Erzincan İl Müftülüğüne bağlı Recep Demir Yatılı Erkek Kur'an Kursu'nda hafızlık eğitimi gören Ahmet Ali Coşğun, 9 ayda hafız oldu.
Bosna Hersekli Emel Maati, 7 yaşında başladığı hafızlık eğitimini 15 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak "ülkenin en genç hafızı" unvanına sahip oldu.
Öğrencilerimizin ilkokula erken yaşta başlamaları ve 4.sınıftan sonra hafızlık eğitimine alınmaları dolayısıyla hafızlık eğitiminin başlangıcı takriben 10 yaşına tekabül etmektedir. Öğrencilerimizin yaşlarının küçük olması yatılı olmalarını zorlaştırmakta ve yatılıya adaptasyonda zorluk meydana getirmektedir.
🟢2 yaşında Kur'an okudu 4 yaşında hafız oldu. Bint Ahmet Toma, Kur'an-ı Kerim'i ezberledi.
20 yaşındaki genç kız 53 günde hafız oldu! İmam hatip mezunu Tuğba Kılıç, özel bir eğitim sonrası pekiyi derecede hafızlık belgesi alarak hafız oldu. Tuğba Kılıç, özel bir eğitimle 53 günde hafız olmayı başardı.
İlgili 33 soru bulundu
Gaziantep'te Adil Sani Konukoğlu Camii'nde görev yapan ve genç yaşından beri hafız olmak isteyen ancak çeşitli nedenlerle hafızlık hayalini bir türlü gerçekleştiremeyen uzman imam hatip Mehmet Fırat, hafızlık hayalini 45 yaşında gerçekleştirdi.
İnşallah bu kardeşimizin başarısının tüm diğer vatandaşlarımıza da örneklik teşkil etmesi temennisinde bulunuyorum. Tabi bu durum bize Kur'an-ı Kerim öğrenmenin yaşının olmadığını, her yaşta ve her zaman isterse insanın Kur'an-ı Kerim'i hıfz edebileceğini gösteriyor. Hafız olmak çok büyük bir şereftir.
Kayseri'de yaşayan Emin Candan, gençliğinden beri sahip olduğu hafız olma hayalini, emekliliği sonrası 67 yaşında gerçekleştirdi. Gençlik yıllarında Kur'an-ı Kerim'i ezberleyip hafız olma hayali kuran 68 yaşındaki Candan, çeşitli sebeplerden dolayı bu hayalini gerçekleştirememiş olmanın yıllarca burukluğunu yaşadı.
Arapça'da “korumak, ezberlemek” mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir. Hâfız kelimesi, Kur'ân-ı Kerîm'de sözlük anlamında birçok âyette yer almakta (bk. M. F.
Peygamberler Şehri Şanlıurfa'nın Kulağı Çınlasın
Rize İl Müftüsü İlyas Serenli, Rize'nin nüfusa oranla Türkiye'nin en çok hafız yetiştiren illeri arasında birinci sırayı aldığını söyledi.
Kursta her gün Kur'an-ı Kerim sesleri yankılanıyor. Hafız İmam Hatipler Kuranı Kerim ilmini en iyi şekilde öğrenebilmek ve gelecek nesillere aktarabilmek için yoğun çaba gösteriyor. Onlar bu özel ve anlamlı eğitime 3 yıl boyunca devam edecekler. Sonunda da sınavı kazananlar kurra hafız olacaklar.
Ancak düzenli şekilde her gün sayfa dinletmeye gayret edildiğinde hafızlık süresi kişinin gayretine ve çabasına göre şekil alabilir. En az 20 ay sürmek şartı ile genel olarak bir hafızlığın tamamlanması 2 ve 4 yıl arası değişmektedir.
Bu aşamaya da hıfz zamanı denir. Bu aşamada adaylar hafız olmak için önemli bir adım atmış olurlar. Medrese hocaları gerektiği yerde öğrencinin zayıf bulursa tekrar yaptırır. Kuran-ı Kerim'in tamamının ezberlenmesi ve hafız unvanının alınması ortalama 2 ile 2, buçuk yıl arasıdır.
Uluslararası Hafızlık Yarışması Dünya Birincisi - Ebubekir Kaçan - YouTube. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu yıl 7.sini düzenlediği ve 59 ülkenin en iyi hafızlarının katıldığı Uluslararası Hafızlık Yarışması'nın finali geçtiğimiz günlerde yapıldı ve yarışmayı Türkiye'den Hafız Ebubekir Kaçan kazandı.
Mustafa Karataş: "Hafızlık eğitimi erken yaşlarda, altısında, yedisinde başlar. Çocuğun zekasının en cevher dönemi o zamandır. 15 yaşından sonra hafızlık eğitimi olmaz. Kur'an öğrenmeye gelince, bıraksınlar vatandaşın çocuğu ne zaman isterse, o zaman öğrensin.
Normal şartlarda hafızlık sürecinin öncesinde 6 ay ile bir yıl yüzüne eğitim var. Ondan sonrada maksimum 2 yıl hafızlık süresi var, toplamda 3 yıl. Normalde kursumuza gelen öğrenciler 3 yıl sonra mezun olur." şeklinde konuştu.
Ve nazil olmaya başladığı ilk günden itibaren Yüce Rabbimizin kelamı olan Kur'an-ı Kerim ezberlenmeye başlanmıştır. Kur'an'ın tamamını ezberleyene de hafız denilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat hafız olup Asr-ı Saadet'ten günümüze kadar Kur'an-ı Kerim hafızların hıfzlarıyla taşınmıştır.
Bir öğrenci için bir aylık burs bedeli 1000 TL. Dokuz aylık burs bedeli 9000 TL dir.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
6 yaşındaki Muhammet Türkiye'nin en küçük hafızı
kuran 30 cüz. 30 ayrı (ama birbiriyle aynı zamanda bütün) bölümden oluşuyor. her bölüm yani her cüz, 20 sayfadan müteşekkil. dolayısıyla ortalama 600 sayfadan bir kitaptan bahsediyoruz. hafızlık yapacak kişi birinci gün 1. cüzün en son sayfasını (yani 20. sayfayı) ezberler.
Gaziantep'te Hoşgör Fatih Kur'an Kursu'nda hafızlık eğitimi alan 14 yaşındaki İshak Mermer, 8 ay gibi kısa bir sürede Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek hafızlar listesine ismini yazdırdı.
Rivayetlere göre Osmanlı devleti zamanında hafızlık yapan kişi son sayfasını verdikten sonra hocası üzerine bir bardak su döküp “Gaflet uykusundan uyan ey güzel evladım artık hafız oldun.” Dermiş. Bu geleneğin devamı olarak bizde değerli öğrencimiz Ayşe ÜNAL'ın hem son dersini dinlettik hemde âdetleri yerine getirdik.
Esasen Kur'an okumanın, bazı ayet ve sureleri ezberlemenin belli bir şartı yoktur. Nitekim, tarihte dört yaşında hafız olanlar olduğu gibi, 60-70 yaşında hıfzını tamamlayanlar da olmuştur. Ancak tarihte ve günümüzde meydana gelen özel durumlara göre karar vermek doğru değildir.
“Hâfız olup da Kur'ân okuyan kimse meleklerle beraberdir” hadisinde bildirildiği gibi, hâfız her an meleklerle birlikte, meleklerin arasında, meleklerle içiçedir. Çünkü meleklerin en çok ilgi duydukları olay, Kur'ân'ın okunduğu ve dile getirildiği yerlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri