Kur'an'ın 12. suresi onun adını taşımaktadır. İsmi Kur'anda en çok geçen Peygamberdir. Kendisine Tevrat verilmiştir.
Muhammed olarak Al-i İmran Suresi, 144; Ahzab Suresi, 40; Muhammed Suresi, 2; Fetih Suresi, 29; Ahmed olarak da Saf Suresi, 6. ayette geçmektedir. Ancak Peygamber Efendimiz (asm)'in bunlardan başka isimleri de vardır.
Birçok kaynağa göre Allah, yeryüzüne 124 bin peygamber göndermiştir. Kuran'ı Kerimde ise 25 peygamberin adı geçer.
Sadece İbrâhim ve İsmâil değil bütün peygamberler Allah'ın birliğine inanan ve insanları yalnızca O'na tapmaya çağıran salih ve iyi kişiler olarak tanıtılır ve bu arada on sekiz peygamberin isimleri anılır.
Kur'an-ı Kerim'de ismi en çok geçen peygamber Hz. Musa (as)'dır. Hz. Musa (as)'ın ismi Kur'an'da yüz otuz altı defa geçmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Bu ikisi arasında, sayısı bazı hadis kaynaklarına dayandırılan, 124 bin veya 224 bin olan başka peygamberlerden de bahsedilir. Ancak bu peygamberlerden 25'inin ismi Kur'an'da yer almaktadır. Kur'an'da adı 25 defa geçmektedir.
Kur'an'da ismi geçmediği halde peygamber olarak meşhûr olanlar da şunlardır: Şît, Yûşâ, Cercis, Danyal Aleyhimüsselâm.
Enbiya peygamberler anlamına gelir. Sure, 18 peygamberin dini yayma faaliyetlerinden ve çeşitli özelliklerinden bahsettiği için, Enbiya (peygamberler) Suresi adını almıştır.
Allah, onları (âhirette) diriltecek, (dünyada iken, inatla inkâr ettikleri şeylerin hakikat olduğunu görecekler) sonra da (hesap için) Allah'ın (manevi) huzuruna döndürülecekler. Ancak kulak veren kimseler¹ bu daveti kabul eder. Ölülere² gelince onları ancak Allah diriltir. Sonra O'na döndürülürler.
CEVAP: Kur'an-ı Kerim'de ismi en az geçen peygamber Hz. Üzeyr'dir.
Kur'an'da ismi geçmemesine rağmen Tevrat ve İncil'de isminin geçmesi ve kendisine 50 sayfa suhuf indirildiğine inanılmasından dolayı İslam'da Allah'ın peygamberlerinden biri olarak kabul edilir. Şit'e Allah tarafından 50 sahifelik bir suhuf (küçük kitap) verilmiştir.
Kur'an'da ise Hz. İdris'in ölmediğini hala yaşadığından söz edilir. Hazreti İdris yaşadığı topluma peygamber olarak gelmiştir.
Muhammed (Arapça: مُحَمَّد, Arapça telaffuz: [muħammad]; y. 570 – 8 Haziran 632), dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam'ın kurucusu ve merkezî figürü olan dinî, askerî ve siyasi Arap liderdir.
Muhammed (asm) hep peygamberlik unvanı olan resul, nebi kelimeleriyle çağrılmıştır (Ya eyyuherrasul! gibi). Bununla diğer peygamberlerin görevlerinin bitmiş olduğuna, Hz. Muhammed (asm)'in ise kıyamete kadar görev başında olduğuna işaret edilmiştir.
İslâm'da. Hz. Mûsâ, Kur'ân-ı Kerîm'in otuz dört sûresinde 136 yerde zikredilmektedir ve Kur'an ile sahih hadislerde geçmiş peygamberler arasında kendisinden en çok söz edilen peygamberdir.
Fakat Hadisi Şeriflerde en çok geçen kaynaklara göre toplamda 124 bin peygamber vardır. 124 bin peygamberin tamamının ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir. Kur'an'da toplamda 25 peygamberin ismi geçiyor.
76. (İbrahim) gecenin karanlığı üzerine çökünce bir yıldız gördü. (Babasının ve kavminin putlara, yıldızlara, aya ve güneşe tapmaları sebebiyle: “İddianıza göre, demek ki) Rabbim bu ha!” dedi. Yıldız batınca: “Ben, batıp kaybolanları (ilâh olarak) sevmem.” dedi.
En'âm suresi 122. ayetini okumaya devam edenler, maddi ve manevi hastalıklarına şifa bulabilir. Ramazan ayında En'âm suresi okuyan kişiler, imanını tazeler. Ayrıca bereket elde etmek için de okunması gerekir. En'âm suresini okuyan kişilerin geçmişteki günahlarının affedileceği söylenir.
“Ben, O'nun birliğine inanarak yüzümü, gökleri ve yeri yoktan yaratana çevirdim ve ben müşriklerden değilim.” Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim. «Hanîf» Allah'ı bir bilen, Hakk'a yönelen ve bâtıldan hoşlanmayan anlamını ifade eder.
25. Senden önce gönderdiğimiz bütün peygamberlere, "Şüphesiz, benden başka hiçbir ilah yoktur. Öyleyse bana ibadet edin" diye vahyetmişizdir.
Ayrıca bu sureyi okumanın faziletleri şu şekilde sıralanabilir: Duaların ve dileklerin kabul olması için Enbiyâ suresi 89. Ayet okunmalıdır. Enbiyâ suresini okuyan kimseler, Allah'ın izniyle sıkıntılarından kurtulur.
Eğer yerde ve gökte Allah'tan başka tanrılar bulunsaydı kesinlikle yerin göğün düzeni bozulurdu. Demek ki arşın rabbi olan Allah, onların yakıştırdıkları sıfatlardan münezzehtir. Allah, yaptığından sorumlu tutulamaz; onlar ise sorguya çekileceklerdir.
Bunlar Üzeyir, Lokmân ve Zülkarneyn'dir.
Münker ve Nekir'in isimleri Kuran-ı Kerim'de geçmez. 2- Kiramen Katibin: Yazıcı melekler olarak da bilinirler. Sağ taraftaki meleğin görevi sevapları, soldaki meleğin görevi ise günahları yazmaktır.
İbrahim, Hz. Musa ve Hz. İsa'nın isminin zikredilmesine dayanan âlimler, Ulü'l Azm peygamberlerin bunlardan ibaret olduğunu söylemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri