Gaz Yapıcı Yiyecekleri Belirleyin ve Bir Süre Uzak Durun Kurubaklagiller, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, acı baharatlar hem anne sütünün tadını değiştirebilir hem de gaz yapabilir. Bu sebeple bu besinler denenerek beslenmeye eklenmelidir.
3) Bol Baharatlı Yiyecekler
Acılı baharatların mide yanması ve gaz oluşturması bilinen bir özelliktir. Mide asitlerinin dengesini değiştiren pul biberi, toz kırmızı biber, isot gibi acı baharatlar mideyi şişirmektedir.
Birçok emziren anne baharatlı yiyecekler tüketmelerinin, bebeklerinde gaz ve titremeye sebep olduğunu düşünmektedir. Ancak uzmanlara göre baharatlı besinleri emzirirken tüketmenin bebek için hiç bir sakıncası yok.
Uzmanlara göre emziren annelerin baharatlı gıdalar tüketmesinin bebek için herhangi bir sakıncası yok. Birçok emziren anne sıcak ve baharatlı yemeklerin bebeklerde gaz ve titremeye neden olduğunu düşünerek baharatlı yiyeceklerden kaçınır. Ancak bu durum yaygın bir efsaneden ibarettir.
Bitki çayları: Rezene çayı, ısırgan otu çayı, zencefil, papatya çayı süt üretimini arttırmaktadır. Bitki çayları içinde en çok önerilen ise rezene çayıdır. Fitoöstrojen bir bitki olan rezene çay olarak tüketilebileceği gibi yemeklerde veya taze olarak salatada kullanılabilir. Süt üretimini arttırır.
İlgili 32 soru bulundu
Baklagilleri kısa süre haşladıktan sonra suyunu süzüp pişirirseniz gaz yapıcı etkisini azaltabilirsiniz. Baharatlı Yemekler: Özellikle acı biber, kekik gibi yoğun ve yakıcı baharatlar gaz oluşumuna sebep olabilir.
Maydanoz, nane ve kekik tüketiminin dikkatli yapılması gerekmektedir. Yoğun seviyelerde nane ya da maydanoz tüketmek, süt üretimini azaltır. Öte yandan kekik, bebekte alerjilere neden olabilmektedir.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
Çikolatanın fazla miktarda tüketilmesi, bebeğin kusmasına ya da aşırı gaz sorunu yaşamasına neden olabilir. Emzirme döneminde annenin aldığı katı ya da sıvı gıdalardaki tüm içerikler, anne sütü yoluyla bebeğe aktarılır.
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
Kan basıncını düşürdüğünden özellikle tansiyon hastalarının doktor kontrolünde tüketmesi önerilir. Kekik suyu zararları ve yan etkileri şunlardır: Mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı ve kusma meydana gelebilir. Hamile ve emzirme döneminde olanların tüketmesi önerilmez.
Salam, sosis, sucuk, hazır çorbalar, ketçap, mayonez gibi katkı maddeleri içeren besinler kullanılmamalıdır. Emziklilik döneminde tüketilen yağ miktarı kadar çeşidi de önemlidir. Anne doymuş yağları (margarin, tereyağı v.b.) tüketmemeli, doymamış yağları (zeytinyağı, mısırözü, soya, fındık yağı, ayçiçek yağı vb.)
Ayrıca her yemeğinize çok az da olsa kimyon katarsanız özellikle emziriyorsanız bebeğiniz rahat edecektir.
Bazı durumlarda anne sütü ile bebeğe geçen gaz, uykusuz gecelere neden olabilir. Birçok anne bebeğin sancısının dinmesi için kimyonlu rezene çayı vermektedir. Hatta bu çayı anne de içip, süt yoluyla bebeğe aktarmaktadır.
Bebeklerde Gaz Sancısı İçin İbrahim Saraçoğlu Tavsiyeleri
Saraçoğlu'na göre bebeklere kimyon kürü uygulanarak sancı giderilebilir. Yarım çay kaşığı kimyonun bir bardak suya atılması ile elde edilen kürden bebeğe, günde bir defa 1 çay kaşığı olarak gazın en yoğun olduğu saatlerde beslenmeden hemen önce verilebilir.
Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar da kekik çayı içmesi risk doğurabilir. Hamilelikte kekik çayı tüketilmesi erken doğum riski taşıdığı için önerilmez. Hamilelikte tüm bitki çayları içilmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
Gaz Yapan Yiyeceklerden Uzak Durun!
Çiğ sebzeler (özellikle kırmızı lahana, turp, salatalık, soğan) Meyveler (özellikle portakal, mandalina, greyfurt, üzüm, karpuz, vişne, erik) Karnabahar, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, lahana gibi pişmiş sebzeler. Bezelye, kuru fasulye, nohut, barbunya gibi kuru baklagiller.
Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Kesinlikle su, şekerli su ya da başka gıdalar vermeyin. Bunlar hem bebeğinizin midesini boşuna dolduracak hem de onu tüm hayatı boyunca hastalıklardan koruyacak ilk aşısı niteliğinde olan kolostrumdan mahrum bırakacaktır.
Emziren annelerin tükettiği gıdalar 12 saat içinde sütü etkiler. Bu nedenle ne kadar çok sıvı o kadar süt demektir. Laktoz intoleransı olan bebeklere sahip anneler peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmemeli ya da kontrollü yemelidir.
Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke de anne sütünü azaltabiliyor.
Emzirme döneminde aşırı tuz tüketimi, tuzlanıp saklanan sebze ve balık gibi besinler, aşırı tuzlu salamura yapılan gıdalar anne sütünü azaltıcı etkiye sahiptir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar nikotin ve alkolün anne sütünün üretimini ve kalitesini azalttığı yönündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri