Bir elektrikli aracı şarj etmek, şarj etmeye başladığınızda pilinizin ne kadar dolu olduğuna ve şarj etme hızınıza bağlı olarak 30 dakika ile 10 saat arasında değişebilir. Elektrikli araçlar, genel olarak gazdan daha ucuz olan elektrikle çalıştıkları için gazla çalışan arabalardan daha yakıt verimlidir.
Hızlı Şarj İstasyonlarında Şarj Dolum Süresi. Elektrikli araba şarj süreleri, şarj istasyonlarında kullanılan akım tipine göre değişiklik gösteriyor. Hızlı şarj istasyonu olarak bilinen istasyonlarda doğru akım kullanılıyor. DC tip istasyon ile bataryayı yüzde 80 şarj etmek ortalama 30 ila 40 dakika sürüyor.
Elektrikli bir arabayı şarj etmek evde ya da herhangi bir halka açık şarj istasyonunda yapılabilir. Arabanın şarjını tam olarak doldurmak 30 dakika ya da yarım gün kadar sürebilir. Şarjın dolması için gereken süreyi bataryanızın büyüklüğü ya da şarj noktanızın ne kadar hızlı olduğu etkileyebilir.
Bugün piyasadaki elektrikli otomobillerin tek şarj ile gidebildikleri menzil, marka ve modele göre 150 km ila 600 km arasında değişkenlik gösteriyor. Bununla birlikte gidilebilecek maksimum mesafeyi belirlemede, yol ve hava koşulları ile sürüş stili de önemli bir rol oynuyor.
Batarya kapasitesi 52,4 kWh olan 314 kilometre kısa menzilli Togg'un Şarj maliyeti Trugo istasyonlarında 418.6 lira olurken kilometre başına harcadığı enerji de 1,33 lira olacak.
İlgili 19 soru bulundu
Aracın Togg'un hızlı şarj istasyonu Trugo'dan şarj olma maliyeti ise 418,6 TL'ye ulaşıyor. Togg'un 88,5 kWh batarya kapasitesine sahip (523 km menzil) uzun menzilli diğer versiyonu ise evden 195,5 TL'ye, işyerlerinden 334,5 TL'ye ve hızlı şarj istasyonu Trugo'dan 707,1 TL'ye tamamen deposunu dolduruyor.
Elektrikli araçlar aynı tempoda düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 17,5 kWh değerinde elektrik tüketir, binek araç ise 100 kilometrede ortalama 6 litre dizel tüketir. Ağustos 2023 fiyatları ile 100 km için elektrikli araç şarj bedeli: Evde şarj etmeniz halinde 17,5×1,50 TL = 26,25 TL.
m-şarj aracı, elektrikli aracın yolda kalması veya şarjının bir şarj istasyonuna gidemeyecek kadar azalması durumunda, aracın yanına giderek 20 dakikada 80 kilometre menzil kazandıracak kadar şarj ediyor.
Bilgisayardan şarj olursa 2 saat.. Prizden şarj olursa 30-45 dk.. Pilin özelliklerine göre değişiyor...
Elektrikli otomobiller uzun yolda 150 ila 600 km arasında mesafe kat edebiliyorlar. Tabi bu durum aracın markasına göre değişiklik gösteriyor. Buna ise marka ve modelin ötesinde aracın batarya kapasitesi neden oluyor.
Hiç problem olmayacak. Zaten evde de şarj edilebilecek. Hem evde hem yolda şarj edilebilecek." Buna göre TOGG'un evde şarj edilebilir olduğu, TOGG ile evlerdeki elektriğin dönüşümlü olarak uyumlu olabileceği düşünülmektedir.
Şirketten alınan bilgilere göre, Togg her 100 kilometrede 16.7 kwh elektrik tüketiyor. Togg ile 1.000 kilometrelik yol gidildiği varsayıldığında, evden bataryayı doldurup çıkarsanız, ilk 500 kilometreyi 142 TL'ye gidersiniz. İkinci 500 kilometrelik yol için ise Trugo istasyonunda hızlı şarjla 667 TL ödersiniz.
Tesla'yı evde şarj etmek
Nisan 2022 itibarıyla Tesla modellerinde artık bir mobil konektör bulunmuyor. Evde daha hızlı şarj etmek için 240 voltluk bir prize ihtiyacınız olacak. Bunlar saatte yaklaşık 40 kilometre menzil veya 8-10 saatte tam şarj sağlayabilir.
Hızlı şarj istasyonu kurulum maliyeti ne kadar? Hızlı şarj istasyonları, diğer şarj istasyonlarına göre daha pahalı olma eğilimindedir, ancak elektrikli araçlar ve altyapı teknolojisi geliştikçe, maliyetler de düşmektedir. AC şarj istasyonlarının maliyeti 20.000,00 TL – 60.000,00 TL arasındır.
Batarya. Batarya konusundaki parametreyi en hızlı tam şarj ve %0 ile %80 arası ev tipi şarj süresi olarak ayırmak mümkündür. Menzil ve diğer parametreler de aşağıda yer almaktadır. Renault Zoe'nin en hızlı tam şarj süresi 1 saat 29 dakikadır, Renault Twizy'nin en hızlı tam şarj süresi 3 saat 30 dakikadır.
Elektrikli araçlar, günümüzde rejeneratif frenleme sayesinde kendiliğinden şarj olabiliyor. Rejeneratif frenlemede, normal seyir halindeyken harcanacak olan kinetik enerji araç yavaşladığı ve durduğu esnada yeniden bataryaya yönlendiriliyor. Böylece enerji dönüşümü sağlanabiliyor.
Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız. Son olarak büyük bir alışkanlık olan gece yatarken telefonu şarjda bırakmak oldukça zararlıdır. Bu alışkanlık nedeniyle telefonunuz %100 dolacak ve batarya performansınız zamanla düşecektir.
Yavaş şarj için geceler tercih ediliyor
Bu da enerji tasarrufuna katkı sağlar. Bir cihazı hızlı şarj etmek, enerji tüketimini artırırken, aynı zamanda batarya ömrünü de etkileyebilir. Hızlı şarj, bataryanın daha hızlı ısınmasına ve bu da bataryanın ömrünü azaltmasına neden olabilir.
Günümüzde, elektrikli araçları şarj etmek için pek çok halka açık şarj istasyonu bulunuyor. Havalimanları, otogarlar, açık ve kapalı otoparklar, alışveriş merkezleri, oteller, spor salonları ve bunun gibi nüfus yoğunluğu bulunan alanlarda, elektrikli araçlar için şarj istasyonu yer almaktadır.
şarj istasyonu konusunda yapılan çalışmalar her yıl geçen yıla oranla daha fazla artarak devam etmektedir. Elektrikli araçların şarjlarının bitmesi durumunda devreye şarj araçları girmektedir. Talep üzerine ilgili noktaya giden şarj araçları, yaklaşık 20 – 30 dakika içerisinde aracın enerji ihtiyacını karşılamaktadır.
İstasyonlarda 1 kWh şarj ücreti Tesla modelleri için 6,9 ile 7,7 TL arasında diğer marka elektrikli araçların şarj ücreti ise 8,6 TL olacak.
Ev elektriğinden yapılan şarjlarda kW için 2.6 TL ödeniyor. AC ve DC şarj istasyonlarında ise markaya ve şarj istasyonuna göre kW başına ödenen rakam 10 TL'ye kadar çıkabiliyor.
100 kilometre 133 TL ila 135 TL arası
Yani 100 kilometrede ortalama 133 TL ila 135 TL arasında bir maliyeti olacak. Ortalama 45 litre yakıt alabilen bir bineğin deposu 959 TL'ye tamamen doluyor. Yakıt deposu 65 litreyi bulan bir aracın deposunun tamamen doldurmanın maliyeti ise 1.400 TL'yi buluyor.
'Benzinden daha karlı'
"Binek bir aracın yıllık ortalama 30-40 bin km yol yaptığı ve piyasadaki elektrikli araçların modelleri dikkate alındığında; elektrikli araç kullanımı, tipik enerji maliyetlerinde yılda 10.000 TL'den fazla tasarruf sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri