Bunun sonucunda ideal hücre sayısı 7-8 hücre olup, 8 hücreli olması iyi kalite olarak kabul edilir. Bu embriyoda fragmantasyon ve hücreler arasında çap farkı olmaması nedeniyle embriyonun kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.
Her bir embriyoda olabilecek hücre sayısı 1-12 arasıdır. Yumurta toplama sonrası 3. günde, 6 veya daha fazla hücre sayısı varlığı iyi kaliteli embriyoyu gösterirken, 4 veya daha az sayıda hücreli embriyo daha kötü kalite embriyoyu gösterir.
8 hücreli aşamaya geçildiğinde ise kendi genleri ile gelişimini kontrol etmeye başlamaktadır. 4. günde embriyo 16 – 32 arasında bir hücreye sahip olmaktadır.
Çok iyi kalite 3. gün embriyosu, çok iyi olmayan bir 5.gün embriyosundan daha avantajlıdır. Ancak kaliteler benzer ise bu kez 5. gün embriyosu tutunma anlamında daha başarılıdır. Özellikle taze embriyo transferi yapılacak ise 5. güne ulaşan embriyoların bir miktar daha iyi tutundukları bilimsel bir gerçektir.
Döllenen yumurtaya embriyo denir. Embriyolar laboratuar ortamında takip edilerek embriyo sayısı ve kalitesine göre 3. ya da 5. gün embriyo transferi yapılır. Ancak iyi laboratuar koşulları olan merkezlerde embriyolar 5. güne kadar bekletilebilir ve kaliteli 5. gün embriyosuna yani blastokiste dönüşebilirler.
İlgili 38 soru bulundu
Embriyo kalitesi, embriyonun laboratuvarda gelişimi sırasında yapılan değerlendirmeleri sonucunda hücre sayısı, dizilimleri, hücreler arası çap farkı ve embriyo içindeki ölü kısım yüzdesine göre belirli kriterler dahilinde belirlenen, embriyoyu tanımlama biçimidir.
Diğer taraftan “orta kaliteli” veya “düşük kaliteli” demek, tedavinin başarısızlıkla sonuçlanacağı veya embriyonun gebelik oluşturmayacağı anlamına gelmez. Sadece gebelik şansının göreceli ve orantılı olarak daha yüksek gebelik beklenen embriyolardan belirli bir oranda daha düşük olabileceği anlamına gelir.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
Sadece dondurmaya uygun kalitede olan 5. gün veya 6. gün embriyolarını (blastokist) dondurarak saklamaktayız. Dolayısı ile taze embriyo transferi 3. gün yapılan nadir hastalarda dahi arta kalan embriyoları 2-3 gün daha takip edip 5./6. gün blastokist aşamasında iken, kalite olarak uygun ise, dondurarak saklamaktayız.
Elbette her kadında embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme tutunması aynı süre içerisinde gerçekleşmez. Ancak transferin ardından 48 saat içerisinde embriyonun rahim duvarına kendiliğinden tutunması beklenir. Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır.
Dolayısıyla 5. gün embriyosu ile hamile kalanlar transfer edilen embriyo sayısına göre tekli ya da çoğul gebelik yaşayabilir. Bununla birlikte düşük sıklıkta da olsa tek yumurta ikizleri görülme olasılığı da bulunmaktadır.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Embriyo transfer sonrasında 6-7 günlerde koruyucu tabakası olan zonadan kurtulur ve rahim dokusuna tutunmaya başlar.
Embriyo transferi sonrası tutunma yaklaşık olarak transferin 2.günü başlar, transferin 6-7. gününe kadar devam eder. Embriyonun rahim iç zarına tutunma sürecinde çok sayıda moleküler düzeyde mekanizma rol oynamaktadır.
Tüp bebekle başarı şansı yüksek olan çiftlerde tüp bebek genellikle ilk denemede tutmaktadır. İlk tüp bebek tedavisinde hamile kalanların genellikle ortak özelliği; çiftlerin genç yaşta olması, yumurta rezervinin iyi olması ve sperm parametrelerinde ciddi bozuklukların olmamasıdır.
Tüp bebek tedavisinde 35 yaşın altındaki hastalara 1, 35 yaşın üstündeki hastalara ise 2 embriyo transfer edilmelidir.
Kaliteli embriyonun tutunma şansı, düşük kaliteli embriyoya göre daha yüksek olsa da bazı durumlarda embriyo rahme tutunamayabilir.
Tecrübeli laboratuvarlara sahip tüp bebek merkezlerinde dondurulmuş embriyoların çözülme sonrası yaşama şansı %95-98 olup, gebelik şansı da taze embriyo transferine eşittir.
Donmuş embryo transferi ücreti
Bu işlem 10 dakikalık bir işlemdir, her merkez hemen embryoları vermektedir. Bu şekilde alınan embryolar merkezimize getirilerek işleme başlanır. Yukarıda belirttiğim gibi donmuş embryo transferi için ilaçlar 500 600 TL civarındadır. İşlemin için alınan total ücret 5500 TL civarındadır.
Tüp bebek tedavisi ile ikiz, üçüz gebelik şansı embriyo transferinden dolayı artmaktadır. Tüp bebek işlemlerinde çoğul gebeliği azaltmak için transfer edilen embriyo sayısının azaltılması planlanır. Kimi ülkelerde bu konuda kısıtlama mevcut olup en çok 2 embriyo transfer edilebilmektedir.
Tek embriyo transferi olumsuz bir durum olarak algılanmamalıdır ve tüp bebekte tek embriyo ile gebe kalanlar oldukça fazladır.
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrasında hapşırma, öksürme, merdiven inip çıkmanın bebeğin tutunmasını engelleyeceği düşünülür. Bu inanış kesinlikle yanlıştır. Zira embriyo anne adayının rahmine tutunduktan sonra bu tür rutin basit aktivitelerle bebeğin düşmesi, kaybedilmesi söz konusu bile değildir.
Transfer sürecine gelindiğinde çözülen embriyolar canlılıklarını %90 oranında korumaktadır. Çözülen embriyolar ile taze embriyolar arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Bu nedenle dondurulmuş embriyo ekstra bir risk getirmemektedir.
-Rahim kalınlığı
Embriyo transferinin yapılacağı gün rahim zarının en az 7 mm – 8 mm veya daha fazla olması gerekir.
Genel olarak ilk embriyo transferi sonrası gebelik pozitifliği genç bir hastada yaklaşık olarak yüzde 50 ve üzerindeyken, eve canlı bebek götürme oranı 35 yaşından genç olan kadınlarda yüzde 35-38, 40-42 yaşında yüzde 9-10 kadardır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri