sorusu da merak ediliyor. Dünyanın en büyük gölleri listesinde de karşımıza çıkan Kanada, dünyada en fazla göl barındıran ülke olma özelliğine sahip. Öyleki Kanada tek başına yaklaşık olarak dünya göllerinin %60ına sahip.
Dünya üzerinde en fazla göl Kanada ülkesinde yer alır. Üç milyon üzerindeki göl ile dünya sıralamasında ilk sıraya yerleşir. Kanada'nın neredeyse %9'u göllerle kaplıdır. Bununla birlikte dünya üzerindeki göllerin de neredeyse %60 kadar Kanada sınırları arasında yer alır.
54-Türkiye de en fazla göl hangi bölgemizde bulunur? -Akdeniz Bölgesinde bulunur. (Zaten Göller Yöreside Bu bölgededir.)
Aynı zamanda bu göllerden bazıları oldukça büyüktür. Bu konuda şüphesiz pek çok kişinin de bildiği gibi dünyanın en büyük gölü Hazar gölüdür. Aynı zamanda dünyanın en büyük tuzlu gölü olarak da bilinir. Göl öyle büyüktür ki Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan ve İran sınırlarını kaplar.
Kanada, sınırları içinde en çok göl bulunduran ülkedir, bir milyondan fazla göl bulunmaktadır. Kanada'nın güney ve batıda Birleşik Devletler ile olan sınırı 8.891 km ile dünyanın en uzun kara sınırıdır. Ayrıca Kanada, 200.000 km den fazla bir mesafe ile dünyanın en uzun sahil şeridine sahiptir.
İlgili 17 soru bulundu
Türkiye'de kaç tane göl var diye bir soru sorulduğunda verilecek cevap 100'ün üzerinde olacaktır. Büyük bir çoğunluğu tektonik ve doğal set gölleri olarak karşımıza çıkan bu göller, Türkiye'nin 7 bölgesine dağılmış olarak bulunmaktadır.
Finlandiya'yı “bin göller ülkesi” diye adlandıranlar, aslında haksızlık etmişlerdir; çünkü 1.000 değil, yaklaşık irili ufaklı 55.000 civarı göl mevcuttur.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал - ozero baykal, Buryatça: Байгал далай - Baygal dalay), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
Alanda tektonik ve volkanik hareketler sonucunda oluşan çukurlar tuzlu, acı ve tatlı suların birikmesiyle değişik özelliklerde göller oluşmuştur. Kireç taşı geniş alanlarda bulunduğundan karstik şekiller, ovalar ve göl çanakları oluşmuştur. 14 göl ile en fazla göl Burdur ilindedir.
Dünyanın en eski tatlı su gölü olarak bilinen Baykal Gölü, 637 metre derinliğinde ve 636 kilometre uzunluğundadır. İçerisinde barındırdığı biyolojik çeşitlilik ile Unesco Dünya Mirası Listesi'ne de giren Baykal Gölü, aynı zamanda Sibirya'nın incisi olarak adlandırılıyor.
Rekorlar kıran bir doğaya sahiptir
Burası övgü dolu bir adla Bin Göller Ülkesi olarak anılır ama aslında bu sayı gerçeğin yanına bile yaklaşmıyor. Finlandiya sınırları içerisinde tam 187.888 göl bulunmakta ve dünya üzerinde en çok göle sahip ülke.
Isparta'da yer alan Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölü. Yabani hayvanlar, kuşlar ve su kuşları için önemli bir yaşam alanı olan gölün üzerinde yaklaşık 120 çeşit kuş türünün yaşadığı biliniyor.
Birleşmiş Milletler'in kayıtlarına göre dünya üzerinde toplamda 206 ülke yer almaktadır. Listelenen 208 ülke, Birleşmiş Milletler'e (BM) üyelik durumlarına göre üç kategoriye ayrılabilir: 193 BM üye devleti, 2 BM gözlemci devleti ve diğer 11 devlet. BM üyesi olmayan ülkeler ise listede eğik gösterilmiştir.
Büyük Göller (İngilizce: Great Lakes), Kuzey Amerika'da, Kanada-Amerika Birleşik Devletleri sınırında bulunan birbirine bağlı 5 tatlısu gölünden oluşan göller grubuna denir. Bu bölge, dünyadaki en büyük tatlı su havzasıdır.
Hazar Gölü
Hem deniz hem de göl özelliği taşır ve aynı zamanda büyük petrol yataklarına sahip. Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve İran'a sınırı var. Bu ülkelerin ticari, turistik can damarıdır. 371.000 kilometrekare alana sahip Hazar Gölü, Volga, Ural ve Kura Nehirleri ile beslenir.
Ladoga Gölü, 17.700 km2'lik yüzey alanıyla Avrupa'nın en büyük gölüdür. Aynı zamanda dünyanın en büyük 14. tatlı su gölüdür. Ladoga Gölü, St. Petersburg'un yakınında, Rusya'nın Karelya ve Leningrad bölgeleri arasında yer alır. 660 adet ada içerir ve bunların toplam alanı 435 km2'dir.
Lut Gölü %28 ile %33 arasında değişen tuz oranıyla (Akdeniz %3) Antarktika'daki Don Juan Gölü (%40'ın üzerinde) ve Asal Gölü'nden (%35) sonra dünyadaki en tuzlu üçüncü göldür.
Büyük Tuz Gölü (İngilizce: Great Salt Lake), ABD'nin Utah eyaletinin kuzeyinde, batı yarımkürenin en büyük tuzlu gölüdür.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Sibirya'da aylardır donmuş vaziyette olan, dünyanın en büyük ve derin tatlı su gölü Baykal görenleri kendine hayran bırakıyor. Bülent İbrişim/Avustralya. Güney Sibirya'da bulunan 25 milyon yıllık Baykal gölü 25 milyon yaşıyla dünyanın en yaşlı ve 1.642 metre derinliğiyle de en derin gölüdür.
Baykal Gölü, tektonik bir kırılma sonucunda ortaya çıkmıştır. Baykal gölünün en derin noktası 1637 metredir. Bu göl, dünyanın ve tüm Türkiye'nin en derin gölü olma özelliğine sahiptir.
Gece ormanda veya kentin sokaklarında suni ışığa ihtiyaç duymadan yürümek veya bisiklete binmek isteyenler güneş batmayan ülkelere; Norveç'e, İsveç'e, Finlandiya'ya, Danimarka'ya, İzlanda'ya akın ediyor. Bu ülkelerde güneş haftalarca gece gündüz demeden gökyüzünde kalıyor.
Finlandiya, günümüzde yüksek yaşam standartları ve eğitim sistemi ile küresel tanınırlılığa sahip dünyanın en yaşanabilir ülkelerinden biridir.
Ülkede görülen bir diğer ilgi çekici doğa olayı da gece yarısı güneşleridir. Yaz aylarında Finlandiya'da gündüz süreleri yaklaşık 19 saati bulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri