Elektronik atıkları, diğer atıklardan ayrı bir yerde toplayın. Bu atıkları belediyelerin atık getirme merkezlerine ya da üreticiler ve lisanslı işleme tesisleri tarafından kurulan aktarma merkezlerine bırakın. Kullanılacak durumda olan elektronik cihazları, teknolojileri eskimeden ikinci el kullanıma sunmayı deneyin.
E-ATIK BİLDİRİMİNDE BULUNUN
Bağışlamak istediğiniz elektronik atıklarınızı paketleyerek tüm PTT şubelerinden 902513042 alıcı numarasıyla ücretsiz (karşı ödemeli) şekilde gönderebilirsiniz. · Kişisel veri içeren cihazlarınızı (cep telefonu, bilgisayar vb.)
Elektronik Atık Geri Dönüştürülebilir Mi? Atık elektrikli ve elektronik eşyalar ön işlem tesislerinde elle veya kırıcı makineler ile kırılarak metal, plastik, cam vb. parçalar ayrıştırılır. Ayrıştırılan bu parçalar geri kazanım tesislerine gönderilerek her bir malzemenin geri kazanımı sağlanır.
Kullanım ömrünü tamamlayan ya da işlevini yerine getirmeyen elektronik atıkları, atık eşya toplama konusunda destek veren firmalara teslim ederek geri dönüşüme katkı sağlayabiliriz. Bilgisayar atıkları içerisinde; yongalar, kablolar, cam, alüminyum, çelik, bakır ve plastik parçalar barındırmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Dolayısı ile artık kullandığınız elektrikli ve elektronik eşyalar atık haline geldiğinde bunları belediyelerin atık getirme merkezlerine ve üreticiler ve lisanslı işleme tesisleri tarafından kurulan aktarma merkezlerine hiçbir ücret ödemeden teslim edebilirsiniz.
Genel olarak elektronik atıklar TV, bilgisayar, yazıcı, telefon, fax, fotokopi makinaları, ekranlar, DVD, VCR, entegre devreler, yarı iletkenler, baskılı devreler, algılayıcılar, kablolar, MP3, tıbbi cihazlar gibi alet ve ekipmanlardan oluşmaktadır. Bu maddeler plastik, metal ve cam içermektedir.
TURUNCU: Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova konteynerlerde turuncu, ŞEFFAF: Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için.
Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar (AEEE) da denilen bu cihazların büyük çoğunluğunu; bilgisayarlar, televizyonlar, cep telefonları, faks makineleri, yazıcılar, CD çalarlar, çamaşır/bulaşık makinesi gibi elektronik eşyalar oluşturuyor.
Bilgisayar atıkları, kablolar, cam, alüminyum, çelik, bakır ve plastik parçalar barındırır. Birçok değerli malzemenin bulunduğu bilgisayarlar, geri dönüşüm için belediyelerin elektronik atık toplama merkezlerine ya da atık kutularına götürülebilir.
Geri dönüşüm işlemi dört aşamada gerçekleşir. Değerlendirilebilir atıklar, oluştukları yerde çöplerden ayırılarak biriktirilir. Kaynağında ayrı toplanan atıklar, cam, metal-plastik ve kağıt bazında sınıflandırılır. Atıklar, fiziksel ve kimyasal değişimler geçirerek yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri döner.
6 - Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalarımı (AEEE) nereye verebilirim? elektronik eşya bayilerine veya dağıtıcılarına hiçbir ücret ödemeden verebilirsiniz.
Peki bu atıklar neden zararlı? Elektronik atıkların büyük bir çoğunluğu, bromlu alev geciktirici, klorlu solventler, PVC, zararlı metaller, kurşun, civa, berilyum, kadriyum gibi maddeler içerirler. Bu maddelerin atık olarak çevrede dağılması ciddi oranda kirliliğe neden olur ve doğal yaşam alanlarını bozar.
Doğrulanmış Cevap
Bir ürünün geri dönüşümünde kullanılan elektrik miktarı büyük ölçüde bu ürünün üretiminde kullanılan elektrik miktarından daha az olacağından geri dönüşüm sayesinde elektrik tasarrufu da sağlanır.
Gıda ve inşaat sektöründe kullanılan teneke kutuların doğada yok olma süresi 50-100 yıl arasında değişiyor.
E-atıkların diğer atıklardan ayrı toplanması amacıyla TYK tarafından farklı hacim ve şekillerde çeşitli E-Atık toplama ekipmanları tasarlanmış ve tüm Türkiye'de çeşitli lokasyonlara yerleştirilmiştir. Tüketiciler e-atıklarını bu lokasyonlarda bulunan ekipmanlara bırakabilirler.
Türkiye'de de CD'lerin geri dönüşümü mümkün. Elektronik atık kategorisine alınabilen CD'ler gerek gerikazanım tesislerinde, gerek ise özel data CD'lerini arşivleyerek bertaraf edilen tesislerde özel kırıcılar ve makinelerle hammadde kaynaklarına dönüştürülüyor. CD'ler, yüzde 99 polikarbondan oluşuyor.
Ülkemizde de elektronik atık miktarı hızla artmaktadır. Birçok gelişmiş ülkede elektronik atık adı verilen kullanım dışı ürünler zorunlu olarak ayrı toplanmaktadır. Ayrı toplanan bu atıklar diğer atıklarla beraber çöpe atılmak yerine diğer şekillerde bertaraf edilme işlemine tabi tutulmaktadır.
Cam atıklar için yeşil renk sıfır atık kutusu ihtiyaca göre kullanılabilir.
Bu tarz atıklarda bulunan cıvalı bileşenler uzun dönemde yer altı suları ve toprağa zarar vermektedir. Yüksek oranlarda kurşun, baryum, fosfor gibi ağır metaller içermekte olan elektronik malzemeler yakıldıkları takdirde dioksin olarak ortaya çıkmakta ve atmosfere yayılmaktadır.
Kullanılmayan atık cep telefonları; Belediyelerin veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş kuruluşların veya üreticilerin oluşturdukları toplama yerlerine bırakılabilir. Yeni ürün alındığında atık cep telefonları ürün teslimatını yapan kişilere geri kazanım/bertaraf bedeli ödemeksizin verilebilir.
Televizyon; geri kazanılabilir kablo, cam, metal, lamba, plastik vb parçalar barındırmaktadır. Televizyon ekranlarının cam içeriğinde içerisindeki fosfor ve genel olarak içerdiği civa kurşun ve kalay gibi metallerin elde edilmesi için geri kazanımı yapılmaktadır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri