"Gelelim, 'Emeklilik dilekçemi haziran ayında mı vermek daha avantajlı yoksa temmuz ayı veya sonrasını mı bekleyeyim? ' sorusunun cevabında. Tek kelimeyle; emeklilik dilekçesini şimdi vermekle, temmuz sonrası vermek arasında maaş bağlanması açısından hiçbir fark yok.
Askerliği sigortalı çalışmaya başlamadan önce yaptıysanız 18 günlük borçlanma ile sigorta başlangıcınızı öne çekersiniz ve 25 Temmuz'dan itibaren emeklilik dilekçesi verebilirsiniz.
Emeklilik dilekçesini şimdi verirseniz, temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zam oranını alacaksınız. Yok, emeklilik dilekçesini temmuz veya sonraki ay verirseniz, hesaplanan maaşınızın üzerine temmuz ayındaki emekli zammı da eklenecek.
Ama yine de bu konuda bağlayıcı olmayıp Aralık ayını beklemek enflasyon ve büyüme oranlarını görmek hatta bu konuda bir yasal değişiklik olur mu bakmak gerekiyor. Eğer bu sene emekli olmayı düşünüyorsanız kamu işçisi olduğunuz için ideal zaman 1.7.202023-14.1.2024 arasıdır.
2022 yılında emekli olanlar 2023 yılında emekli olacaklara göre yüzde 10'a yakın daha fazla emekli maaşları alacaklar. Bunun nedeni emekli maaşı hesaplama sisteminden kaynaklanıyor. Bu bazı yıllar o yıl içinde emekli olmak avantajken bazı yıllar bir sonraki yıl emekli olmak avantajlı oluyor."
İlgili 35 soru bulundu
Buna göre, mart ayı içinde emeklilik dilekçesi verenlerin aylıkları 1 Nisan 2023 tarihinden geçerli olmak üzere bağlanacak. Koşulları henüz yerine getirmemiş olan kişiler ise koşulları tamamladıkları tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verdiklerinde, dilekçeyi izleyen ay başından itibaren aylıkları bağlanacak.
2023 yılına ilişkin tahmini TÜFE ve GH oranları dikkate alındığında, 2024 yılında aylık talebinde bulunanlara, 2023 yılında aylık talebinde bulunanlara göre daha yüksek aylık bağlanacak. Diğer bir ifadeyle, emekli olmak isteyenler, emeklilik dilekçesini vermek için 2024 yılını beklemeli.
Emeklilik işlemleri emekli olduğu tarih itibariyle en geç 1 ay içinde Emekli Sandığı tarafından sonuçlandırılmaktadır(maaş bağlanmaktadır).
SGK'ya emeklilik dilekçesi veren kişilerin, 5510 sayılı Yasa'nın 67. maddesine göre, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, dilekçe tarihinden itibaren 100 gün daha başka hiçbir koşula gerek olmadan SGK'dan sağlık yardımı alabilmektedirler.
Sigortalıların aylığa hak kazanma şartlarını yerine getirmeleri halinde aylıkları, yazılı istek tarihini takip eden aybaşından itibaren başlamaktadır. Kurumca bağlanan aylıklar, her yılın Ocak ve Temmuz tarihlerinden geçerli olmak üzere bir önceki altı aylık döneme ait TÜFE oranı kadar artırılır.
Emeklilere, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihi takip eden ilk ayın başında emeklilik maaşı bağlanır. Örneğin, emekli sandığına dahil olacak bir kişi, emeklilik talebini 18 Haziran 2022 tarihinde iletmiş ise emeklilik maaşı 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren bağlanır.
2022 yılı emeklisi olanların, diğer bir ifade ile Kamu Kurumu çalışanları için 15 Ocak 2023 tarihi öncesi, özel sektör işçileri için 1 Ocak 2023 tarihi ve öncesi emeklilik talebinde bulunanların güncelleme katsayısı hesabında 2021 yılına ait yıllık tüketici enflasyon oranı (%36,08) ile 2021 yılı gelişme hızının yüzde ...
Emeklilik nedeniyle işten ayrılan sigortalıların yeniden çalışmaya başlamalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak burada dikkate edilmesi gereken en önemli husus, çalışanın emeklilik için başvuru yaptığı tarihi takip eden gün ve sonrasında işe girişinin tekrar yapılmasıdır.
"Öğretmenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz ayları içinde yapılır. Bu aylar dışında emeklilik işlemi yapılabilmesi, görev yapılan il sınırları içinde emeklilik talebinde bulunan personelin sınıf ve branşında öğretmen fazlasının bulunması ve işlemin Bakanlıkça uygun görülmesine bağlıdır."
Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen gidilerek başvuru detayları öğrenilebileceği gibi SGK'nın sitesi üzerinden de başvuru sonucu takip edilebilir. SGK'nın internet sitesi üzerinden yapılan sorgulamalar için öncelikle T.C. kimlik numarası girilir, ardından “sorgula” butonuna basılarak sorgulama gerçekleştirilir.
Eğer ilk sigorta ya da başlangıç tarihinize göre emeklilik için gerekli olan sigorta prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş şartını sağlıyorsanız emekli maaşı bağlanma sürecine geçilir. Bu süreç başvuru yaptığınız Sosyal Güvenlik Merkezi'nin yoğunluğuna göre ortalama 1,5 ile 2 ay arasında sürer.
Emeklilik başvuru işlemi için işten ayrılma belgesi sunma şartı da aranmayacak.
Emeklilik başvuru formu örneği e-devlet ya da iş yerinin bağlı bulunduğu Sosyal Sigortalar Kurumu üzerinden temin edilebilir. Bağkurlu çalışanlar dilekçelerini Bağ-Kur dosyalarının bulunduğu yere verirken, SSK'lı çalışanlar çalıştıkları yere dilekçe ile emekli olmak istediklerini beyan ederler.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
Emekli aylığının ödemesi, başvuru dilekçesi verildikten sonraki aydan itibaren başlatıldı. İlk maaşların Nisan ayında ödenmesinin ardından Nisan ayında dilekçe veren ve gerekli şartları karşılayan bir kişi ilk maaşını Mayıs ayında, Mayısta başvuru yapan kişi ise ilk maaşını Haziran ayında almaya hak kazanacak.
Memurlar, emeklilik koşullarını, yani hizmet + yaş koşullarını tamamladıktan sonra talepleri üzerine emeklilik işleminin yapılmasını isteyebilirler. Bu şekildeki talep neticesinde Kurumlar emekliye sevk onayı alır ve işlem yapılmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderir.
EMEKLİ MAAŞ ZAMMI 2023 NE KADAR OLACAK? Son olarak Temmuz ayında yapılan artış ile beraber emekli maaşlarında %25 artış sağlanmıştı. Normal şartlarda emekli maaşları TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre yüzde 19,77 olarak zam yapılacaktı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla bu zam oranı %25'e yükseltildi.
2022'de emekli aylığı bağlama süresi 10 ila 12 gündü
SGK'nın verilerine göre 2022'de ortalama emekli aylığı bağlama süresi, SSK'dan emekli olanlar için 12,01 gün, Bağ-Kur'lular için 9,24 ve Emekli Sandığı'ndan emekli olanlar için ise 9,57 gündü.
3 yıl dolmadan emekli maaşı taşıma sürecinde öncelikle cayma bedeli ödemeniz gerekir. Taahhüde uymadığınız için sizden istenen bu ödeme, promosyon tutarına göre belirlenir. 3 yıl dolmadan emekli maaşı taşıma cayma bedelini ödedikten sonra bankanızı değiştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri