20. asrın dinler tarihi alanındaki en büyük ismi olarak görülen ve sosyal bilimler yazınına “homo religiosus” kavramını kazandıran Mircea Eliade, özellikle Şamanizm ve mitoloji konularında kaleme aldığı birçok eseriyle gerek dünya genelinde ve gerekse Türkiye özelinde sayısız çalışmanın temel referanslarından biri ...
Eliade, İslâm'ın erken dönemlerinden sonra iki bâtınî hareket olarak Şiîlik ve sûfîliğe yönelir. H. Corbin'in yolundan gidip Şiîliği esoterik İslâm geleneği olarak kabul eder. Ona göre sûfî doktrini Şiîlik'le paralelse de Sünnî ekole yakındır.
İnisiyatik bilgi, onun dışında kalan profan ya da egzoterik bilgiden tamamen farklı bir yapıda ve haldedir. Profan bilginin fiilen yaşama dahil edilmesi zor veya dolaylıdır. Oysa inisiyatik bilgi yaşamla daima iç içe olan belli bir tahakkuk süreci gerektiren bir bilgi türüdür.
bir inisiyasyon sürecini tamamlamış, ruhsal tesir'i kendi başına çekip çevresine dağıtabilecek ve böylece üstat olabilecek düzeye gelmiş kimse.
İnisiyasyon ritüellerinde kişi, ritüelin yapıldığı zamana kadarki bir süreci (doğum, ergenliğe erişme, evlenme, ölüm vs.) tamamlamış olup yapılan ritüelle birlikte yaşamında yeni bir aşamaya geçmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Eliade'dan yararlanarak dini şöyle tarif eder: “Din, kendisiyle kutsal bir kozmozun tesis edildiği beşerî girişimdir.” Berger'in bu tanımında vurgu, insanoğlunun özel bir dünya türü, yani kutsalla ilişkili aktivitesi üzerinedir. Bu kutsal dünya, gündelik dünyadan her halükarda farklıdır.
Eliade'nın tanımı ise şöyledir: “Mit, doğaüstü varlıkların başarıları sayesinde ister eksiksiz olarak bütün gerçeklik yani kozmos olsun, isterse onun yalnızca bir parçası olsun, bir gerçekliğin nasıl yaşama geçtiğini dile getirir. Mit her zaman bir 'yaratılış'ın öyküsüdür.
Hiyerofani (Grekçe: ἱερός, "kutsal" ve φαίνειν "kendini göstermek") ilk kez Mircea Eliade tarafından kutsalın tezahürü anlamında kullanılan bir kavramdır. Eliade, dinlerin kutsal (Tanrı, tanrılar, efsanevi atalar, vb.) ile kutsal olmayan arasındaki keskin ayrıma dayandığını savunmaktadır.
Tezahür kelimesi Arapça bir kelimedir. Kendi dilindeki orijinal kullanımı "teẓāhur" olarak bilinmektedir.
Hiyerofani terimi, kısaca kutsalın tezahürü olarak çevrilebilir.
Bağırıp çağırarak, alkışlayıp tempo tutarak yapılan gösteri anlamına gelir. Bu kelime genellikle tezahurat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı tezahürat şeklinde olmalıdır.
Mitler, eski kültürlerde inanılan değerleri ifade eder. Mitlerden türeyen mitoloji nedir diyenler için bu, olağanüstü olayların anlatıldığı hikayelerdir. Özellikleri hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler, mitoloji ne demek diye sorar. Kadim bir geçmişe sahip olan her medeniyetin mitolojik unsurları vardır.
İstihbarat devlet için, hasım veya hasım olması olası kişi, kurum-kuruluş, devletler ve diğer organizasyonlar hakkında açık veya kapalı kaynaklardan bilgi toplayıp, çözümleme ve değerlendirmelere tabi tutarak sonuca ulaşılması anlamına gelmektedir.
Mitlerde kahramanlar insanî özellikler gösteren tanrı ve tanrısal olağanüstü varlıklardır. Mitler toplumca kutsal ve gerçek sayılır ve bu mitler takip edilmesi gereken bir model kabul edilir. Böylece sosyal bir ferman (social charter) niteliğinde olup insanı düşünüş ve davranış yönünden etkiler.
Gustave J. Mensching (1901–1978) ve Peter Berger gibi din sosyologlarının da onayladığı Alman din bilimcisi Rudolf Otto (1869- 1937)'nun “Din kutsalın tecrübesidir”5 tarzındaki tanımı buna örnek olarak gösterebiliriz.
Ona göre din, yalnızca spekülatif kavramlara indirgenemez; “aynı zamanda bizzat İsa'da tecrübî (emprik) bir realite olarak tezahür edilmesidir”.20 Dini, kutsalın tecrübesi olarak tanımlayan Rudolf Otto ise insanın yaşamı esnasında yüce bir güç ile bir şekilde irtibata geçtiği belirtmiştir.
Dindarın davranışlarında so- mutlaşan ve dışarıdan gözlem yapan herhangi bir kişi için inkârı mümkün olmayan namaz kılmak, oruç tutmak, umre yapmak gibi ritüeller objektif dinî gerçeklik ola- rak ifade edilir.
Programlara kimler başvurabilir? Üniversitelerin en az 4 yıllık örgün eğitim veren ilgili lisans programlarından mezun olan ve akademi başvuru şartlarını karşılayan herkes Akademi'de lisansüstü eğitim için başvurabilir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milleti ile bütünlüğüne, varlığına, bağımsızlığına, güvenliğine, anayasal düzenine ve millî gücünü oluşturan tüm unsurlarına karşı içten ve dıştan yöneltilen mevcut ve muhtemel faaliyetler hakkında millî güvenlik istihbaratının devlet çapında oluşturulması.
Mitlerin Özellikleri
a) Mit, doğaüstü varlıkların eylemlerinin öyküsünden oluşur. b) Bu öykü kesinlikle gerçek (çünkü gerçeklerle ilgilidir) ve kutsal (çünkü doğaüstü varlıklar tarafından yaratılmıştır) olarak kabul edilir.
2.HAFTA-MİTLERİN ÖZELLİKLERİ
"Mitoloji bir bölge ya da insan topluluğunun mitoslar toplamına, hem de mitosların incelenmesine gönderme yapmaktadır. Mitoslar ritüel mitleri, yaratılış mitleri, kült mitleri, prestij mitleri ve eskatalogya mitleri olarak sınıflandırılabilir.
Anlamı: "Teferruat" kelimesi, bir olayın veya konunun ayrıntıları, detayları veya incelikleri anlamına gelir. Bu kelime, bir şeyin daha ayrıntılı bir şekilde açıklanması veya incelenmesi gereken bölümlerini ifade etmek için kullanılır.
gereklilik, gerekli olma durumu koşula bağlı ve göreceli *. kelime anlamı olarak böyle. yani x durum için gerekli olan y durum için değilken, yine a kişisi için gerekli olan b kişisi için gerekli olmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri