Prim gün sayısı, prim miktarı, sigortalılık süresi, yaş, hangi iş koluna dahil olduğu gibi farklı unsurlar da maaşı etkileyen diğer etkenlerdir. Tüm bu faktörleri göz önüne alarak ve sizin için özel hazırlanan otomatik hesaplama araçlarını kullanarak emekli olunca ne kadar maaş alacağınızı öğrenebilirsiniz.
Prim ödeme gün sayısı arttıkça, sigortalının emekli maaşı da artar. Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigortalının prim ödeme gün sayısının yanı sıra, sigortalılık süresi de dikkate alınır. Sigortalılık süresi arttıkça, emekli maaşı da artar.
Emekli aylığının miktarı çalışma süresi ve prime esas kazançla birlikte dilekçe tarihine göre de değişebiliyor. Yıl içindeki zamlar, enflasyon ve büyüme verileri de bağlanacak emekli aylığı tutarında etkili oluyor. Emeklilikte geliri artırmak için çalışırken planlama yapmak gerekiyor.
Emekli maaşı hesaplama yöntemi
Sigortalının aylık brüt kazancı, SGK'ya bildirilen ücretlerin toplamına eşittir. Ardından, sigortalının prime esas kazancı belirlenir. Prime esas kazanç, sigortalının aylık brüt kazancının yüzde 70'ine denk gelir.
Yani, emekli olacağı yıldan bir yıl öncesine ait değerler baz alınır. Kişinin yıllık ortalama kazancı hesaplanır. Bu hesaplama yapılırken son 10 yılın kazancı değerlendirilir. Daha sonra, kişinin son 10 yıldaki kazancı 10'a bölünür, yıllık ortalama kazancı bulunur.
İlgili 41 soru bulundu
Güncelleme katsayısının (2022 yılı tüketici enflasyonu ve büyüme oranının), 2022 yılında emekli aylıklarına yapılan zam oranından büyük olması halinde 2023 Ocak ayında, küçük olması halinde ise 2022 Aralık ayı sonuna kadar emeklilik başvurusunda bulunmak avantaj sağlayabiliyor.
Emekli olduktan sonra SGDP ödenmesi durumunda(herkes için mümkün değil) emekli aylığı kesilmeyecektir. Kişinin emeklilikten sonra emekli aylığı yanında SGDP ödeyerek çalışabileceği sosyal güvenlik sistemine katılma durumlarına göre (4/a, 4/b, 4/c) değişiklik göstermektedir.
Yeni memurların ya da diğer tabirler 4/c sigortalılarının maaşları çok daha basit hesaplanıyor: Ortalama Aylık Kazanç X Aylık Bağlama Oranı = Emekli Aylığı. Örneğin 2000 lira brüt ücretle 25 yıl çalıştıysanız, emekli aylığınız 1000 lira olacak. 30 yıl çalıştıysanız 1.200 lira olacak.
Yani ortalama aylık kazancın yüzde 75'i emekli aylığı oluyor. Ekim 2008 sonrası ilk kez sigortalı olan memurlar 25 yıl çalışmaları karşılığı ancak ortalama aylık kazançlarının yüzde 50'sini emekli aylığı olarak alabiliyorlar.
uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ sayfasına girditen sonra, T.C kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus il, doğum tarihi bilgilerinin girilmesi gerekiyor. Bilgiler girildikten sonra sorgula butonuna basılarak emekli maaşı hesaplaması yapılabiliyor.
Emekli maaşını aldığı banka ile 3 yıllık taahhüt süresini dolduranlar veya yeni emekli olanlar, diledikleri bankaya başvuru yaparak maaşlarını taşıyabiliyorlar. Maaşlarını taşımak isteyen emeklilerin bankaya bildirimde bulunulması gerekiyor.
Ancak yüksek kazanç üzerinden prim ödemeye devam edilmesi emekli aylığının düşmesine neden olmaz, bilakis artırır.
İtibari hizmet süresi olarak verilen hizmetler emeklilik için gerekli yaş ve hizmet hesabında değerlendirilmemektedir. Bu süreler kanunen sadece emekli aylığının hesabında kullanılan aylık bağlama oranının belirlenmesinde dikkate alınmaktadır.
Madde, 7 bin 500 TL maaş alanları ve EYT'lileri kapsamıyor. Memur maaş teklifinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan önergeye göre memur, işçi ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 25 zam yapılacak. Zam 7 bin 500 TL alan emeklilere uygulanmayacak. EYT kapsamında emekli olanlar da bu artıştan yararlanamayacak.
Ülkemizde en yüksek emekli maaşı 2023 yılı için 24 bin 793 TL , en düşük taban emekli maaşı ise 7 bin 500 TL 'dir. Bu miktar, kişinin prim ödeme gün sayısı ve prim ödeme miktarı gibi durumlara göre değişebilir. Unutulmamalıdır ki, herkesin emekli maaşı farklı olabilir.
Emekli maaşının eksik yatma nedenleri arasında muayene ücretleri, reçete ve ilaç katılım payları, sosyal güvenlik destek primi, dernek aidatları ve bankaya olan borçlar bulunmaktadır. E-Devlet üzerinden yapılan kesinti sorgulamaları ile eksiklikler anlaşılabilir ve gerekli tedbirler alınabilir.
Yukarıda söylediğimiz gibi üç ayrı formül uygulanıyor. *1999'A KADAR SÜRE: Aylık bağlama oranı, 25 yıl sigortalılık süresi (9.000 gün) için yüzde 76 olarak uygulanıyor. 3.600 gün için ise yüzde 70 olarak alınıyor.
• Malullük ve Ölüm Aylıkları İçin Aylık Bağlama Oranı
- 4-1/a sigortalıları için % 40'dır. (7200 günden az prim ödeme gün sayısı olanlar için) 7200 günden fazla her tam yıl için bu oran % 2 puan artırılır.
Emekli olduğunuz tarihte yaşınız 55'den büyük olmadığından, taban aylık bağlama oranınıza (yüzde 60'a) 5000 günü aşan 338 günün 240 günü için 1 puan eklenir, 240 günden arta kalan prim günü için hesaplama yapılmaz. Buna göre de toplam aylık bağlama oranınız (60+1)= 61 olur.
Şurada Paylaş! Dolayısıyla SGK maaş hesaplama robotunda bir hata söz konusu değil. EYT çıkması halinde EYT'liler 2023 yılında maaş hesaplama robotu üzerinde görülen maaşı alacaklar. Özel parametreler eklendiğinde maaşta ufak çaplı değişiklikler ise görülebilecek.
EYT maaş hesabı
Buna göre maaşlar 5.000 ve 5.4000 prim günü üzerinden hesaplanacak. En düşük emekli maaşı 2022 yılında 3500 TL'ye çıkarılmıştı. 5 bin prim günü olan EYT'li bir vatandaş en az 3 bin 500 lira maaş alabilecek.
4B Bağ-Kur emekli maaşı için vatandaşlar e-Devlet sistemine giriş yaparak alacakları maaşın tutarını öğrenebilirler. turkiye.gov.tr 4b emekli aylık hesaplama sayfasından vatandaşlar gerekli bilgileri doldurarak emekli maaşı hesaplaması yapabilirler.
Metinde, EYT kapsamında emekli olanların 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanması hükme bağlandı. Bu süreye geçirip aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlere indirim uygulanmayacak.
EYT'li olup ister mart ister mayıs ayında dilekçe verilsin başvuran herkes temmuz ayındaki emekli maaşı zammı, refah payından yararlanacak. Örneğin, EYT'li olup emekli aylığı 7 bin 550 lira olan 9 bin 437 lira, 8 bin lira 10 bin lira, 8 bin 700 lira 10 bin 875 lira aylık alacak.
3.600 gün prim ödeyen de 9000 gün prim ödeyende aynı maaşı alacak. Daha yüksek, yani asgari ücretin 2 misli prim ödeyen de asgari ücret üzerinden prim ödeyen de aynı maaşı alacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri