Yenidoğanlar 3 kilo ağırlığında olmalı ve boyları da 50 cm'dir. Doğumun ilerleyen zamanlarında da doktor kontrolleri ve kilo takibi de yapılır. Diğer konuya gelecek olursak, kız bebeklerin boyu 49 cm, erkeklerin 50 cm'dir.
Bir bebeğin doğumda kilosu ortalama 2.5-4.0 kg arasındadır.
Yeni doğanın ağırlığı 1100 gramdan az ise (takriben, 28 haftalık bebeğin kilosu) bebeğin yaşama olanağı çok azdır. Ağırlıkları 2000 gramın üzerinde olan bebeklerin ise, uygun bakımla, % 96'sı yaşayabilmektedir.
Fotoğraf altı yazısı, 13 aylık yoğun bakım sürecinin ardından Kwek Yu Xuan isimli bebek hastaneden taburcu edildi. Singapur'da 212 gramlık ağırlığı ve 24 cm uzunluğu ile dünyanın en küçük bebeği olarak doğan Kwek Yu Xuan, 13 aylık yoğun bakım tedavisinin ardından taburcu oldu.
Prematüre olarak dünyaya gelen bebek Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi tarafından uygulanan tedaviyle hayata tutundu.
İlgili 32 soru bulundu
32 haftalık 1500 gm ve 1000 gm iki bebeği değerlendirdiğimizde doğum tartısı yüksek olan bebeğin şansının daha fazla olduğunu görürüz. Doğum tartısı düşük olan bebeğin yoğun bakım süreci ve yaşama şansı 28-30 haftalık bebeklere daha yakındır.
Timur, 700-750 gramın altında doğan bebeklerin yaşama şansının normal şartlarda çok az olduğunu ancak ileri merkezlerde yaşam şansının artırılabildiğini ifade ederek, "Birçok bebek yaşasa bile değişik problemlerle yüz yüze kalabiliyor.
Bir bebeğin gelişimi anne karnında başlar. Dünyaya gözlerini açan bir bebeğin normal kilosu 3200 gramdır. Doğumdan sonraki günlerde vücuttaki sıvının azalmasına bağlı olarak bebekte belli miktarda kilo kaybı yaşanabilir ancak yaklaşık 15 gün sonra kaybettiği ağırlığı tekrar kazanmaya başlar.
Örneğin 24. haftada doğan bebeklerin yaşama şansı çok düşükken 26. haftada doğanların yaşama şansı yüzde 50'dir. 34. haftadan sonra doğan bebeklerin yaşama şansı ise daha yüksektir. Halk arasında yaygın olan “7 aylıkken doğan bebeğin yaşama şansı 8 aylık bebeğe göre daha fazladır” anlayışı doğru değildir.
Bebeğin yaşama şansı doğumun gerçekleştiği haftaya ve bebeğin organlarının gelişim düzeyine bağlıdır. 30 haftalık bebeğin organlarının gelişiminin büyük oranda tamamlanmış olması sayesinde 30 haftalık bebek doğduğunda tıbbi destekle yaşama ihtimali oldukça yüksektir.
Gebeliğin 31. haftasında bebeğin baş popo uzunluğu ortalama olarak 28 santimetredir, boyu ise yaklaşık olarak 40 santimetre civarındadır. 31. hafta bebek kilosu ise ortalama olarak 1700 gramdır.
7 aylık doğan bebek ölür, 6 aylık bebek yaşar.
31 Hafta. Bebek 41 cm ve 1.600 gr dır.
Bunların en bilineni küvezde tutulma durumudur. Ama özellikle 1000 gramın altında doğan bebekler için solunum terapileri de uygulanabilmektedir.
37 haftalık gebelikte bebeğin boyu ortalama 47-49 cm. kilosu ortalama 2900-3100 gr. olup genetik faktörler boy ve kiloda önemli yer tutar.
34 hafta hamilelikte anne karnındaki bebek bir ananas büyüklüğüne ulaşmış durumdadır. Uzunluğu 44-46 cm civarlarındadır. Ağırlığı ise ortalama olarak 2100-2200 gr'dır.
Önceden erken doğumlarda hayatta kalma şansı için bebeğin en az 23 haftalık olması gerektiği düşünülüyordu. Yeni kılavuzlar, 22 haftalık doğan bebeklerin hayatını kurtarmanın (tıptaki ilerlemeler neticesinde) artık mümkün olduğunu belirtiyor.
Doktor Şenay Coşkun, 500 gramın altında doğan bebeklerin hayatta kalma şansının çok düşük olduğunu vurgulayarak, "Prematüre bebeklerde pek çok sorunlar gelişebilmektedir.
Günümüzde vaktinden önce ya da farklı bir deyişle 7 aylık prematüre doğan bebekler, hekimlerin uygun gördüğü süre boyunca kuvözde özel bakım altında tutularak, sağlık durumları sürekli gözlenir. Daha sonra zamanında doğan bebekler gibi yaşamlarına devam ederler.
Bebeğin Boyu ve Ağırlığı
Hamilelikte 8. ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 46-47 santim, büyük bir kavun kadardır. Ağırlığı yaklaşık 2400 gramdır.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
26. hafta bebeklerin büyüme hızlarının oldukça yüksek olduğu bir dönemdir. Yakın zamanda fetüsün boyu yaklaşık olarak 6,5 santimetre uzunluğa ulaşacaktır. Bebeğin kilosu ise yaklaşık olarak 1 kilogramdır. Bebeğin büyüklüğü yaklaşık olarak bir kırmızı lahana boyutlarındadır.
Ancak prematüre bebekler de kendi içlerinde 'yaşam sınırındaki bebekler' (23-25 hafta), 'aşırı prematüre bebekler' (26-27 hafta), 'çok prematüre bebekler' (28-31 hafta), 'orta derece prematüre bebekler' (32-33 hafta) ve 'geç prematüre bebekler' (34-36 hafta) olarak ayrılıyor.
24. hafta gebelik süreci içindeki önemli dönemeçlerden birisidir. Çünkü bu hafta viabilite (yaşam) sınırı olarak kabul edilir.
Erken doğum tercih edilen bir seçenek değildir ancak bazı bebeklerin erken doğumla dünyaya gelmesi gerekmektedir. 24-31 hafta arasında doğan bebeklere ileri derece prematüre denmektedir. 27 haftalık doğan bebeklerin yaşama şansı bulunmaktadır. Yaklaşık olarak bu şans %85'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri