Türkiye bu alanda zirvede yer alıyor. Tam zamanlı çalışanlarda haftalık çalışma süresinin en düşük olduğu ülke ise 37,4 saat ile Finlandiya. Kısmi zamanlı istihdam edilenlerin haftalık ortalama çalışma süresi AB genelinde 21,8 saat; Türkiye'de ise 17,4 saat.
BELÇİKA: Dünya genelinde çalışanların haftada dört gün çalışmaya geçmesini resmi olarak yasal bir haka dönüştüren ilk ülke Belçika. Çalışanlar işverenlerinden 4 günlük çalışmaya temelli geçmeden önce 6 aylık bir deneme süreci de talep edebiliyor ve isterlerse geleneksel 5 günlük çalışma modeline geri dönebiliyor.
Verilere göre haftalık en düşük çalışma saatlerine sahip ülkeler ise 29,6 saatle Hollanda, 32,7 saatle Danimarka ve 33,6 saatle Norveç.
Finlandiya Başbakanı Marin, ülkede ücret kaybı olmaksızın günlük çalışma saatini 6'ya düşürme çağrısında bulundu. Pandemi bizi çalışma hayatını yeniden değerlendirmeye zorlarken, iş saatlerinin kısaltılması yönündeki bu tarihi çağrının arkasında olmalıyız.
Norveç çalışma saatleri
Yasalara göre belirlenen genel çalışma saatleri haftada 40 saat ve bir günde 9 saattir. ³ Bazı çalışanlar toplu sözleşmeler vasıtasıyla haftada 37,5 saat gibi daha düşük sınırlarda anlaşabilirler. Yasalarla belirlenmiş olan 40 saatlik üst sınırın daha üzerinde bir anlaşma yapılamaz.
İlgili 21 soru bulundu
Belçika hükümetinin geçen yıl sonu yürürlüğe soktuğu düzenlemeyle, çalışanlar isterse ve işverenle anlaşırsa haftalık 38 saat olan çalışma süresini 5 gün yerine 4 günde tamamlayabiliyor. Bu imkanı değerlendirebilenler 3 gün hafta sonu izni yapabiliyor veya fazladan oluşan 1 günlük iznini hafta içinde kullanabiliyor.
Finlandiya'da çalışma saatlerini çalışma süresi yasası ve toplu iş sözleşmeleri belirler. Çalışma süresi sektöre ve alana göre farklılık gösterir. Yasalar gereğince düzenli çalışma saati, günde en fazla 8 saat ve haftada en fazla 40 saat olabilir.
Fransa, Belçika ve İtalya gibi Avrupa Birliği'nin en eski üye ülkelerinde ortalama çalışma süresi 36 saati bulurken, Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde ortalama 39 saat çalışılıyor.
İngiltere'de çalışma saatleri mesleklere ve çalışma yerine göre değişir. Pek çok uzman, profesör ve beyaz yakalılar diye adlandırılan kesim haftada yasal olarak 35-38 saat çalışırlar. Fabrika işçileri ve ağır işçiler ise 37.5 - 40 saat çalışırlar. Ancak mesai ücretleri ödenerek bu sürenin daha da fazla olabilmektedir.
Tam zamanlı işlerde çalışan erkekler günde ortalama 8,2 saat çalışırken kadınların günde ortalama 7,8 saat çalıştığı görülüyor. Cumartesi ve Pazar'dan çok hafta içi çalışanların sayısı daha fazla. İşi olan kişilerin yüzde 82'si hafta içinde, yüzde 35'i ise haftasonları çalışıyor.
Yeni Zelandalı Perpetual Guardians şirketi bu uygulamanın başını çeken şirketlerden. Yılın başından itibaren hafta sonu tatilini üç güne çıkaran şirketin yöneticisi, uygulamanın oldukça başarılı sonuçlar verdiğini açıkladı.
İzlanda'da yapılan ve şimdiye kadarki en büyük haftada 4 gün çalışma denemesinin başarı ile sonuçlanmasının ardından sistemin İngiltere'de de test edilmesi bekleniyor.
Bu ilginç manzaranın sebeplerinden biri elbette yoğun çalışma saatleri. Japonya bizden 5 saat azda olsa haftalık tam 40 saat çalışıyor.
Hollandalı işyerleri genellikle tanıdık ve misafirperverdir. Resmi çalışma saatleri pazartesiden cumaya 8:30-17:30 arasındadır.
8 - İsveç: İsveç'te işçiler haftada 36 saat çalışıyor. Yılda ise ortalama 38 bin dolar kazanıyor.
Almanya'da 2015'ten beri yasal bir asgari ücret vardır. 2020'de bu tutar 9,35 € olmuştur. Tam zamanlı bir çalışıyorsanız haftalık maksimum çalışma süresi 40 saattir, yani 5 günlük bir hafta için çalışma günü başına maksimum 8 saattir.
Yasal haftalık çalışma süresi bir yıl üzerinden ortalama 35 saattir. Yasalar yabancı öğrencilerin yılda 964 saat çalışmalarına olanak tanır. Bu da hafta içinde yarı zamanlı bir çalışma (haftada 17.5 saat) ve 3 aylık bir dönem için (aralıksız veya değil) tam zamanlı bir çalışmaya karşılık gelmektedir.
Çin'de günlük çalışma saatleri çoğu işletmede 10 ila 16 saat arasında değişmektedir ve bu süreler üzerinden haftada altı gün çalışılmaktadır. Ancak, günlük çalışma süresinin 18 saate kadar yükseldiği ve üretim faaliyetinin haftanın yedi günü devam ettiği işletmelerin varlığı da sıklıkla rapor edilmektedir.
Türkiye'de ise 1936 tarihli İş Yasası ile çalışma süresi günde 8, haftada 48 saat olarak belirlenmiştir. 2003 tarihli, hala yürürlükte olan İş Yasası'na göre de Türkiye'de haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu yasaya göre bir yılda bir işçiye en fazla 270 saat fazla çalışma yaptırılabilir.
Yunanistan'da siesta zamanı saat 15:00 ile 17:00 arasındadır ve bu süre kutsaldır.
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis tarafından 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere asgari ücretin aylık brüt 713 Euro'dan 780 Euro düzeyine yükseltileceği açıklanmıştır.
Siesta, öğle arasında dik güneş ışınlarının sıcaklığınından veya öğle yemeği sonrası metabolizma faaliyetlerinin hızlanması sebebiyle vücudun anlık mayışma durumunun, kısa süreli uyku ile hissedilen dinlenme ihtiyacına siesta denir.
Çalışma saatleri oldukça esnek. Genellikle haftada 37,5 saat çalışılıyor (08:00-16:00, yarım saat yemek molası olarak veriliyor).
Türkiye'de istihdamda bulunan işçi ve memurlar haftada ortalama 42,9 saat çalışırken bu süre AB ülkelerinde ortalama 36,4 saat. Türkiye'de haftalık 49 saat veya daha fazla çalışanların oranı da yüzde 28.
Yaz tatili 60 gündür. Okullar haftanın 5 günü açık olup, haftalık 19 – 30 saat ders işlenir. Ek olarak, fazladan tatillerle ilgili yerel özerklik söz konusudur. Aynı zamanda Finlandiya, Avrupa'nın en az ders saatine sahip ülkelerinden birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri