Bu zamana kadar dünya çapında 40-50 Mosasaur türü saptanmıstır. En küçük Mosasaur 3-3.5 metre boyunda iken en irisi ülkemizde de saptanan Mosasaurus hoffmanni 17.5 metre boyunda olup, yaklasık dinazorlardan Tyrannosaurus rex ile esit boyuttadır.
Yapılan son tahminlere göre Spinosaurus bilinen bütün etçil dinozorlar içerisinde (Tyrannosaurus rex ve Giganotosaurus da dahil) en büyük olanıdır. Bu tahminlere göre Spinosaurus yaklaşık olarak 13.1-14.4 metre uzunluğunda ve 6.5-7 ton ağırlığındadır.
17.6 metre uzunluğa sahip olduğu tahmin edilen Mosasaurus, Mosasaurların en büyük cinslerinden biridir.
Dünyanın da en büyüklerinden biri olduğu bildirilen dinozor fosilinin 92 ila 96 milyon yıl önce yaşayan ve Titanozorlar olarak bilinen, bitki yiyen Australotitan cooperensis türü olduğu belirtildi. Kemik incelemelerinde boyunun 25 ila 30 metre olduğu tespit edilen dinozorun ağırlığının ise 67 ton olduğu belirtildi.
Mosasaurlar, 65.5 milyon yıl önce, dinozorları yok eden aynı kitlesel yok olma olayında nesli tükendi. Bir Mosasaurus türü, 2015 yapımı gişe rekorları kıran “Jurassic World” filminde kurgusal olarak yeniden canlandırıldı ve bu güçlü deniz sürüngenleri grubunun şöhretini artırdı.
İlgili 17 soru bulundu
T. rex, yaklaşık 1,5 metrelik kafatası ve güçlü dişleri ile avını güçlü ısırıklarla delebiliyordu, türün fosil kayıtlarına dayanarak ortalama 12 metre uzunluğa ve 4,5 metre yüksekliğe sahip olduğu belirlenmiştir.
Megalodon (Otodus megalodon), yaklaşık olarak 23 ila 3,6 milyon yıl önce Miyosen ve Pliyosen dönemlerinde yaşamış, soyu tükenmiş dev bir dik burunlu köpekbalığı türü. İsmi Grekçe "büyük diş" anlamına gelir. Uzunluğu 21-22 metreyi bulan bu büyük köpekbalığı büyük okyanusta ve atlas okyanusunda yaşamıştır.
Spinosaurus'un daha kuvvetli olma ihtimali çok daha yüksek çünkü hem boy hem ağırlık olarak T-rex'ten büyük. Gelişmiş bir Spinosaurus, 16 metre uzunluğa ve 20 tona yakın ağırlığa sahipti.
Günümüzden 70 milyon yıl önce Tyrannosaurus Rex dinozorların en yırtıcısı ve bu “türün kralı” olarak tanımlanıyor.
1 Numara: Tyrannosaurus rex
T. rex'lerin günümüzden 90-66 milyon yıl önce Geç Kretase Dönemi'nde, Kuzeybatı Amerika'da yaşadığı tahmin ediliyor. T. rex'ler etçil dinozorlardır. Süper avcı olarak bilinirler.
Bu dinozorun tarih boyunca dünya üzerindeki en güçlü çene yapısı ve ısırma gücüne sahip canlı olduğu anlaşıldı. Araştırmacıların iskeletinden yola çıkarak ısırma gücünü ölçtükleri dinozorun bir ısırmada tam 6 ton bastığı görüldü.
Mosasaur'lar, okyanuslardaki besin döngüsünün en üst seviyesinde bulu- nan y›rt›c›lar. Bal›klar, deniz kaplum- ba¤alar›, yumuflakçalar ve kabuklular› içeren etçil (karnivor) diyetlerinin en tan›d›k üyeleriyse, yengeçler ve fosil kabuklular olarak bilinen ammonitler.
Fiziksel özellikler. Bu dinozor cinsinin ortalama uzunluğunun, yaklaşık 13 metre olarak düşünülmektedir.
Etçil bir dinozor olarak diğerlerinden oldukça büyük bir kütleye sahipmiş. Bilim insanlarının araştırmalarına göre saatte 60 km hızla koşma yeteneğine sahipmiş. Diğer dinozorlara oranla hakkında az bilgi bulunan Spinosaurus, denizde balık da avlıyormuş.
Hendrickson'un fosilleri sayesinde paleontoloji çok sayıda önemli bilgiler edindi. Mesela kemiklerdeki büyüme halkalarının analizi sayesinde Tyrannosaurus'un çok hızlı büyüdüğü ve ömrünün en fazla 30 yıl olduğu anlaşılmıştı.
Dinozorlar, 232-234 milyon yıl önce orta Triyas devrinin son zamanı olan Ladinyan döneminde arkozorlardan evrildiler.
T. rex'in kolları avlanmasına ve öldürmesine yardımcı olamayacak kadar kısaydı. Hutchinson'a göre, bu devasa dinozorlar, avlarını öldürmek için “delme-çekme” yöntemini kullandılar; bu yöntemde, T. rex avlarından büyük parçalar ısırdı ve bunu yaparken güçlü boyunlarıyla geriye doğru çekti.
Timurlengia euotica ismi verilen bu dinozor özellikle küçük boyutlarıyla dikkat çekiyor. Ortalama bir at büyüklüğünde olduğu tahmin edilen Timurlengia'yı hemcinslerinden ayıran en büyük özelliği ise zekası.
Yaşamış en büyük köpek balığının dünya küresel çapta soğumaya başladığında Pliyosen'in sonunda yanim 2.6 milyon yıl önce neslinin tükendiği biliniyor. Bugün bu canlının yaşadığına dair herhangi bir kanıt yok.
Megalodon soyu tükenmiş dev köpekbalıkları içerisinde yer almaktadır. Büyük okyanus ile Atlas okyanusunda yaşamış, uzunluğu 15 ya da 16 metreye kadar uzanan bir köpek balığı olarak bilinir. Etobur bir köpek balığı olması ile beraber, aynı zamanda karanlık dip bölgelerde yaşamını sürdüren bir canlıdır.
Megalodon Köpek Balığı Yaşamış En Büyük Etçildir
Ulaşabildiği 21-22 metrelik boyu ve 60 tonu geçen ağırlığı ile Megalodon dünya tarihinin bilinen en büyük etçilidir. Günümüzde sperm balinaları daha büyük boyutlara ulaşmaktadır fakat muhtemelen Megalodon çok daha ağırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri