Emlakçı olmak için bu konuda eğitim almak ve sertifika sahibi olmak gerektiğini söylemek mümkün. Bu durum seviye 5 belgesi şeklinde ön plana çıkar. Bu sertifikaya sahip olabilmek için ise üniversiteler veya MEB onaylı şekilde 100 saatlik bir emlak danışmanlık kursuna gitmek gerekir.
Emlak ve Emlak Yönetimi, üniversitede Meslek Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan 2 yıllık bir önlisans programıdır. Bölüm TYT puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Yasal mevzuata göre emlak işine girmeniz için ilkokul mezunu olarak mesleki eğitim ve belge almanız yeterli görülüyor.
Hangi bölümden mezun olursanız olun ve hatta lise mezunu olun, almanız gereken bir mesleki yetki belgesiyle işe başlayacağınızı bilmelisiniz. Bu yasal şarta göre emlak danışmanlığı eğitimi alarak sınava hazırlanmanız ve emlakçılık yetki belgesi almaya hak kazanmanız gerekiyor.
İlgili 40 soru bulundu
Bu faktörler arasında emlakçının çalıştığı yer, iş tecrübesi, müşteri portföyü, emlakçının eğitim seviyesi ve iş hacmi yer alır. Ancak, Türkiye'de çalışan bir emlakçının aylık brüt maaşı genellikle ortalama olarak 14.000 TL ile 45.000 TL arasında değişebilir.
Akla ilk gelen sermayeye dayanmayan, hizmete dayana iş kollarının başında ise emlakçılık gelir. Göründüğünden çok daha meşakatli olan ve rekabetin büyük olduğu emlakçılık hem zor hem başarılı olununca büyük getiri getiren bir sektördür.
Emlak sektöründe 1 Eylül'de başlayacak yeni dönemle, yetki belgesi olmayan emlak işletmelerine ruhsat verilmeyecek. Emlakçılık yapmak için en az lise mezunu olma şartı aranacak. Emlak sektöründe yeni döneme geçiliyor. Artık belirlenen 4 şartı yerine getirmeyenler Emlakçılık yapamayacak.
Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) MYK Belgesini elde edebilmesi için sınavlara girmesi gerekir. Adayların yeterlilik belgesini alabilmesi için sınavlardan başarılı sonuçlar alması yeterli olacaktır. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süreleri, birimin başarılı olduktan sonra 2 yıl geçerlidir.
Emlakçı olmak için bu konuda eğitim almak ve sertifika sahibi olmak gerektiğini söylemek mümkün. Bu durum seviye 5 belgesi şeklinde ön plana çıkar. Bu sertifikaya sahip olabilmek için ise üniversiteler veya MEB onaylı şekilde 100 saatlik bir emlak danışmanlık kursuna gitmek gerekir.
Bir emlakçı olarak işe başlamak çok kolay, fakat başarılı bir emlakçı olmak zor ve zaman gerektirir. Uzman kişilerden oluşan bir ekibe sahip olmalısınız. Yavaş ve ağır davranan bir yapıya sahip ofisiniz var ise aşağıda yazdığımız bilgiler size göre değil. Kontrollü bir hıza sahip olduğunuz sürece kazanırsınız.
Emlak yetki belgesini almak için gerekli olan emlak mesleki yeterlilik belgesi, MYK tarafından yetkilendirilen kuruluşlardan yapılacak sınavda gösterilecek başarıya bağlı olarak alınır. Bu belge alındıktan sonra, emlak yetki belgesi için Ticaret İl Müdürlüklerine başvurmak gerekir.
Emlakçılık, son yılların en çok araştırılan iş alanlarından biri. Bir meslek olarak emlak danışmanlığı ise müşteri odaklı ilerleyen bir danışmanlık hizmeti içerir.
1- Meslek odasına kayıtlı olunması, 2- Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, 3- Şubelerde şube müdürünün, diğer işletmelerde ise çalışanlardan en az birinin yetki belgesine sahip olması gerekecek.
Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla “satış bedelinin %2'si + KDV (%18)” belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece “yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla” toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
Resmi Gazetede 14 Ekim 2020 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren yeni karara göre, emlakçılık mesleğini yapmak için en az lise mezunu, 100 saatlik bir eğitim alınması ve ardından 6 ay boyunca stajyer olarak emlak ofisinde çalışması gerekiyor.
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğin ilgili maddesinde “Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olması” denilmektedir. Bu sebeple Üniversite onaylı belgelerde geçerlidir.
Emlakçılık sertifikası, Millî Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlar aracılığı ile verilmektedir. En az 100 saatlik eğitimin sonucunda başarılı olan kişiler bu sertifikayı almaktadırlar.
Kişinin iş yeri ruhsatı ve yetki belgesi alabilmek için en az 20 m² ofis kurmuş olma şartı getirilmiştir. Bu nedenle, emlak ofisi home office şeklinde hizmet gösterememektedir.
Lise mezunu değilim. Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) belge alabilir miyim? Emlak ve Sorumlu Emlak danışmanı Ulusal Yeterliliklerinde herhangi bir eğitim ön şartı yer almamaktadır. Buna göre, lise mezunu olmayan bir kişi de Sorumlu Emlak Danışmanı sınavına girebilir.
Emlak Yönetimi bölümü, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda emlak yönetimi, pazar analizi ve gayrimenkul danışmanlığı konusunda öğrencilerine eğitim vermektedir. Ayrıca başarıyla mezun olan öğrenciler DGS' na girip gerekli puanı alarak 4 yıllık bir lisans programına geçiş yapabilirler.
Ancak emlakçı komisyonun tamamını satıcı benim ödememi istiyor. Bu yasal mı, emlakçı komisyonunu sadece alıcı mı öder? Merhaba, emlakçı komisyonu en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%18)" olarak belirlenmiştir; alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır.
Zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Bankalar ile sürekli iş birliği içerisinde oldukları için kredis almanız konusunda size destek olur. Tapu mevzuatları işlemlerinde size yardımcı olur. Mülkün tüm riskli noktalarını inceleyerek gelecekte meydana gelecek sorunlara karşı tedbirler alır.
Emlak ofisi açmak için öncelikle bir işyeri açma ve işletme izni almanız gerekmektedir. Bu izin için ilgili belediyeye veya ilgili müdürlüğe başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Emlak Danışmanı Ne Kadar Maaş Alır? Emlak Danışmanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Emlak Danışmanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 31.900 TL civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri