Kuru baklagiller, yumurta, fındık, badem ve balık potasyum ve protein açısından zengin olduğu için embriyo kalitesinin artmasında fayda sağlayacaktır.
Çinko içerikli besinler hem kadın hem de erkeklerde hormon seviyelerini düzenleyerek bebeğinizi rahme tutunmasına katkı sağlar. Bu nedenle bol bol kepekli tahıllar, yağsız et, balık, fasulye, süt, kabak çekirdeği, ayçiçeği, ceviz, badem, yumurta gibi çinko bakımından zengin besinler tüketmelisiniz.
Bunun dışında “rahime iyi gelen besinler” sorusuna verilecek en doğru cevap, günlük olarak yeterli miktarda alınan Omega 3 çoklu doymamış yağ asitleridir. Çünkü Omega 3 çoklu doymamış yağ asitleri embriyonun rahim iç zarına tutunma şansını arttırdığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
İşlenmiş gıdalar, şeker, tuz, sağlıksız yağları hayatınızdan uzak tutun. Onun yerine, mutfağa daha fazla girin ve yemeklerinizi kendiniz hazırlayın. Taze sebze ve meyveler, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, somon gibi omega-3 içeren gıdalar, lifli ve tahıllı besinler, protein değeri yüksek gıdalar tercih edin.
2. gün değerlendirilmiş embriyoda 3-4 hücreli, ölü kısım oranı %5-10 ya da daha az olarak saptanmış (4/1, 4/2a) embriyoların kaliteli olduğundan bahsedebiliriz. 3. gün değerlendirmesi sonrasında da embriyo 7 ila 8 hücreli ise ve fragmantasyonu ne kadar az ise o kadar kaliteli olarak kabul edilir.
İlgili 30 soru bulundu
Yumurta, embriyo kalitesini belirlemede daha baskın bir etkendir. Ancak her şeyden de yumurta sorumlu değildir. Spermin etkisiyle embriyo kalitesinde bozulmalar da olabilmektedir, ancak çoğunlukla embriyoyu destekleyen, beslenme ve gelişimini sağlayan yumurtanın yapısı, içindeki organeller ve dokular olmaktadır.
Dolayısıyla 5. gün embriyosu ile hamile kalanlar transfer edilen embriyo sayısına göre tekli ya da çoğul gebelik yaşayabilir. Bununla birlikte düşük sıklıkta da olsa tek yumurta ikizleri görülme olasılığı da bulunmaktadır.
Kan testi pozitif olursa gebelik gerçekleşmiş demektir. Tüp bebek tedavisi gören anne adayında bel ağrıları, karın ağrısı, bulantı, hafif lekelenme durumlarının yaşanması bebeğin tutunma belirtileri olabilir. Lakin bazı anne adaylarında bu belirtiler gözükmeyebilir bunların olmaması gebe olmadığı anlamını taşımaz.
Burada özellikle rahim iç dokusunu, rahim kasılmalarını arttıran; Kahve, kola, Çikolata, Soda, Ananas, Maydanoz, Nar, Hurma gibi özel besinlerin rahim kontraksiyonlarını ve rahimdeki kasılmaları arttırdığını bildiğimiz için özellikle bu tür gıdaları hastalarımıza yasaklıyoruz.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
Elbette her kadında embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme tutunması aynı süre içerisinde gerçekleşmez. Ancak transferin ardından 48 saat içerisinde embriyonun rahim duvarına kendiliğinden tutunması beklenir. Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır.
Rahat kıyafetler giymek yatarken uygun olacaktır. Embriyo transferi sonrasında en az 1 saat kadar bu şekilde yatmayı doktorlar önermektedir. Uzun süre yatmak ise psikolojik açıdan kişiyi olumsuz etkileyebileceği düşünülürse çok uzun süre yatmaya gerek yoktur.
Ancak görülen akıntıların kırmızı adet akıntısı gibi olması durumunda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Transfer işleminden sonra duş almanızda bir sakınca yoktur. Hem transfer sonrasında hem de gebelik boyunca asitli içecekler, kahve ve bitkisel çayları tüketmemeye özen göstermeniz gerekmektedir.
Çalışmalar, tüp bebek tedavisi sırasında avokado şeklinde belirli miktarda tekli doymamış yağ tüketmenin, o dönemde iyi bitkisel yağ tüketmeyen kadınların aksine, başarı oranını üç buçuk kat arttırdığını göstermiştir.
Embriyo transferi sonrasında cinsel aktivite bulunulmamalı, sigara ve kahve içilmemeli, çay açık olmak üzere 2-3 bardak içilebilir, bitkisel çaylar 1-2 çaybardağı içilebilir; sıcak banyo, soğuk duş alınmamalı: ılık duş olarak, hemen embriyo transferi günü bile alınabilir; fazla meyve yenmemeli, kilo alınmamalıdır.
Bebeğin rahim duvarına tutunması ile birlikte implantasyon kanaması olarak adlandırılan, hafif hafif birkaç gün devam eden kanama görülebilir. Ardından sık sık idrara çıkma, şişkinlik, mide bulantısı gibi ilk trimesterin son dönemine kadar devam edecek bazı gebelik belirtileri başlar.
Lekelenme: Döllenmeden sonra döllenmiş yumurta, rahim duvarına yapışır. Bu durum sonucu kırmızımsı, hafif bir lekelenme görülebilir ve buna yerleşme kanaması da denilebilir. Lekelenme, döllenmeden ortalama 6 ila 12 gün sonra görülebilir. Kramp: Hamileliğin ilk günleri görülebilen kramplar, adet sancılarını andırabilir.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Yine gebeliğin erken dönemlerinde özellikle 4 ve 5. haftalarda embriyonun rahme yerleşmesine bağlı, şiddetli olmayan, genellikle batma tarzında hafif kasık ağrıları olabilir. Bu ağrılar çoğunlukla istirahatle geçer.
Söz konusu ağrılar, adet sancılarıyla benzerlik gösterir. Kimi zaman buna implantasyon kanamasının da eşlik ettiği görülür. Bebek rahim duvarına tutunurken implantasyon kanaması meydana gelir ve birkaç gün boyunca hafif hafif devam etmeyi sürdürür.
Yerleşme kanaması genellikle gebeliğin erken dönemlerinde, yaklaşık olarak 6 ila 12 gün sonra ortaya çıkar. Yerleşme kanamasının oluşumu, döllenmiş yumurtanın tüplerden rahme doğru hareket etmesiyle başlar. Yumurta, yaklaşık olarak 3-4 gün süren bu yolculuğun ardından rahim iç tabakasına ulaşır.
Tek embriyo transferi olumsuz bir durum olarak algılanmamalıdır ve tüp bebekte tek embriyo ile gebe kalanlar oldukça fazladır.
Bu inanış kesinlikle yanlıştır. Zira embriyo anne adayının rahmine tutunduktan sonra bu tür rutin basit aktivitelerle bebeğin düşmesi, kaybedilmesi söz konusu bile değildir.
İlk tüp bebek tutmadığında en yaygın neden embriyonun (ların) rahim duvarına tutunup yerleşmeden önce büyümelerinin durdurmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri