Dünyanın en güçlü hava kuvvetlerine sahip olan ülkeler, ABD merkezli Global Firepower 2023 raporunda açıklandı. Raporda ilk üç sıra ABD, Rusya ve Çin'den oluştu. Çin'in ardından Hindistan dördüncü sırada yer alırken, Güney Kore beşinci, Japonya altıncı ve ve Pakistan yedinci sırada yer aldı.
Listenin ilk sırasında 13.247 askeri hava aracı ile ABD, ikinci sırasında 4173 askeri hava aracı ile Rusya ve üçüncü sırasında 3285 askeri hava aracı ile Çin yer alıyor.
"SİPER stratejik seviyedeki hava savunma sistemimiz. SUNGUR ile HİSAR-A, HİSAR-O ile devam eden katmanlı hava savunma sistemimizin en üst katmanını oluşturan SİPER Hava Savunma Sistemi, TÜBİTAK SAGE, ASELSAN ve Roketsan ortaklığıyla hayata geçiriliyor.
Rusya dışında Tor sistemine sahip ülkeler Azerbaycan, Belarus, Çin, Ermenistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İran, Mısır. Türkiye'nin de aldığı S-400 sistemi, 250 ila 400 kilometre menzile sahip ve hava araçlarıyla seyir füzelerini de vurabiliyor.
HİSAR SİSTEMLERİ
Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A ve HİSAR-A +, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O ve HİSAR-O + ile uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U bulunuyor. Bu sistemler Aselsan ve Roketsan öncülüğünde 2007'den itibaren geliştiriliyor.
İlgili 27 soru bulundu
Haber Merkezi - Global Firepower 2023 raporuna göre dünyanın en güçlü hava kuvvetleri sırasıyla ABD, Rusya ve Çin aldı. Türkiye ise listede kendine 9'uncu sırada yer buldu. Dünyanın en güçlü hava kuvvetlerine sahip olan ülkeler, ABD merkezli Global Firepower 2023 raporunda açıklandı.
Böylelikle Türk Hava Kuvvetleri toplam 270 adet F-16C/D (Block 30/40/50/50+) uçağa sahip olmuştur ve 2021 yılına kadar toplam 25 F-16 kaybedilmiştir. 2021 yılında ise Türk Hava Kuvvetleri 158'i F-16C, 87'si F-16D olmak üzere toplam 245 F-16'ya sahiptir.
Demir Kubbe Türkiye'de bulunmamaktadır.
Hisar-U (SİPER)
HİSAR-U (Uzun İrtifa Hava Savunma Sistemi), ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SaGe tarafından başlatılan, geliştirme çalışmaları devam eden yüksek irtifa ve uzun menzilli bir hava savunma sistemidir.
Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinde hâlihazırda 200 adet F-16 mevcut olup, Mayıs 2011 ile Aralık 2012 arasında Gelişmiş Blok 50 Tipi 30 yeni F-16 daha envanterine eklenecektir. 25 ülkenin seçimi olan F-16 uçağından dünyadaki beş montaj hattından şimdiye kadar tüm dünyaya 4.400 adetten fazla teslim edilmiştir.
Türkiye'nin şu anki envanterinde F-4E ve F-16 savaş uçakları bulunuyor.
Antonov An-225 Mriya (Ukraynaca: Антонов Ан-225 Мрія, NATO rapor ismi 'Cossack'), merkezi Ukrayna'da bulunan Antonov Tasarım Bürosu (Antonov Design Bureau) tarafından yapılmış stratejik hava taşıtıdır.
Merkezi ABD'de bulunan askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından savunma satışları baz alınarak yayımlanan 2023 yılı "Defense News Top 100" listesi açıklandı. Buna göre, 2022 yılında 3 olan listedeki Türk savunma sanayi şirketi sayısı bu yıl 4'e yükseldi.
Her şeyden önce, Türk Hava Kuvvetlerinin Dünya'nın en önde gelen hava kuvvetleri arasında gösterildiğini belirtelim. Halihazırda muharip kapasitesi; 230'un üzerinde F-16 savaş uçağı, 30'dan fazla F-4E 2020 Terminatör savaş uçağı, 10'dan fazla ANKA-S SİHA'dan oluşan bir kuvvetten bahsediyoruz.
Demir özellikle; Sivas (Divriği-Gürün), Malatya (Hekimhan-Hasan Çelebi), Balıkesir (Edremit-Havran-Eymir-Ayvalık-Ayazmant), İzmir (Torbalı), Kütahya (Simav), Hatay (Kırıkhan-Payas), Sakarya (Çam Dağı) Bingöl, Kahramanmaraş, Düzce, Kayseri gibi merkezlerde çıkarılmaktadır.
Yapılan arkeolojik kazılarda ulaşılan kalıntılardan, kubbenin Mezopotamya'da MÖ 6000 yılına ait olduğu düşünülüyor ancak kubbenin, bilinen büyük boyuttaki ilk kullanımı Roma Dönemi'ne dayanır.
Türk Hava Kuvvetleri: 6 adet F-35A teslim edilmiş olup, "Luke Askeri Hava Üssü" (Arizona, ABD)'de konuşlandırılmıştır.
ABD'de bulunan Global Firepower Ajansı tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye 2023 yılında hava kuvvetleri gücü listesinde Fransa'yı geçerek 9. sırada yer aldı.
ABD'de bulunan Global Firepower Ajansı tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye 2022 yılında 13. sırada yer alırken, 2023 yılı itibarıyla 2 sıra atlayarak 11. sıraya yükseldi.
İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaş, Tel Aviv yönetimin hava bombardımanın ardından karada çatışmalarla sürüyor. İsrail ordusu, saldırı için 'tünellere ve binalara saklanan düzinelerce teröristin' çıkan çatışmada öldürüldüğünü duyurdu.
Yarım küre biçiminde olan ve yapıyı örten dam ve kümbet, kubbe olarak bilinmektedir. Özellikle camilerde ön plana çıkan önemli mimari yapılar olduğunu ifade etmek mümkün. Sadece Cami değil aynı zamanda birçok tarihsel yapılarda da görülen önemli unsurlar arasında yer alır.
Bunlar; 1. Yığma kubbeler, 2. Kaburgalı kubbeler, 3. Kabuk kubbeler, 4.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri