Aydın'da yaşayan Karacasulu Mualla Madran, 2.200.000 skoville acısı ile dünyanın en acı biberi olarak Guinness rekorlar kitabına giren
Karaağaç'ta yetişen ve tava ciğerin olmazsa olmazı Karaağaç Acı Biberi'ni 92 adet yiyerek yarışmayı kazanan 84 kilogram ağırlığındaki Emrah Mucurtay, 84 kilo ayçiçeği yağı verildi. Şanlıurfalı olduğunu söyleyen yarışmacı Mucurtay, daha fazla acı olsa daha fazla yiyebileceğini belirtti.
Pazar analiz şirketi IndexBox'un verilerine göre her birimiz son bir yılda yaklaşık 5 kilo acı biber yedik. Bazı ülkelerin acıya düşkünlüğü çok daha büyük. Türkiye'de günde ortalama 86,5 gram biber tüketiliyor. Türkiye bu alanda, acı yiyecekleriyle meşhur Meksika'nın (günde 50,95 gram) açık ara önünde dünya lideri.
Katıldığı acı biber yeme yarışmasında dünyanın en acı biberi Carolina Reaper`dan 1 adet yiyen 34 yaşındaki adam, ensesinde ve başında çok şiddetli ağrılar yaşadığı gerekçesiyle hastaneye kaldırıldı.
Mike Jack, Güney Karolina bölgesinde yetişen ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Carolina Reaper biberinden 50 adet yedi. 50 Carolina Reaper biberini 6 dakika 49 saniyede tüketen Jack, rekoru kırmasına rağmen 85 adet daha yiyerek toplamda 135 Carolina Reaper biberini mideye indirdi.
İlgili 30 soru bulundu
Carlos İspanyol tarihinde Büyülü (El Hechizado) olarak bilinir. Popüler bir inanca göre engelliliğinin sebebi akraba evlilikleri değil krala yapılan büyüdür. Ancak bilimsel ve nesnel bir bakış açısı bizi zavallı kralın hayatı boyunca çektiği bütün acıların nedenine rahatça götürecektir.
1 - Carolina Reaper (HP22-BNH7)
Güney Carolina'daki bir biber üreticisi tarafından özel olarak üretilen bu biber 2 Milyon 200 bin SHU derecesi ile bir insanın yiyebileceği doğada yetiştirilen en acı şeydir. 2013 yılında Guiness Rekorlar Kitabı bu biberi resmi olarak dünyanın en acı yiyeceği olarak kayda geçirdi.
Biberdeki acının dozu, Scoville skalası olarak bilinen bir ölçeğe göre belirlenir. Buna göre, Carolina Reaper adıyla bilinen biber 2,2 milyon gösterge ile en acı olanıdır. Günlük yemekte alınan acı biber dozunun kimseye bir zararı olmazken, macera peşindeki acı biber heveslilerinin bazı olumsuz deneyleri olmuştur.
Acı biberin en acı kısmının çekirdekleri olduğuna dair inancın tersine asıl acı olan kısım, o çekirdeklerin tutunduğu merkezdeki zardır. Acı biberin en acı kısmının çekirdekleri olduğuna dair inancın tersine asıl acı olan kısım, o çekirdeklerin tutunduğu merkezdeki zardır. Bu zar, en fazla kapsaisin içeren kısımdır.
Acı biber; birçok faydası bulunan bir besindir. Ancak her besin gibi aşırı tüketildiğinde bazı zararları ortaya çıkmaktadır. Aşırı tüketildiğinde; hemoroid, ülser gibi hastalıkları tetikleyebilmektedir. Acı biber esansından yapılan krem gibi ürünler de kesinlikle hekim önerisi alınıp, kullanılmalıdır.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
Acı biberin içerisinde bulunan beta karoten, antioksidan ve C vitamini sayesinde vücudu kanser ve kalp krizine karşı da koruma altına aldığı yapılan araştırmalar ile ortaya konuldu. Acı biber yenildiğinde vücutta dolaşımı hızlandırır. Bu sayede felç riskine karşı da koruma sağlar.
Yüksek miktarda tüketildiği zaman kalp atışını hızlandırır, kan basıncının yükselmesine sebep olur aynı zamanda yüksek tansiyon olan kişiler için tehlikeli durumlar yaratabilir. Acı yiyen bazı kişilerde acı tüketimi alerjik reaksiyonlara sebep olur.
Acı biber düzenli tüketim yapıldığı zaman kilo verdirir. Bunu yapma nedeni ise yağ yakıcı özelliğe sahip olmasından gelir. Bu özellikten dolayı kilo vermeniz daha hızlı bir hal alacaktır. Özellikle kalori yakma seviyeniz giderek daha çok artar.
Havucun yapısında bulunan şeker, acılı yemekleri yemeye uygun hale getirecek. Bilmeden eklediğiniz acı baharatlardan dolayı tadı bozulan yemeklere, dilim dilim havuç ekleyebilirsiniz. Et yemekleri, çorbalar, sulu yemekler bu yöntem için uygundur.
Bu sırada beyin acıyla başa çıkmak için doğal maddesi kapsaisin olan acı biberin ağıza değdirildiği anda uyandırdığı yakıcı bir his sayesinde endorfin salgılar. Beyin bölgesinde salgılanan endorfin vücutta ağrı kesici etki oluşturur. Endorfin vücutta bir mutluluk-iyilik halinin oluşmasını sağlar.
Meksika mutfağı; bol acılı sosları, damakları yakarken tatlandıran lezzetleri ve karmaşık tarifleriyle ünlü. Bol baharatlı ve acılı yemeklerden vazgeçemeyenlere hitap eden bu güzel mutfakta adını aldığı kültürden izler taşıyan birçok farklı tarif yer alıyor.
Aydın'da yaşayan Karacasulu Mualla Madran, 2.200.000 skoville acısı ile dünyanın en acı biberi olarak Guinness rekorlar kitabına giren Carolina Reaper biberinden yiyerek Aydın'da bu biberi yiyen ilk kadın oldu.
Dünyanın en acı sosu kaç scoville sorumuza en acı sos olan Mad Dog heyecan arayan kişilerin tercih ettiği bir sostur. Çünkü scoville ölçeği 9 milyon SHU olmaktadır. Scoville değerinin bu kadar yüksek olması sebebi ile tek başına kullanılmaması ve miktarı hakkında ciddi uyarılar ile birlikte satılmaktadır.
Özellikle kapsaisin içeren acı biberi, fazla tükettiğiniz zaman tat alma duyunuz azalabilir. Fazla baharat tüketimi sonucu mide bulantısı, mide ağrısı, ishal sorunları ortaya çıkabilir. Mide rahatsızlığı olanlar baharatlı yemek tüketiminden kaçınmalıdır” dedi.
ABD'li çiftçi Ed Currie'nin yetiştirdiği ve adına “Pepper X” adını verdiği acı biber, Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na girdi. “Pepper X” adlı acı biber, Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na girdi. Biberin tohumlarının satışa çıkmayacağı ancak acı sos olarak satılacağı belirtildi.
Kahramanmaraş Biberinin Benzersiz Özellikleri
Normal bir acılıkta olan pul biberin scoville derecesi 20.000 civarında iken ürünün scoville derecesi 100.000 dir.
Acı biberin zararları ile karşılaşmamak için midesinde problem olan kişilerin tüketmemesi gerekir. Aynı zamanda yaralı bağırsak problemleri ve basur hastalıklarında da kesinlikle tüketilmemelidir. Bunun dışında sağlıklı kişilerde de aşırı tüketimlerde Acı biberin zararları ile karşılaşmak mümkündür.
C vitamini, beta karoten ve de antioksidan bulunmasından dolayı acı biber, vücudu kansere ve de kalp krizi riskine karşı korumaktadır. Dolaşımın hızlanmasında etkili olup felç geçirme riskini de en aza indirmektedir. Düzenli bir şekilde acı biber tüketimi, midedeki mikroorganizmaların ölmesinde etkilidir.
Memelilerde bulunan TRPV1 reseptörleri, kuşlarda bulunmaz. Bu yüzden de kuşlar acı tadı algılayamazlar ve ne kadar acı olursa olsun biberleri yiyebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri