Günlük hayatı bizim için kolaylaştıran elektrik enerjisi, gerekli önlemler alınmadığında veya hatalı kullanım halinde elektrik çarpmaları ile insan hayatının sonlanmasına, ısınma ve kısa devre ile işletmelerde ya da evlerde yangınların çıkmasına neden olabilir.
Elektrik kontaklarından kaynaklanan yangınların en büyük sebebi aşırı ısınmadır. İletkenler, kaldırabilecekleri seviyenin üzerinde voltaj akımına maruz kaldıklarında ısınmaya başlarlar. Bu ısınma, kablonun etrafındaki plastiğin erimesine sebep olur ve en nihayetinde “elektrik kontağı” olarak bilinen arıza gerçekleşir.
Elektrik Tesisat muayenesi kapsamında; Termal Kamera yardımı ile ısı kontrolleri yapılarak ısınmalar tespit edilebilir. Topraklama Ölçümü yardımı ile Aşırı Akım Koruma Ekipmanı'nın kısa devreye karşı koruma yapıp yapmadığı tespit edilir. Bu testlerin sonucunda ısınma problemleri büyük oranda tespit edilmiş olur.
Ancak ne var ki, bu konuda yasal bir düzenleme bulunmadığından, yangın sonucu zarara neden olan komşunun sorumluluğu B.K. 41.maddesine göre haksız eylem olarak nitelenmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Haksız fiil sorumluluğunun doğabilmesi için gerekli olan unsurlar şu şekilde sıralanabilir: Hukuka aykırı fiil, zarar, illiyet bağı ve kusur.
Haksız fiilde zarar gören, zararını ve zarar verenin kusurunu ispat yükü altındadır. Uğranılan zararın miktarı tam olarak ispat edilemiyorsa hakim, olayların olağan akışını ve zarar görenin aldığı önlemleri göz önünde tutarak, zararın miktarını hakkaniyete uygun olarak belirler.
E TİPİ YANGIN Elektrik yangınları. Elektrik trafo, pano vb. gibi yerlerde çıkan yangınlardır. ULUSLARARASI HARF KODU E E sınıfı yangınlar, Kuru kimyevi Toz, Köpüklü ve Karbondioksit Yangın Söndürücüler ile söndürülür.
Elektrik yangınlarında yangın söndürme sistemleri olarak kuru kimyevi toz sistemleri ve karbondioksit söndürme sistemlerinin kullanılması son derece etkili olacaktır.
İçinden sıvı veya gaz geçişi olan hortum ve tesisatlarda veya iletken olmayan maddelerin sürtünmesi sonucu oluşan statik elektrikten kaynaklı ark sonucu yanma ve yangın oluşabilir.
Isıtıcı ve elektrikli ev aletlerinin prizde takılı bırakılması, kış aylarında meydana gelen ev yangınlarının başlıca sebepleri arasında yer alıyor.
Atan sigortaya tel, yapıştırıcı, bant vs. sarılır, hatta bir daha atmasın diye kalınca sarılır. Bir yerde bir arıza olur sigorta atsa kurtaracak ama sarılan kalın tel, bant vs. olduğu için veya sigorta arızalı olduğu için atmaz, yangın çıkar.
Elektrik panosu yangınları, elektrik arızaları, kısa devreler veya aşırı ısınma gibi nedenlerle meydana gelebilir. Bu yangınlar hızla yayılabilir ve ciddi hasarlara neden olabilir. Ayrıca, elektrik panosu yangınları, çalışanların güvenliğini tehlikeye atabilir ve üretim kesintilerine yol açabilir.
Cihazlara dokunulduğunda elektrik çarpması, prizden duman ya da kıvılcım çıkması da elektrik kaçağının olduğunu göstermektedir. Kontrol kaleminin üst bölümüne sıkıca parmak ile bastırılarak cihazın iletken kısmına dokunulur. Kontrol kaleminin led ışığı, elektrik kaçağı var ise yanacaktır.
Oluşan kaçak elektrik faturasına istinaden Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri gereği borcun bulunduğu tesisatın enerjisi kesilmektedir. Borçlu kişi veya tüzel kişilik adına yasal yaptırımlar(ilgili yasalar gereği ceza şikayetleri, icra takibi ile haciz işlemleri, vs.) uygulanır.
Elektrik kaçağı, elektrik devrelerinde meydana gelen istenmeyen enerji sızıntısıdır ve ciddi tehlikelere yol açabilir. Bu durum, elektrik çarpmalarına, yangınlara ve hatta ölümlere neden olabilir.
Elektrik yangınlarında belirttiğimiz gibi kuru kimyevi toz söndürme sistemleriyle birlikte karbondioksitli söndürme sistemleri kullanılmalıdır. Su kullanılması elektrik iletkenliğini de beraberinde artıracağı için yangının daha geniş alanlara sıçramasını da sağlayacaktır.
Suların iletken özellik göstermesi elektrik iletkenliğini de tetikleyeceği için mutlaka suların kullanılmaması gerekmektedir. Su sistemleri yerine kuru kimyevi toz sistemiyle birlikte karbondioksit gaz söndürücülerinin kullanılması elektrik yangınlarının daha erken biçimde söndürülmesini de sağlayacaktır.
Köpüklü (Foam) Yangın Söndürme Sistemleri Ne
Köpüğün örtme özelliği sayesinde yanan yüzeyin üzeri örtülür. Ateşin hava ile teması engellenir ve yangının sönmesi sağlanır. Köpük içerisinde su bulunduğundan dolayı elektrik nedeni ile çıkan yangınlarda kullanılmamalıdır.
Elektrik yangınları müdahale yöntemleri olarak ele alınacak ilk söndürme sistemi mutlaka karbondioksit söndürme sistemidir. İçerisindeki karbondioksit kaynağıyla birlikte ortamdaki oksijen oranının azaltılması yangının söndürülmesine de etki edecektir.
C sınıfı yangınlar yanıcı gaz malzemelerin yanmasıyla oluşan yangın türüdür. Bu tür yangınların da söndürülmesi için yine kuru kimyevi toz söndürme sistemlerine başvurulması gerekmektedir.
Yanan maddeye bağlı olarak dörde ayrılan yangınlar, A sınıfı yangınlar, B sınıfı yangınlar, C sınıfı yangınlar ve D sınıfı yangınlar olarak başlıklar altında toplanabilmektedir. Bu sınıflara ilaveten ayrıca Elektrik yangınları gösterilmektedir.
TBK m. 49: «Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Zarar verici fiili yasaklayan bir hukuk kuralı bulunmasa bile, ahlaka aykırı bir fiille başkasına kasten zarar veren de, bu zararı gidermekle yükümlüdür.»
Kural olarak hâkim, taraflar arasında uyuşmazlık konusu olan vakıaların gerçekleşip gerçekleşmediğini kendiliğinden araştıramaz. Belli bir olayın gerçekleşip gerçekleşmediğini, tarafların ispat etmesi gerekir.
Bu nedenle faizin haksız fiilin işlendiği tarihten itibaren yürütülmesine karar verilmek gerekirken, dava tarihinden itibaren faiz yürütülmesi hatalıdır. Haksız fillerden doğan tazminat ve faiz borcu herhangi bir ihtara gerek kalmaksızın olay tarihinde doğar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri