Ganymede, Jüpiter'in doğal uydularından biridir. Jüpiter'in ve aynı zamanda Güneş Sistemi'nin en büyük uydusudur.
Dört uydunun en küçüğü olan Europa, Dünya'nın uydusu Ay'ın boyutundayken, Ganymede güneş sistemindeki en büyük doğal uydudur.
Berkan Alptekin. Ganymede, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan gaz devi Jüpiter'in en büyük uydusu ve ayrıca Güneş Sistemi'nin de bilinen en büyük uydusudur. Uydu, 1610 Yılında Galileo Galilei tarafından Jüpiter'in diğer 3 büyük uydusu ile birlikte keşfedilmiştir.
Satürn'ün uydusu olan Titan, Güneş Sistemi'ndeki ikinci en büyük uydudur. (Birincisi ise Jüpiter'in uydusu Ganymede) Titan da, Ganymede gibi Merkür'den biraz daha büyüktür.
1610'da Galileo tarafından keşfedilen uydulardan biri olan Ganymede'nin çapı yaklaşık 5250 kilometre. Merkür'den ve Plüton'dan bile daha büyük olan bu uydunun yüzey alanı Dünya'daki karaların alanının yarısı kadar. Ayrıca Ganymede kendi manyetik alanına sahip olduğu bilinen tek uydu.
İlgili 34 soru bulundu
18 yaşındaki Hint öğrenci Rifath Sharook'un tasarladığı dünyanın en küçük uydusu, NASA'nın Wallops Uzay Merkezi'nden uzaya gönderildi. Karbonfiber malzemeden, üç boyutlu yazıcı kullanılarak yapılan uydu sadece 64 gram ağırlığında.
Dünyaya oldukça uzak olan Güneşin yeryüzündeki yaşamın varlığı için gerekli olan ışınları 8.44 saniyede yeryüzüne ulaşır. Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Titan'da, uluslararası bilimsel keşifler düzenleyen Explorers Club üyesi Paul-Henry Nargeolet ve Hamish Harding de bulunuyor. Denizaltıda ayrıca iş insanı Şehzade Davud ve oğlu Süleyman da vardı. Denizaltıyı işleten OceanGate şirketinin sahibi ve CEO'su Stockton Rush da araçtaydı.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Titan, Dünya'dan çok daha soğuktur ve yüzeyi sıvı sudan yoksundur, bu da bazı bilim insanlarının Titan`da yaşamı olası görmemesine neden olan etkenlerdendir. Öte yandan, kalın atmosferi kimyasal olarak aktiftir ve karbon bileşikleri bakımından zengindir.
Şu anlık bu soruya verilebilecek cevap "Herkül-Kuzeytacı Büyük Duvarı"dır. Bildiğimiz en büyük ve kütleye sahip cisim bu. Yaklaşık 10 milyar ışık yılını aşan bir uzunluğa sahiptir. Karşılaştırma yapmak isterseniz bizim galaksimiz - Samanyolu Galaksisi - yaklaşık 105.700 ışık yılı uzunluğundadır.
İşte NASA bu gezegeni keşfetti. Wasp-18b adı verilen dev ölü gezegenin üst atmosferi aşırı miktarda zehirli karbonmonoksit gazı içeriyor. Bu durum gezegeni canlı savar bir organizmaya dönüştürüyor.
Dünya, galaksilerin Başak Üstkümesi'ndeki evrende yer almaktadır. Üstküme yerçekimi ile bir arada tutulan bir grup gökadadır.
Güneş sistemindeki sekiz gezegen içinde Güneş'in etrafında en hızlı hareket eden gezegen Merkür'dür. Ortalama olarak saniyede 47 kilometre hızla Güneş etrafındaki yörüngesinde dolanır.
Bu keşiften önce, Satürn'ün Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan 83 uydusu vardı. Yeni atılım, gezegenin uydu sayısını 145'e çıkarıyor. Böylece Satürn, "Uydu Kralı" unvanını Jüpiter'den alıyor ve aynı zamanda evrende 100'den fazla uydunun yörüngesinde döndüğü bilinen ilk gezegen haline geliyor.
Şu anda gökyüzünde etkin olarak çalışan uydu sayısı 1100 yöresinde. İşi veya enerjisi bitmiş, uzayda dolaşan 2600 uydu daha var, dolayısıyla toplam 3700 civarında uydu uzayda dünyanın çevresinde dolanıyorlar.
Venüs gezegeni 465 derecelik yüzey sıcaklığı, 2 km okyanus suyuna denk 90 atmosfer basıncı ve sülfürik asit yağmurlarıyla kesinlikle bugün hayata elverişli değil.
Venüs'ün bir günü bir yılından daha uzundur. Yani Venüs kendi ekseni etrafında bir tam turunu tamamlamadan Güneş etrafındaki bir turunu tamamlar. Venüs'ün bir yılı 225 Dünya gününe eşit iken, bir günü 243 Dünya günüdür. 243 gün Venüs'ün kendi ekseni etrafında 360 derecelik tam bir dönüş yapması için geçen süredir.
Fiziksel özellikler. Mars'ın yarıçapı Dünya'nınkinin yaklaşık yarısı kadardır. Yoğunluğu Dünya'nınkinden daha az olup, hacmi Dünya'nın hacminin %15'i, kütlesi ise Dünya'nınkinin %11'i kadardır. Mars'ın Merkür'den daha büyük ve daha ağır olmasına karşılık, Merkür ondan daha yoğundur.
Merkür'den (4879 km) daha büyük, Mars'tan (6779 km) biraz daha küçük ve Ay'dan neredeyse %50 daha geniş olan cismin çapı 5151 km'dir. Titan'ın kütlesi 1.345 x 1023 kg olup, gezegenimizin kütlesinden 45 kat daha azdır.
Titanda, Güneş Sistemi'ndeki en büyük uydulardan biridir ve atmosferinde metan, azot ve diğer organik moleküller bulunur. Bu organik moleküller, Titanda yaşamın varlığına dair potansiyel bir kanıt olarak kabul edilir.
11 Ocak 2023'te NASA bilim insanları Dünya benzeri bir ötegezegen olan ve James Webb Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen ilk ötegezegen olan LHS 475 b'nin tespit edildiğini bildirdi.
Âlem ve cihan, biri Arapça diğeri İrani kökenli sözcükler olup hem yerküreyi hem de evreni tanımlamak için kullanılabilirler. Dünya anlamında yüre sözcüğü de bulunmaktadır.
Bazı özellikleri, Jüpiter'i eşşiz kılmaktadır: Jüpiter, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olmakla kalmaz, kütlesi tek başına diğer tüm gezegenlerin toplam kütlesinin 2½ katına ulaşır. Kendi etrafında dönüş süresi en kısa olan gezegendir. En güçlü manyetik alana ve en büyük manyetosfere sahip gezegendir.
Avrupa Uzay Ajansı'na (ESO) ait Şili'deki Çok Büyük Teleskop (ÇBT) yardımıyla yapılan çalışma, Dünya'dan 12 bin ışık yılı uzaklıktaki, çapı Güneş'inkinin 1300 katından daha büyük olan HR 5171 A'nın evrende şimdiye kadar gözlenen en büyük yıldız olduğunu ortaya çıkardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri