Etle eşdeğer proteine sahip olan mercimek bu besinlerin en başında gelmektedir. Bakliyatlar kök bitkilerdir. Bu yüzden de oldukça fazla protein içerir.
Vitamin ve mineral açısından zengin olan tam buğday, tam çavdar ürünleri, bulgur, kinoa gibi tam tahıllılar protein alımınızı artırabilirler. Örneğin 3 kaşık kadar pişmiş bulgur yaklaşık 3gram, karabuğday ise 5 gram kadar protein içerir.
Protein İhtiyacını Karşılamak İçin Beslenme Planı
Sabah öğününde 1 yumurta ile bol yeşillik tüketilmelidir. Sonrasında ara öğün olarak 6 badem ve 100 gr yağsız yoğurt yenebilir. akşam ise salata yanında 1 kase sebze çorbası tüketmek günlük alınması gereken proteinin vücuda alınmasına yardımcı olur.
En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Yeşil mercimek; diğer mercimeklere oranla daha fazla protein içermektedir. Bir kilo et ve bir kilo yeşil mercimeğin protein değeri eş değerdir. 100 gram mercimek 365 kalori olmasına rağmen kilo almaya neden olmaz.
İlgili 18 soru bulundu
Edamme, soya fasulyesi, brokoli, mısır, bezelye, Brüksel lahanası, ıspanak protein içeriği yüksek olan sebzeler arasındadır.
Bulgur, temel enerji kaynağımız olan karbonhidrat bakımından da zengindir.
Kuruyemişler içinde kalp sağlığını destekleyen doymamış yağlardan en zengini cevizdir. Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Yeterli ve dengeli bir kahvaltı protein, karbonhidrat ve yağlar olmak üzere 3 besin grubundan besinleri içerir. Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır.
Protein eksikliğini gidermek için tüketebileceğiniz protein içerikli besinler şunlardır; hayvansal gıdalar, mercimek, nohut ve barbunya gibi baklagiller, fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler ile tohumlar.
1 Kase (200g) Yoğurt 122,00 kaloridir. Yoğurt içeriğinde 9,32 Karbonhidrat(g), 6,94 Protein(g), 6,50 yağ(g), 92,00 Sodyum(mg), 310,00 potasyum(mg), 242,00 Kalsiyum(mg), 198,00 A Vitamini(ui), 1,00 C Vitamini(mg), 0,10 ve Demir barındırır.
Aynı zamanda, ihtiyaç duyulduğu durumlarda amino asitlerden enerji de üretilebilir. Sağlıklı bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için günlük ortalama 0,8 g/kg/gün protein alması gerekir. Yani 70 kg'lık ortalama bir insan, günlük en az 56 g protein almalıdır.
Protein et ve et ürünleri dışından çok fazla besinde bulunmaktadır. Hatta belki çok fazla kişinin gözde kaçırdığı bir gerçek vardır ki protein meyvelerde de bulunur. Peki en çok hangi meyvede protein var? Avokado, şeftali, kivi, ahududu, kayısı, kavun, kırmızı meyveler, muz ve portakal protein açısından zengindir.
Bakliyatlar, karbonhidrat kaynakları arasından en fazla lif içeren gıdalardır. Bu özelliğinden dolayı glisemik indeksi diğer karbonhidrat kaynaklarından daha düşüktür. Glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekeri kontrolü sağlar, böylelikle kan şekerinin hızlı yükselmesini veya düşmesini önler.
Uzun süreli yetersiz protein alımlarında vücut kendi dokularındaki proteini kullanmak zorunda kalır. Büyüme yavaşlar veya durur, vücut ağırlığı azalır, halsizlik, anemi ve ödem (şişlik) oluşur.
Karbonhidrat ve Protein Dengesini Koruyun
Sporunuzu sabah saatlerinde yapıyorsanız kahvaltınızı antrenmana başlamadan iki saat önce yapmalısınız. Yeterli miktarda ekmek, tahıl ve süt ürünlerinden hazırlanan kahvaltıya ek kuru yemiş, bal, marmelat, muz gibi ek gıdalar ekleyebilirsiniz.
Domates, biber, salatalık, yeşillikler, brokoli ve karnabahar başta olmak üzere sebzeler. Elma, armut, muz, şeftali, çilek gibi tüm meyveler. Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı gibi hayvansal içerikli olmayan bitkisel yağlar. Pirinç, makarna, ekmek gibi düşük proteinli tahıllardan hazırlanan gıdalar.
Fıstık – Fındık – Badem
Zengin besin kaynağı olmalarının dışında bu kuruyemişler, antioksidan özellikleri ile sizi zinde tutar. Kas yapan yiyecekler arasında yer almalarının yanı sıra vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi de sağlarlar.
100 gram leblebinin içerdiği besin değerleri şu şekilde: Karbonhidrat: 38 gr. Protein: 20 gr. Yağ: 3,4 gr.
Mükemmel Üçlü: Fıstık-Badem-Fındık
Kuruyemişler büyüme hormonunu harekete geçiriyor. Ayrıca gün içinde kas yapan besinlere ulaşmakta zorlandığınızda açığı kapamak için iyi bir seçenek oluşturuyor.
Zeytin Besin Değeri
Faydalı yağlar yönünden zengin, zeytinin 100 gramında bulunan besin değeri şu şekildedir: Karbonhidrat: 6,4 gr. Protein: 0,84 gr. Yağ: 10,9 gr.
Mercimek Çorbası
Lif bakımından da oldukça zengindir. Mercimek çorbası lezzeti ve besleyici özelliğiyle sık tüketilmesi gereken çorbalardan biridir. Bir fincan (198 gram) pişmiş mercimek yaklaşık 230 kaloridir ve 39.9 gr karbonhidrat, 17.9 gr protein, 0.8 gr yağ, 15.6 gr lif içerir.
Tereyağı, yüksek oranda süt yağından oluşan bir yağ çeşidi olduğu için insan vücudunun normal enerji fonksiyonuna katkıda bulunur. Yaklaşık olarak 100 gram tereyağı içerisinde 753 kcal enerji, 0,19 gram protein, 83,22 gram yağ, 0,85 gram karbonhidrat ve 0,36 gram laktoz bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri