elbistan, üç büyük nehir ve onların birçok kolları ile sulanan geniş ve Türkiye'nin 4. büyük ovasının içindedir.
Kahramanmaraş'ta 2007 yılından bu yana yapılan kazı çalışmalarında, Türkiye'nin en büyük 4. ovası olan Elbistan Ovası'nın Milattan Önce 6-7 binlerde göl olduğu belirlendi. Kentte 9 yıldır kazı çalışması yürüten Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.
Ülke genelinde 141 adet büyük ova bakanlar kurulunun 2016/9620 sayılı kararıyla ilan edilmiştir. Bu 141 ovadan 4 tanesi(Uşak Ovası, Sivaslı Ovası, Banaz Ovası, Baltalı Ovası) ilimiz sınırı içerisinde olup toplam alanı yaklaşık 60 bin hektardır.
Elbistan aktif fay hattı ile II. derece deprem kuşağındadır.
İlgili 44 soru bulundu
Gölcük depremi yüzeyde 142 kilometrelik bir kırığı meydana gelirken, Elbistan depreminde 177 kilometrelik yüzey kırığı meydana geldi.
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi. Bu deprem ise 45 saniye sürdü.
Günümüzde de Türkiye'nin dördüncü büyük ovasının üstünde olan Elbistan, ekonomik ve coğrafi bakımdan İlin en büyük İlçesi olma özelliğini korumaktadır.
İl olma tartışması
Ancak Elbistan ilçe olarak kalmaya devam etti. Uzun yıllar süre gelen Elbistan'ın il olma hususu 2000 yılında TBMM'ye verilen kanun teklifiyle resmiyet kazanmıştır. Kahramanmaraş'ın büyükşehir statüsüne geçmesi ile bu konu zamana bırakılmıştır.
Elbistan ovasında halen 695.118.dekar arazide susuz tarım yapılmaktadır. Ancak Tarımın en önemli unsurlarından birisi olan suyun yokluğu çok büyük dezavantajlar yaratmaktadır. Sulu bir arazide dekara 600-700 kğ.
"Elbistan'da depremde 924 kişi hayatını kaybetti. 924 kişinin de defin işlemleri tamamlandı. Tedavi gören 71 kişi bulunuyor, 167 kişi sevk edildi. Kurulan 2 bin 817 çadırda 7 bin 830 kişi kalıyor.
Uzunluğu 60-65 km.. kuzey- güney doğrultusunda eni ise 40-45 km. dir. Ova kuzeyden Hurman çayı ve Söğütlü çayları ile beslenmektedir.
İlçede 69 köy ve 50 mezra vardır. Ovadaki köyler toplu yerleşim, dağlık bölgedekiler ise dağınık ve mezralardan oluşmaktadır. Elektriksiz ve Telefonsuz köy bulunmamaktadır. 45 köye ulaşım tamamen asfalt yol ile(233 km) 24 köye ise kısmen asfalt, kısmen stabilize(410 km+118,7 km tesviye) yol ile sağlanmaktadır.
TARİHİ: Eski tarihçiler tarafından, Elbistan adının Abbasta, Ablastany, Ablastin, Abulastyn olarak değişikliklere uğradığı ifade edilmektedir. Selçuklu devri Türk tarih yazarlarının yazdıklarına göre de Elbistan'ın, Ablistan ve Albıstan olarak adlandırıldıgı anlaşılmaktadır.
Elbistan'da da 41 Alevî köyü vardır. Yine Kahramanmaraş'ın diğer ilçelerinde birçok Alevî köyleri vardır.
Kuzeyinde Toros Dağlarının yer alan Çukurova Delta Ovası, aslında Türkiye'nin en büyük ovasıdır. Akarsuların yüksek seviyede alüvyon taşıması sonucu oluşmuştur.
Bir başka ifade ile Elbistan'daki Ermeni vatandaşların bir kısmı mezhep değiştirerek Gregoryenlikten Protestanlığa geçmiştir.
Menteşe Beyliği'nin kurucusu Menteşe Bey'in babası ve aynı zamanda Kuru Bey'in oğlu olan zatın adı da Elbistan değil Elbistan Bey'dir. Son dört beş asırda, Türklerin yoğun kullanımı ile kelime ELBİSTAN şekline dönüşmüş bir başka deyişle, bu şekliyle Türkçeleşmiştir.
Elbistan - Hatay arası toplam 183 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 3 saat 30 dakika sürüyor.
Dalaman Ovası, Dalaman Çayı'nın uzun yıllar boyunca biriktirdiği alüvyonların oluşturduğu çok geniş bir alana yayılan, Türkiye'nin en yüksek verim alınabilen tarım alanlarındandır. Dalaman ovası tektonik nedenlerle çökmüş, alüvyonlarla doldurulmuş bir ovadır.
Ülkemizde bulunan başlıca delta ovaları arasında yer alan Çukurova deltası Adana ili sınırları içinde yer alır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Türkiye'nin en büyük delta ovasıdır.
Doğu Anadolu Bölgesi'nin güney batı ucundaki Elbistan ovası, tektonik bir deprem sonucunda, üstünde bulunan gölü boşaltarak, bu günkü ovayı meydana getirmiştir. Ova tabanı kalın bir alüvyon tabakası altında Neojen (3.zaman) katmanlarını taşır.
AFAD'ın verilerine göre saat 04.17'de başta 7,4 olarak açıklanan ancak şiddeti 7,7 olarak güncellenen depremin ardından yeni bir deprem daha oldu. Depremin Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde saat 13.24'te ve 7,6 büyüklüğünde gerçekleştiği açıklandı.
Uzmanlara göre ise Elbistan'da tekrardan 7 ve üstü deprem olmaz fakat artçı deprem 6 şiddetine kadar çıkabilir. Bu da ağır hasarlı binaların yıkılmasına sebep olabilir. Diğer yandan ise Göksun fayı ve Adana bölgesi.
Maraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ilk deprem 7,7 büyüklüğündeki 65 saniye; Elbistan ilçesindeki ikinci deprem 7,6 şiddetinde ve etki süresi ise 45 saniye olarak gerçekleşti. Maraş depremini, Şili depreminden ayıran en önemli fark; ana ve artçı iki deprem arasındaki sürenin 9 saat gibi kısa bir süre olması.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri