Resim: Antik Zeytin Ağacı (Elia Vouvon), Girit adasındaki Ano Vouves köyünde yer almaktadır. Ağacın öz odunu yüzyıllar boyunca kaybolduğu için radyoizotoplar kullanılarak kesin yaşı doğrulanamasa da, Girit Üniversitesi'nden bilim adamları ağacın 4.000 yaşında olduğunu tahmin ediyor.
On Kardeşler Zeytini
Komili'nin, Anıt Ağaçlar Projesi kapsamında yaşı 2090 olarak hesaplanan bu ağaç muhtemelen Soma ilçesi sınırlarındaki en yaşlı zeytin ağacı unvanını taşıyor. Aynı turptan çıkan 10 dala sahip olan bu doğal anıtı On Kardeşler Zeytini olarak adlandırıldı.
Dünyanın Zeytin Veren En Yaşlı Ağacı Türkiye'de: 1351 Yıllık Zeytin Ağacı - YouTube.
Takma adı Metuşelah olan dünyanın en yaşlı ağacı Doğu California'da Antik Bristlecone Çam Ormanı'nda bulunuyor. Ağacın 4 bin 853 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Ağaç, 1957 yılında bilim insanı Edmund Schulman tarafından bulundu.
Alınan zeytin oranında çeşide ve iklime göre değişiklikler olabilir. 1 dönümlük bahçede 40 fidan olduğu dikkate alındığında, ağaçlar 5 yaşındayken dönümden yaklaşık 240 kg zeytin alınır. Ağaçlar 9 yaşına geldiğinde ise dönümden alınan zeytin miktarı 680 kg civarında olacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Her yıl ocak ve mart ayları arası gübreleme, zeytin verimi için iyi olacaktır. Kurak yaz döneminde sulama ile daha verimli zeytinler elde edebilirsiniz. En ideal yöntem damlama ile sulama olacaktır. Ağaçları korumak için her yıl bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır.Bordo bulamacı ise kireçli ve ilaçlı sudur.
Zeytin Ağacı
Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
4 bin 117 yaşındaki porsuk ağacı zamana meydan okuyor
Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde koruma altına alınarak tescillenen 4 bin 117 yaşındaki porsuk ağacı ihtişamıyla göze çarpıyor. Bronz Çağ'a tarihlenen ve Anadolu'nun bilinen en yaşlı ağacı olan ağaç, dünyanın en yaşlı beş ağacı arasında yer alıyor.
Almanya'nın kuzeyindeki Eutin kenti tam 500 yıllık ağacıyla meşhur. Ağacın 500 yıllık olması onun meşhur olmasındaki en önemli sebep elbette değil. Çünkü bu 500 yıllık ağaç sayesinde yüzlerce çift tanışıp evlenmiş.
Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde görülen, kış aylarında yapraklarını döken kayın ağacı, yaklaşık 40 metre uzayıp 700 yıl kadar yaşayabiliyor.
Resim: Antik Zeytin Ağacı (Elia Vouvon), Girit adasındaki Ano Vouves köyünde yer almaktadır. Ağacın öz odunu yüzyıllar boyunca kaybolduğu için radyoizotoplar kullanılarak kesin yaşı doğrulanamasa da, Girit Üniversitesi'nden bilim adamları ağacın 4.000 yaşında olduğunu tahmin ediyor.
1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
verim 12-13 kg'dır.
Zeytin ağaçları her yıl aynı oranda zeytin vermez. Zeytin ağaçların bu kadar uzun ömürlü olmasının sırrı belki de; bir yıl çok mahsul verirken, ertesi yıl hiç mahsul vermemesidir çünkü ağaç dinlenir, kendini yeniler. Bu duruma periyodisite adı verilir, halk arasında ise “var yılı ve yok yılı” olarak söylenir.
Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde 1652 yaşında olduğu tespit edilen Türkiye'nin en yaşlı, dünyanın ise meyve veren en yaşlı zeytin ağacının, 2016 yaşında olabileceği tahmin ediliyor. Bakır Mahallesi Güce mevkisinde bulunan anıt ağacın ilk tespitte belirlenenden daha yaşlı olduğu iddiası üzerine, karbon testi yapılacak.
Zeytin ağacının tam yaşı
Ağaçların yaşını kesin olarak belirlemenin bir yolu yok mu? Var. Ağaç yaşları dendrokronoloji, radyokarbon tarihlemesi ve DBH yöntemleriyle tespit edilebiliyor.
En fazla ormanlık alan Antalya, Kastamonu ve Mersin'de
Türkiye'de en fazla ormanlık alan Antalya'da bulunuyor. 1 milyon hektar alanı geçen tek il Antalya.
Boyları 3 metreden 140 metreye kadar; yaşları 30-40 yıldan 5000 yıla kadar olan ağaçlara rastlanmaktadır. Dünyanın en yaşlı ve yüksek ağaçlarından olan ve ABD'de Sierra Nevada Dağlarında bulunan sekoyalar (Sequoia) 110 m yüksekliğe ve 7 m çapa erişebilir. Bunların yaşları da 4000 yılı bulmaktadır.
2 milyon 400 bin ton ambalaj atığı toplandı
Böylece, bir ton atık kağıdın geri dönüştürülmesi ile 17 ağaç kurtarılırken, kağıt ve kartonun geri dönüşümü sayesinde her yıl ortalama 25 milyon ağacın kesilmesi önleniyor.
Konya'nın Taşkent ilçesi Balcılar Mahallesi'nde bulunan 1730 rakımlı tepedeki 2 bin yaşında, 22 metre boyunda, 4 metre çapında ve 12 metre çevre genişliğindeki 'ağıl ardıç' ağacı zamana meydan okuyor.
Malatya'nın Arapgir ilçesinde bulunan, 1996 yılında 500 yaşında olduğu saptanarak "Anıt Ağaç" ilan edilen Çınar ağacı, devasa görünümü ve ihtişamı ile dimdik ayakta.
Muğla'nın Menteşe ilçesinde yaşayan 112 yaşındaki Ayşe Uçar, "Türkiye'nin en yaşlı insanı" unvanını taşıyor.
Manisa Kırkağaç'ta bulunan, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca 2013 yılında tescillenen ve koruma altına alınan 1659 yaşındaki 'anıt zeytin ağacı'nda hasat yapıldı. Hz.
İlk kültüre alınışı ve ıslahı Sâmiler tarafından olmuştur. Arkeolojik çalışmalar, zeytin yetiştiriciliğinin M.Ö 4.000'li yıllara kadar dayandığını göstermektedirler. İlk Grek ve Roma yazıtlarında zeytinin barış ve birlikteliğin ebedi simgesi olduğuna değinilmiştir.
Zeytin sulama da diğer meyveler gibi yaz aylarında yapılması gerekir. Mayıs ile ağustos ayları arasında sulama işlemi yapılır. Zeytin sulama işlemi, ağacın yaşına göre farklılık gösterir. Genel olarak en doğru sulama miktarı ağacın yaşı *20 litre olarak belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri