Menopoz çoğunlukla pek çok kadında 45 yaş sonrasında başlar. Ancak nadiren de olsa 40 yaş öncesinde de menopoz başlayabilir. Bu duruma ise erken menopoz denir. Menopozun erken başlaması, uzun vadede kişide istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Doğal bir biyolojik süreç olarak tanımlanan menopoz dönemi ortalama olarak 40'lı veya 50'li yaşlarda gerçekleşir.
Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 48-49 olarak kabul ediliyor. Erken menopoz ise 40 yaşından önce adetin kesilmesi anlamına geliyor. Menopozun toplumda fazla bilinmemesi bu sürecin kadınlar arasında endişe verici bir dönemin başlangıcı olarak anılmasına yol açıyor.
Erken menopoz: 45 yaşından önce oluşan menopoza erken menopoz denir. Sebebi belli olmayan durumlar, otoimmün hastalıklar, radyoterapi, kemoterapi, enfeksiyonlar, çevresel nedenler, kürtaj ve düşükler, sık gebelik, aşırı şişmanlık, hipotiroidizm gibi sebeplerle oluşabilir.
Yaklaşık 45-55 yaşları arası, normal menopozal geçiş dönemi olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 48-49, yurt dışında ise 50-52 yaşları civarındadır.
İlgili 42 soru bulundu
Erken menopozda uygulanacak en etkili tedavi östrojen tedavisidir. Herhangi bir nedenle hastanın rahmi alınmış ise tek başına, diğer durumda ise progesteron eklenerek uygulanıyor. Tedavi ardışık ya da devamlı uygulanabiliyor ağızdan ya da cilde yapıştırma şeklinde olabiliyor.
Stresli Bir Yaşam Sürmek: Stres tek başına erken menopoz nedeni olmasa da, diğer etkenlerle bir araya gelerek erken menopozu tetikleyen önemli bir etkendir.
Yumurtalık, kolorektal veya rahim kanserleri benzeri sağlık sorunlarında uygulanan radyasyon tedavisi yumurtalıklara sıklıkla kalıcı ama bazen geçici olarak zarar verebilir. Bu durumda yalancı menopoz gelişebilir. Hormon seviyelerindeki ani değişim sonucu adet döngüsü geçici olarak durabilir.
Evde menopoz testi ile pratik bir tanı alınabilir. İdrar ile yapılan bu test kitlerinin çubukları idrarda artan FSH hormonuna duyarlıdır. Kadının menopoza yaklaştığı ve girdiği dönemde FSH hormon düzeyinde artış yaşanır ve bunun bir sonucu olarak da idrarla atılan FSH miktarında artış olur.
Menopoz için en uygun teşhis hangi zamanlarda yapılır? Menopoz testleri ile kanda bulunan hormon seviyelerinindoğruya en yakın sonuçlara ulaşılabilmesi için âdetin 3. gününde ya da bugünlere yakın dönemlerde testin yapılması uygundur.
FSH Sonucunuzu Yorumlayabilirsiniz
Daha yüksek FSH değerleri – 30 ve üstü değerler – menopoz göstergesi olarak kabul edilir. FSH değerleriniz yüksek olmasına rağmen adet görüyor olabilirsiniz. Normal laboratuvar değerlerinin, testin yapıldığı laboratuvara göre değişebileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Menopoz süphesi söz konusu ise, adetin 3. günü yapilan kan tahlilleri ile çesitli hormon düzeyleri ölçülmektedir. Bu tahliller için açlik veya tokluk gerekmemektedir. Eger hasta uzun süredir adet görmüyorsa tahliller herhangi bir gün yapilabilir.
Menopoz dönemi içine giren kadınlarda adet kanaması kesilir ve yumurtlama bittiğinde doğurganlık da biter. Bu durumda menopoza giren kadınlarda hamile kalma durumu mümkün olmaz. Yani artık adet görmeyen ve yumurtlamayan kadınlar hamile kalamaz. Bu dönemde vücudun döllenme için gerekli yumurtası yoktur.
Menopoz ilk belirtilerini, 40 yaş sonrası, yaklaşık 55 yaşa kadar geçen süre içerisinde görülen regl düzensizlikleri ile gösterir. Ardından regl kanaması tamamen biter. 40 yaş öncesi gerçekleşen menopoz ise, prematür over yani halk arasında yaygın bilinen adıyla erken menopoz olarak adlandırılır.
Menopozda ise kısa dönemde kadınların yaklaşık %80'inde sıcak basması görülmekle birlikte terleme, yorgunluk, uykusuzluk, depresyon, stres, anksiyete, iştah değişimleri, sinirlilik, baş ağrısı, depresyon, huzursuzluk, eklem ve kas ağrıları, çarpıntı hissi ve uykusuzluk gibi şikayetler de olabilmektedir.
Menopozda östrojen azaldığı için kaslarda biriken laktik asidi vücuttan kolayca atılamaz bun bağlı olarak bel ve kasık ağrıları, sırt ağrıları gittikçe artar. Düzenli yürüyüş ve egzersiz ve bol sıvı almak bu şikayetleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Kadınların %5'i 55 yaşından sonra (geç menopoz), %5'i 40-45 yaş arasında, %1'ide 40 yaşından önce (erken menopoz) menopoza girmektedir. Ülkemizde menopoz yaşının ortalama 46-48 yaş olduğu bildirilmektedir.
Menopoz sonrası kadınlarda vajen epitelinde değişik derecelerde atrofîk değişiklikler oluşur. Vajen zamanla kısalır ve daralır. Vajen cildi incelmiş, rugalar düzleşmiştir. Yüzey damarlarının yırtılması düzensiz olarak dağılmış noktasal kanamalar ve kahverengiye çalan akıntıya sebep olabilir.
Menopoz yaşı geciktirilebilir mi? - Erken menopoz engellenebilir mi? - YouTube. Özellikle ileri yaşlarda çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar acaba doğurganlık yaşının daha da ileriye taşınıp taşınamayacağını merak ederler. Gerçekte bu durum mümkün değildir.
Menopoz dönemi tümör kistlerinde ise karın şişliği, bölgedeki organlara baskı nedeniyle sık idrara gitmek, kabızlık şikayetleri,bazen “postmenopozal” adı verilen menopozda vajinal kanaması başlangıcı, karın ağrısı gibi şikayetler özellikle büyük boyutlu tümörlerde menopoz döneminde karşılaşılan semptomlardır.
Koltuk altı ve genital bölge tüylerinde azalmaya yaşanırken, yüz, çene, dudak ve göğüs bölgesinde tüylenme olabilir. Menopoz döneminde metabolizma hızının yavaşlaması, kişinin kilo almasına yol açabilir.
Bu dönem sanki hayatın ve cinsel yaşamın sona ermesi gibi algılanabilir. Bu algıyı yaşayan kadınlarda sık olarak depresyon olmak üzere anksiyete bozuklukları, sinirlilik, kronik stres, uykusuzluk olarak tezahür edebilir. Bu sorunların menopoz döneminde değişen hormonlarla da bağlantısı olduğu iddia edilir.
Adaçayı bileşenlerinde doğal bir follikülin hormonu içerir. Bu da ateş basması, gece terlemeleri gibi menopozun olumsuz etkilerini ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda 40 yaş üzeri kadınların adaçayı tüketmeleri menopozu geciktiriyor.
1. D vitamini. Menopoz döneminde ihtiyacımız olan vitaminlerin başında D vitamini gelir.
Menopoza ; Elma sirkesi, soya, E vitamini, Siyah yılan kökü, Hayıt bitkisi, tarçın, Akupunktur, yoga, Menopoz egzersizleri Menopoza iyi gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri