Emek olmadan yemek olmaz atasözü, tüm insanların bir şeyleri elde edebilmek için mutlaka bir çaba ve gayret göstermeleri gerektiğini bildiren bir sözdür. İnsanlar düzenli olarak çalışmadan istedikleri şeyleri elde edemezler. İstedikleri her ne olursa olsun ulaşabilmek için çalışmaları gerekir.
Cevap: yaşayabilmek, harcayabilmek için çalışıp kazanmak gerekir.
"Emek olmadan yemek olmaz" Bu atasözü, bir şey elde etmek veya başarmak için çaba ve emek harcamak gerektiğini anlatır. Kolay yoldan, emek harcamadan bir başarıya ulaşılamayacağını, başarı için alın teri dökmek gerektiğini vurgular.
"Akıl akıldan üstündür" Atasözünün Anlamı: Bir kişinin aklı, başka bir kişinin aklını aşabilir ve daha üstün olabilir.
Nasıl, bir tek taş ile duvar örülemezse, insan da tek başına önemli bir işi başaramaz. Başkalarıyla ilişki kurmak, iş birliği yapmak zorundadır.
İlgili 23 soru bulundu
Güneş balçıkla sıvanmaz Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, gerçeklerin ya da açıkça bilinen şeylerin gizlenemeyeceğini, örtbas edilemeyeceğini vurgular. Her ne kadar bazı şeyleri saklamaya ya da gizlemeye çalışsak da, gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkacağını ifade eder.
Beş Parmağın Beşi Bir Olmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumuna göre; sınırlı bir takım insan birliği içinde benzerlikler olduğu kadar, farklılıklar da vardır manasına gelen bir söz. İnsanlar yetenek, beceri ve duygu gibi özellikler bakımından aynı değillerdir.
"Aslan yattığı yerden belli olur " Atasözünün Anlamı: Birinin karakteri veya özellikleri, onun alışkanlıklarından veya yaşam tarzından anlaşılır.
Cevap: bir kişi başka bir kişiye yardım ederse o da bu iyiliğin altında kalmaz, güçlenmiş olarak yardımlara koşar.
Bal Tutan Parmağını Yalar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: imkânları geniş bir işin başında bulunan kimse bunlardan az da olsa yararlanır.
"Dost kara günde belli olur" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zor zamanlarda gerçek dostların kimler olduğunun anlaşıldığını ifade eder. İyi zamanlarda herkes dost gibi görünebilir, ancak zorluklarla karşılaştığımızda yanımızda olan ve bize destek olan kişilerin gerçek dostlarımız olduğunu belirtir.
TDK, Atasözleri ve Deyimler Sözlüğünde buna “iyi düşünüldüğünde ayrı ayrı kimselerce varılacak sonuç hep aynıdır” şeklinde bir açık- lama sunmaktadır.
Emek olmadan yemek olmaz - Vikisözlük.
"Ağaç yaşken eğilir " Atasözünün Anlamı: Bu iki atasözü de, eğitim ve öğretimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini, çünkü bu dönemde öğrenilenlerin kişi üzerinde daha etkili olacağını vurgular.
"Zorla güzellik olmaz" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir şeyin ya da bir durumun zorla güzel veya iyi hale getirilemeyeceğini ifade eder. İnsanlar veya durumlar üzerinde baskı kurularak, istenilen sonucun alınamayacağını belirtir.
Zorla Güzellik Olmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Zorla güzellik olmaz atasözünün anlamı genel olarak isteyerek yapılmayan bir işin verimsiz olması ve gereğinden fazla uzun sürmesi şeklinde ifade edilebilir.
Az veren candan çok veren maldan atasözünün TDK da belirtilen anlamı varlıklı olmayan kimse az verir ama içten verir, çok verense varlıklıdır yalnızca maldan vermiş olur” anlamında belirtilmiştir.
Her işte bir hayır vardır Atasözünün Anlamı: Karşılaşılan olumsuz durumlar, ilk başta kötü gibi görünse de sonucunda iyi bir şeylerin ortaya çıkabileceği anlamında kullanılır. Bu atasözü, insanlara umut vermek ve olumsuz durumlar karşısında pes etmemeleri için teşvik eder.
[1] Varlıklı olmayan kimse, yardım, ya da armağan olarak az şey verebilir. Bu büyük bir fedakarlıktır. Varlıklı kimse bir çok şey verebilir. Bu, onun için özveri sayılmaz.
Son gülen iyi güler Atasözünün Anlamı: Bir durum ya da olayın sonucunu görmek için acele etmemek gerektiğini belirtir. Başta kötü durumda görünen kişinin sonunda kazanan olabileceğini ifade eder.
Güneş girmeyen eve doktor girer Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, sağlıkla doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkilendirilen faktörlerin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtir. Özellikle güneşin, sağlık için önemli olduğunu ve güneş almayan bir evde hastalıkların daha kolay yayılabileceğini vurgular.
“Gelirine, maddi durumuna göre hareket et. Harcamalarını gelirine göre ayarla” anlamında kullanılıyormuş. “Ayağını yorganına göre uzat.” atasözüyle “Kendi yağıyla kavrulmak” deyimi bu anlamı ifade ederler.
“Karpuz kabuğu ile büyüyen eşeğin ölümü sudan olur.” “Karpuz kesmekle yürek soğumaz.”
[1] "Kişilik, uzun bir zaman diliminde oluştuğu için ani değişikliklere müsait değildir" anlamında bir söz.
Bal Tutan Parmağını Yalar atasözü, büyük olanaklara sahip olan bir işle meşgul olan insanın, bu olanaklardan bir miktar da olsa kendisi de yararlanır anlamına gelen bir atasözüdür. Bal Tutan Parmağını Yalar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir?
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri