Emzirme sonrası bunlara dikkat edin Aynı işlem bebek dikkatli bir şekilde dize yatırılarak da uygulanabilir. Bebek yatağa hafif yan yatırılarak sırtı küçük bir yastık ya da battaniye ile desteklenmelidir. Bu şekilde yatırılmasının sebebi ilk zamanlarda bebeklerin reflüleri fazla olması ve gaz çıkarırken kusmalarıdır.
Bebeklerin yan veya yüzüstü yatırılmaması tavsiyesinde bulunan Dr. Nemlioğlu, "Sırt üstü pozisyonda bebekler başlarını sağa ya da sola çevirdiklerinde herhangi kusma durumunu soluk borularına kaçırmadan kendilerine kurtarabiliyorlar. Buna güvenli yatış pozisyonu diyoruz.
Beslenme Sonrası Gazını Çıkarın!
Yenidoğanlarda emzirdikten hemen sonra bebeğin başı omuzlarınızdan yukarıda kalacak şekilde konumlandırmanız ve sırtına hafifçe bastırarak gazı çıkarmanız gerekir. Daha büyük bebeklerde ise masaj yapmak, hafif egzersizler yaptırmak iyi gelebilir.
Her emzirme sonrası bebeğin mutlaka gazı çıkarılmalıdır, aksi takdirde bebek bir sonraki beslenmeye kadar rahat uyuyamaz sürekli huzursuzlanır.
İlgili 18 soru bulundu
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
Yan yatırma mide ve gaz problemlerinin rahatlamasına destek sağlar. Çok kusan bir bebeğin beslenmesinden hemen sonra yarım saat kadar sol tarafına, çok gazlı bir bebeğiniz var ise beslenmesinden hemen sonra yarım saat kadar sağ tarafına yatırılması, kusma ve gaz problemlerinin hafiflemesine yardımcı olur.
Bebeğinizi emzirdikten hemen uyutmanızı önermiyoruz. En az 15-20 dakika sonra bebeğinizi uyutabilirsiniz. Aynı zamanda bebeklere ebeveynlerin arasında uyumamalıdır. Çünkü emziren anne uykusuz annedir.
Emzirdikten Kaç Dakika Sonra Gaz Çıkarılır? Her emzirme ve beslenmeden sonra 5 ila 7 dakika süresince gaz çıkarma işlemini denemek gerekir.
* Oturtur pozisyonda kucağınızda tutarak sırtına vurabilir, * Kolunuzu açıp bebeği yüzükoyun kolunuzun üstüne boylu boyunca yatırarak kafasını elinizle tutup arkadan sırtına vurabilirsiniz. Bebek, geğirme pozisyonlarında eğer gaz çıkarmadıysa, yemekten sonra yüzükoyun 5-10 dakika yatırılır.
Yanlış 3: Bebeği Sallayarak veya Emzirerek Uyutmak İyidir.
Bilmeniz gerekir ki, bebeği sallayarak uyutmak; uyutmak değil bayıltmaktır. Çocuğun başını ritmik bir şekilde sağa sola sallayarak onun başının dönmesine neden oluruz ve bu nedenle bebeğimiz istemsiz bir şekilde gözlerini kapatır ve hafif uyku moduna geçer.
Hava yutma: Bebekler beslenirken ve ağlarken çok miktarda hava yutar. Hava geğirme ile geri çıkarılmazsa, sindirim sistemine geçer. Sindirim sisteminde sıkışan bu hava bebeğinize rahatsızlık verebilir.
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Yeni doğmuş bir bebeğin ne kadar uyuyabileceği ön görülemez. Bebeğiniz uykuya dalsa bile, tekrar uyumaya başlamadan önce birkaç dakika gazını çıkarmayı deneyin. Aksi halde hapsolmuş gaz ile acı içinde uyanırlar.
Bebekler, güvenli bir şekilde uyumaları için sırt üstü pozisyonda yatmalıdır. Sırt üstü yatış pozisyonu, bebeğin ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin yüzü açıkta olmalı ve yatakta yumuşak yastık, peluş oyuncak gibi potansiyel boğulma riski yaratabilecek nesneler bulunmamalıdır.
Sürekli düz sırt üstü yatan bebeklerde bebeği kafasının arka kısmı düzleşebilir. Bebeklerin zaman zaman yana çevrilerek yatırılması bu durumu engeller. Bazı bebeklerde sadece tek yöne (sağa ya da sola) dönme diğer yöne dönmeyi reddetme tepkisi görülebilir.
Eğer bu belirti bebeğinizde varsa, bebeğiniz gaz sancısı çekiyor demektir. Gaz sancısı çeken bir bebek, rahatlamak amacıyla süt emmek isteyecektir. Ancak bebeğinizi emzirmeye başlamanızdan kısa bir süre sonra, bebek ağlayarak emmekten vazgeçecektir.
Bebeğin gaz sancısı yaşadığına dair en belirgin işaret beslenme sonrasında bebeğin bacaklarını karnına çekerek ve sıkarak ağlamasıdır. Şişkin ve sert bir karın da gaz sancısının işaretlerindendir. Gazı olan bebek tekrar süt emmek istediğinde yaşadığı sıkışma hissi yüzünden vazgeçer.
Gaz sancısı sırasında bebeği zıplatmak bebeği rahat ettirecektir. Mesela otomobille gezmek çok rahatlatır bebekleri, çünkü titreşimle beraber rahat rahat gazlarını çıkarırlar. Ayrıca titreşim ağrıyı daha az hissetmelerine yardımcı olur.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
Yatarak emzirme pozisyonunda hem siz hem bebeğiniz yatar pozisyonda olursunuz. Siz yatarsınız bebeğiniz de size dönük olarak yatar. Sizin rahat etmeniz için başınız ve sırtınız desteklenmelidir. Bebeğinizi üzerine yattığınız taraftaki kolunuzla sırtından destekleyerek bebeğinizin başının altından geçirin.
Yeni doğan bir bebeğin yatağı en az 60x120 cm boyutlarında olmalıdır. Bir diğer önemli nokta bebek yatağının kumaşıdır. Sentetik ve doğal olmayan yatak kumaşları bebeğin rahat uyumasına engel olur ve ona sağlıksız bir ortam hazırlar. Yatağın kumaşı tamamen pamuk malzemeden üretilmiş ve doğal özlü olmalıdır.
Annenin Yedikleri Gaz Nedeni mi? Doğumdan sonraki ilk 20 gün gaz iyi çıkarılmazsa, bebek bazı haberciler göndererek aileyi uyarır. Çok hıçkırık tutar, alttan çok gaz çıkarır, emerken karnından gurultular gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri