Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Egzersiz kan dolaşımını hızlandırır rahime giden kan akımını arttırır ve oksijenizasyon sağlanmasıyla ağrılar azalır. Yoga, plates gibi gevşetici sporların ve akupunkturun yararı gösterilmiştir.
Embriyo, rahime yerleşemez veya implantasyon sırasında sorunlar oluşabilir. Bu durumda, gebelik oluşmaz veya düşük meydana gelir. Embriyo transferi sonrası en sık rastlanılan gebelik belirtisi açık renkte kanama ya da lekelenmeler olabilmektedir. Burada kanamanın rengi ve miktarının önemli olduğu unutulmamalıdır.
Sonuç olarak tüp bebeğin tutmadığı embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan kanda gebelik testiyle anlaşılabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır. Çiftler embriyonun tutunamaması durumunda ne yapılması gerektiğini de merak edebiliyor. Böyle bir durumda dondurulmuş embriyoların ideal zaman içerisinde yeniden transferi denenebilir.
İlk tüp bebek tutmadığında en yaygın neden embriyonun (ların) rahim duvarına tutunup yerleşmeden önce büyümelerinin durdurmasıdır.
Embriyo kaliteli olduğunda anneye ait bazı faktörler, transfer tekniği , rahim zarının gebelik tutunmasına uygun olmaması, bağışıklık sistemi, annenin hormonal durumu gibi bazı geçici durumlarda da embriyo iyi olmasına rağmen gebelik oluşmayabilir.
Kaliteli embriyonun tutunma şansı, düşük kaliteli embriyoya göre daha yüksek olsa da bazı durumlarda embriyo rahme tutunamayabilir.
Başarısız bir tüp bebek tedavisini sonrasında ortalama 2 ay sonrasında ikinci bir tüp bebek tedavisi yapılabilir.
Hamileliğin erken dönemlerinde rahim, karın bölgesi, sırt ve bacaklarda ağrılar hissedilir. Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur. Önce epitele sonra dolaşım sistemine peretre olur. Embriyo tutunması en çok endometriumun üst, arka, orta hatta olur.
Bunun dışında “rahime iyi gelen besinler” sorusuna verilecek en doğru cevap, günlük olarak yeterli miktarda alınan Omega 3 çoklu doymamış yağ asitleridir. Çünkü Omega 3 çoklu doymamış yağ asitleri embriyonun rahim iç zarına tutunma şansını arttırdığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
Embriyonun anne adayının rahmine tutunması ve doğumun gerçekleşmesi ile sonuçlanır. Döllenmiş embriyonun anne karnına transferinden sonra normal şartlarda 7 veya 10 gün içerisinde anne adayının rahmine tutunması beklenir.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
Test gününe kadar, gebelik varlığını ya da yokluğunu gösterecek özel bir belirti yoktur. Hafif miktarda kasık ve bel ağrısı, göğüslerde dolgunluk ve hafif miktarda karında şişlik her hasta da olabilir. Bu nedenle kanda gebelik testi yapılmadan gebelik varlığını anlamak mümkün değildir.
Çok iyi kalite 3. gün embriyosu, çok iyi olmayan bir 5.gün embriyosundan daha avantajlıdır. Ancak kaliteler benzer ise bu kez 5. gün embriyosu tutunma anlamında daha başarılıdır. Özellikle taze embriyo transferi yapılacak ise 5. güne ulaşan embriyoların bir miktar daha iyi tutundukları bilimsel bir gerçektir.
Tecrübeli laboratuvarlara sahip tüp bebek merkezlerinde dondurulmuş embriyoların çözülme sonrası yaşama şansı %95-98 olup, gebelik şansı da taze embriyo transferine eşittir.
Embriyo Gelişimi Neden Yavaşlar? Embriyo gelişiminin yavaşlaması ya da tamamen durması, çoğunlukla genetik faktörlere bağlı olarak görülse de anne adayının 35 yaşından daha büyük olması, kaliteli yumurta sayısının azalmasına ve dolayısıyla oluşan embriyoda kromozomal defektlerin oluşmasına neden olabilir.
Alınan ve döllenen yumurta sayısının çok olduğu (genelde 8 ve üzeri) ve 3. gün embriyo kalitesinin iyi olduğu tüm çiftlerde uygulanabilir. Blastokistlerin neden yaklaşık %50'si tutunamamaktadır? Muhtemelen kromozomsal anomalili bir embriyo söz konusudur ya da endometriumun embriyoyu tutma kapasitesinde sorun vardır.
Tüp bebekle başarı şansı yüksek olan çiftlerde tüp bebek genellikle ilk denemede tutmaktadır. İlk tüp bebek tedavisinde hamile kalanların genellikle ortak özelliği; çiftlerin genç yaşta olması, yumurta rezervinin iyi olması ve sperm parametrelerinde ciddi bozuklukların olmamasıdır.
Tüp bebek tedavisinde 35 yaşın altındaki hastalara 1, 35 yaşın üstündeki hastalara ise 2 embriyo transfer edilmelidir.
Stresi azaltmak için bazı aktivitelerde bulunmak, düzenli egzersiz ve doğa yürüyüşleri yapmak, doğru beslenmek, zihinsel ve fiziksel hazır olmak tedavide başarı şansını artıran etkenlerdir. Tüp bebek tedavi sürecinde haftada 2-3 kez yürüyüşe çıkılabilir.
Genel olarak ilk embriyo transferi sonrası gebelik pozitifliği genç bir hastada yaklaşık olarak yüzde 50 ve üzerindeyken, eve canlı bebek götürme oranı 35 yaşından genç olan kadınlarda yüzde 35-38, 40-42 yaşında yüzde 9-10 kadardır.
Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri