Kişide kalp pili, diş implantı gibi metal malzemeler bulunması durumunda elektriksel akımın tedavide olumsuzluk oluşturmaması için elektroterapi uygulanmaz. Gebelerde de elektroterapi işlemi tercih edilmez.
Fizyoterapi kimlere uygulanmaz? Cihazla yapılan fizik tedavi kalp pili olan kişilere ve hamilelere uygulanmaz. Eklem içi implantı olan hastalara derin ısıtıcı ajanlar kullanılmamalıdır. İltihabi (inflamatuar) romatizmal hastalıkların aktif dönemlerinde uygulamadan kaçınılmalıdır.
Boynun ön bölümüne, göz üzerine, göğüs kafesi ve kalbin yakınına, variköz damarlar ile açık yara üzerine elektrot uygulaması kesinlikle yapılmamalı. Ayrıca hamileler, kalp pili ya da beyin pili olan hastalar ile epilepsi ve kalpte ritim problemi olan hastaların da TENS cihazını kullanması sakıncalı.
Kas ve eklem ağrılarına oldukça iyi gelen elektroterapi olumlu sonuçlar verir. Özellikle bel, boyun, sırt, diz gibi ağrılarda kullanılır. Yaklaşık olarak 30 dakika içerisinde uygulanacak bölgeye elektrik akımı verilir. Böylece kas hücreleri uyarılır.
İlgili 42 soru bulundu
Fizik tedavi kimlere uygulanmaz sorusu kullanıcıların merak ettiği sorulardan biridir. Cihazlarla uygulandığı zaman kalp pili olan hastalar ve hamileler fizik tedaviden yararlanamaz. Eklem içi implantı olan hastalara, derin ısıtıcı ajanlar kullanılmamalıdır.
Tens(Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation):
Uygulama deriye yapıştırılmış elektrotlar ile yapılır. Kişinin ağrı eşiğine uygun olarak ayarlanabilir. Tedavide kullanım amacı; Ağrıyı azaltma, dolaşımda artış sağlanması.
Kişinin vücut analizi alındıktan sonra yağlarının dağılımı ve yoğunluğunun tespit edilmesi sonrasında hangi elektroterapi uygulamasına alınacağı, uygulamayı yapacak olan uzman tarafından kararlaştırılır. Elektroterapi tedavisi ortalama 12 ile15 seansta tamamlanır.
Elektrostimülasyon işlemi herkes için uygun bir işlem değildir. Kalp pili takılı olanlar, hamile kadınlar, epilepsi hastaları gibi problemleri bulunanlar Elektrostimülasyon işlemini uygularken çok dikkatli olmak zorundadır.
Kimlere Uygulanmaz: Eklem serbest yönü olmayan, omurgada ciddi sinir basısı olan hastalara, efeksiyonu olan, aktif travması olan, ileri dejeneratif, ileri osteoporotik, enfeksiyon, malignitesi olan hastalarda uygulanmaz.
Konvansiyonel TENS'in etkisi 30 dakikada başlamakta ve tedavi kesildikten sonra yaklaşık 2 saat içinde de kaybolmaktadır. Tedavi süresi 30 dakikadan birkaç saate kadar uzayabilmektedir. Teorik olarak 24 saat aralıksız uygulansa da yarım saatlik uygulamalar analjezi için yeterli olmaktadır.
Osteoartrit, Ankilozan Spondilit gibi hastalıklardaki romatizmal ağrılar, Migren, kraniyofasyal ağrı, TME ağrısı, brakiyal pleksus ağrısı, santral ağrı, fantom ağrısı, doku yaralanmaları, dismenore gibi durumların semptomatik tedavilerinde TENS endikasyonu vardır.
Tüm kanser hastaları yaşam süreleri boyunca düzenli fiziksel aktivite yapmaları konusunda teşvik edilmelidir.
eleman.net verilerine göre, Fizyoterapist 2023 yılında ortalama 22.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Fizyoterapist , Ocak 2023 yılında ortalama 17.380 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.736 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Vücuda yerleşen elektrotlar elektrik akımlarını iletir ve bölgede karıncalanma şeklinde hissedilir. Bu elektrik akımları sinirlerden omurilik ve beyinden geçerek ağrı mekanizmalarına uyarı gönderir. Böylece ağrı ve kas spazmı azalır.
Elektrik akımları: İnsana zarar vermeyecek şekilde zayıflatılmış değişik elektrik akımlarıdır. Örneğin şehir cereyanı 220 volt iken fizik tedavide kullanılan elektrik akimları en fazla 100 mikrovolttur; yani şehir cereyanından 3-5 bin daha zayıf akımlar kullanılmaktadır.
Fizik Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? Fizik tedavi sonrası, tedavinin uygulandığı bölgenin ağrılı veya hassas olması yaygındır. Bu nedenle, tedavi sonrasında ağır kaldırmaktan veya ani hareketlerden kaçınmak önemlidir. Ayrıca, aşırı egzersiz yapmaktan da kaçınmak gerekir.
Fizik tedavi sırasında ağrı olur mu? Fizik tedavinin başlangıcında bazı hastalar ağrılarının arttığını ifade ederler. Ancak bunun bilimsel bir dayanağı yoktur. Hastanın durumunda o sırada biraz değişiklik olmuş; ödem ve enflamasyonu artmış olabilir.
Faradik Akım
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Kas kuvvetinin artırılmasında sıklıkla Faradik akım, Rus akımı ve Yüksek Voltaj Kesikli Galvani (YVKG) akımı tercih edilir (4) . Tedavi protokollerinde deri belirli süre için elektrik akımına maruz bırakılır. Tedavi edilen alanların yanı sıra epidermal bariyerin de etkilenebileceği düşünülmektedir.
Elektrik uyarımı ile kası aktive etmek, yıllardır fizik tedavi ve rehabilitasyonda kullanılan bir yöntemdir. Sinir hasarı nedeniyle kasın uyarılamadığı durumlarda, ya da kasın kullanılmama nedeniyle kitlesinin azaldığı ve gücünü kaybettiği durumlarda dışarıdan uygulanan bu elektrik akımları kas erimesini engeller.
Tens cihazları ile deri üzerinden verilen elektrik akımı, sinir uçlarının içinden geçmekte olan iletimin önünü keser ve bu sayede beyin ağrı sinyalini alamaz ve hastaların çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak yaşadıkları ağrılar ortadan kaybolur.
İnsan vücudundaki dolaşımın hızlanması vücutta incelmeyi sağlayan bir yöntemdir. Vücutta yağ yakımı hızlanır ve kilo vermek çok daha kolay bir hale gelir. Uzmanlar aşırı kilolardan şikayetçi olan kişilere elektroterapi ile zayıflama işleminin oldukça başarılı olduğunu belirtmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri