Hasan halife olarak seçilmiş; buna karşılık olarak da Muaviye, Şam'da kendi halifeliğini ilan etmiştir. Yaşanan bu çift başlılıkta Hz. Hasan, İslam dünyasında daha fazla kan dökülmesini önlemek amacıyla halifelikten çekilmiş ve Muaviye aynı yıl Emeviler Devleti'nin temelini atmıştır.
Emevî ismi Dört Halife döneminden (632-661) sonra İslam Devleti'ne egemen olan Emevî Hanedanı'nın kurucusu Muaviye'nin büyük-büyük-babası Ümeyye bin Abdişems'ten ve Mekkeli Kureyş kabilesine bağlı Ümeyye ailesinden gelmektedir.
Endülüs Emevîleri, Abbasilerin, Emevî hanedanına son vermesi ile 10. Emevi halifesi Hişam bin Abdülmelik'in torunu ve Muaviye bin Hişâm'in oğlu Abdurrahman, İspanya'ya giderek burada 756 yılında Endülüs Emevî Devleti'ni kurdu. Abdurrahman, Abbâsîler ile mücadele etti, Franklara karşı başarılar kazandı.
Emevi Devleti'nin tarih sahnesine çıkışı Dört Halife Dönemi'nin ardından 661 yılında Hz. Ali'nin öldürülmesi sonrası olmuştur. Emevi Devleti ile birlikte İslam dininin merkezi Mekke'den Şam'a taşınmış, halifelik babadan oğula geçen bir sisteme dönüşmüştür.
Emevî Devleti'nin yıkılışında Ebu Müslim Horasani de önemli bir rol oynadı. Sonunda 750'de Abbasilerin önderi Ebu'l-Abbas Seffah, Emevî egemenliğine son verdi ve Emevî hanedanının yakalayabildiği bütün üyelerini öldürttü.
İlgili 15 soru bulundu
Dört Halife Dönemi'nin ardından kurulmuş ilk İslam Devleti Emeviler; Suriye'nin merkezi olan ve bugün Şam adıyla bildiğimiz Dımaşk şehrinde kurulmuştur. Hz. Osman döneminde Şam valisi olan Muaviye tarafından kurulan Emeviler Devleti'nin başkenti neresidir sorusunun cevabı da Şam'dır.
GİRİŞ: Abbâsîler (132-656/750-1258) en parlak zamanlarını kuruluş ve yükseliş dönemlerini içine alan ilk yüzyıllarında yaşamışlardır. Bunu söz konusu döne- min sonlarına doğru devlet merkezinin Bağdat'tan Sâmerrâ'ya nakledilmesiyle başlayan ve yaklaşık altmış yıl süren Sâmerrâ dönemi (221-279/836-892) ta- kip etmiştir.
Emevi Devleti tarihte karşımıza ilk kez Dört Halife Dönemi'nden sonra 661 yılında Hz. Ali'nin Hariciler tarafından öldürülmesinden sonra çıkmıştır. Emevi Devleti'nin kurulması ile birlikte İslam dininin merkezi değişmiştir.
Kısacası, Emevî Devletinin yıkılış nedenlerinin en önemlilerinden birisi, sistemin temelini oluşturan veliahtlık ve özellikle iki veliaht atama siyesetidir. Bu da Emevî Devletinin yıkılışına kadar süren Emevî ailesi arasındaki iç çekişmeyi beraberinde getirmiştir.
Muhammed b. Ali'nin başlattığı Abbâsî davetinin başarılı bir ihtilâle dönüşmesinde pay sahibi olan kişi ise Ebû Müslim el-Horasanî'dir. 132/750 yılında kurulan Abbâsî Devleti'nin ilk halifesi Ebü'l-Abbâs es-Seffâh olmuştur.
Müslümanlar , büyük komutan Tarık bin Ziyad'la İspanya'ya girip, Endülüs İslam Devleti'ni kurarak; Avrupalılar'a insanlığı, medeniyeti öğrettiler... Fakat, 1492 yılında, 8 asırlık Endülüs'ü Hıristiyanlar yıktı.
Endülüs Emevi Devleti İspanya'da kurulmuş Müslüman bir devlettir. Şam merkezli olan Emevi Devleti Abbasiler tarafından sıkıldıktan sonra Abdurrahman Fırat üzerinden Filistin devletine kaçmıştır. Yemenliler ile işbirliği yaptıktan sonra El-Münekkeb'e ayak bastı ve Endülüs devletini yenilgiye uğrattı.
Devletin kuruluş tarihi 756 yılı olmakla birlikte Endülüs adı bugün Portekiz ve İspanya sınırları içerisinde olan İber Yarımadası'nın Müslümanlar tarafından egemenlik altına alınması sonucu ortaya çıkmıştır.
Hz. Ali (656-661): İslam Devleti'nde dört büyük halife adıyla anılan halifelerin sonuncusudur. Hz. Ali İslam dini peygamberi olan Hz.
Emeviler'in Hazarlar'a karşı en büyük başarısı Mervân b. Muhammed'in valiliği döneminde gerçekleşmiştir. Bu dönemde, İslam orduları karşısında ağır bir hezimete uğrayan Hazar Hakanı, barış istemek zorunda kalmış ve hatta İslamiyet'i benimseyerek Müslüman olmuştur.
Böyle bir zulüm karanlığında hikmet-i ilahi tecelli etmiş, İslam'ın nurunu ve adaletini yeniden tesis eden Ömer bin Abdulaziz halife olmuştur. İslam tarihinde kendisinden haklı olarak '5. Halife' ya da '2.Ömer', olarak söz edilmesinin ana sebebi; onun Kur'an ve sünnete uygun adaletli idareyi yeniden tesis etmesidir.
Emevî ve Abbâsî dönemleri
Ali'nin oğlu Hasan'ın çekilmesi ve küçük oğlu Hüseyin'in Kerbela'da öldürülmesi ile iktidar tamamen Muaviye ve Emevî ailesine geçmişti.
Emeviler Döneminde Türkler
Emevilerin Arap olmayan müslümanlara karşı tutumu Türkleri de etkilemiştir. Emeviler Arap olmayanlara karşı sert davranmış, ağır vergiler uygulamış ve onlara köle anlamına gelen Mevali adını vermişlerdir.
Ali, Kufe Mescidinde saldırıya uğradı. Zehirli kılıçla yaralanan Hz. Ali, saldırıdan iki gün sonra hayatını kaybetti. Böylece hilafet Ebu Süfyan Muabiye'ye geçti. 661 yılında başlayan Emeviler Hilafeti yaklaşık 90 yıl sürdü ve 750 yılında sona erdi.
Bugün hilafetin Cumhurbaşkanı'na (bugünkü tabiri ile Başkan'a) geçmesinin 95. yıldönümü.. “Hilafet resmen lağvedilmiştir, hiçbir yere de geçmemiştir” derler..
İlk İslam Parası Hangi Devlet Bastırdı? İslam dünyasının ilk altın parası 685 ile 705 yılları arasında hüküm sürmüş olan Emeviler Devleti tarafından bastırılmıştır.
Cengiz Han'ın torunu Hülâgû'nun yönetimindeki İlhanlılar 1258'de Bağdat'ı yakıp yıktılar, Halife Mustasım'ı ve yakaladıkları diğer hanedan üyelerini öldürdüler. Böylece 508 yıllık Abbâsî Devleti son buldu. İlhanlı hükümdarı Hülâgû Han, Bağdat'ta içlerinde on binlerce yazma kitap olan kütüphaneleri yakıp yıktırmıştır.
Abbasi Devleti'nin resmi olarak kuruluşu ise 750 yılında gerçekleşmiştir. İlk Abbasi halifesi Ebu'l Abbas Abdullah, Hz. Muhammed'in amcası olan Abbas'ın soyundan gelmektedir. Bu olaya bağlı olarak da devletin adı Abbasi Devleti olmuştur.
Abbâsîler'de gelirlerin kaynağı, Emevîler'de olduğu gibi aynı ise de aralarındaki en önemli fark; Emevîler'in, Araplar ile Arap olmayanlar ve eski ihtida edenlerle yeni ihtida edenler arasında yaptığı ayırımın Abbâsîler tarafından yürürlükten kaldırılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri