Bu açıklamaların ardından basında Türkiye'de bağlı olduğu ilin merkez ilçesine uzaklığı, nüfus büyüklüğü, sosyo-ekonomik koşulları gibi kriterlerle il olmaya en yakın ilçeler sıralandı. Tarihte en son il olan Düzce, 1999 yılında depremden hasar gördüğü için olmuştu.
Iğdır, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve Türkiye'nin en doğusunda yer alan bir ildir. Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum - Kars Bölümü'nde yer almaktadır. 27 Mayıs 1992 tarihinde Kars ili'nden ayrılarak Türkiye'nin 76. ili olmuştur.
İl olmak için ilçe nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gerekiyor. Nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun gibi 8 başlıktaki kriterlere uyan yerler il olacak.
Anadolu yarımadası ile Trakya toprakları üzerine kurulan Türkiye'nin, 81 ili vardır. İller, Türkiye'nin en büyük idari bölümleridir. Bu seksen bir il, dokuz yüz yetmiş üç ilçeye bölünmüştür.
1999'da 81 il oldu
1923'ten 1957'ye kadar Türkiye'de il sayısı defalarca değişti. 1957'de ise 67 il olarak sabitlendi.
İlgili 28 soru bulundu
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda ülkedeki il sayısı 71'di. Aradan geçen 92 yılda bu sayı 81'e çıktı. İl olarak ilan edilen son yer, 81 il plaka koduyla Düzce oldu.
TBMM' nin ilk mutasarrıflık yaptığı ilçe olarak tarihdeki yerini alacaktır. Türkiye Cumhuriyetinin İlk İli Zonguldak; 1 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat- ı Esasiye Kanunu' nun 60. maddesine göre sancaklar kaldırılınca, Zonguldak bağımsız mutasarrıflığı, Vilayet yapılmıştır.
Bu durum 32 yıl sürdü. 1989'da Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale il yapıldı..1990'a gelince ise Batman, Şırnak il oldu 1999 yılına kadar ise Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye ve Düzce il oldu. Böylece il sayısı Türkiye'de 81'e çıktı.
Van haricinde kelime içinde 'v' harfi barındıran diğer şehirler ise şöyle; Sivas, Nevşehir, Artvin, Yalova.
Soru: Türkiye'deki 81 ilin adında bu dört harften hangisi diğer üçünden daha az bulunur? CEVAP: B şıkkıdır. Ş harfinden 9 tane ilimizin adında bulunuyor. H harfinden 9 tane ilimizin adında bulunuyor.
Şönil kumaş, genellikle döşeme amacıyla kullanılan kumaş türleri arasındadır. Doku ve desen olarak çeşitlenebilen şönil kumaşlar, tüylü ve kadifemsi bir yapıdadır. Şönil döşemelik kumaşın yapısının havlı olduğu söylenebilir. Aynı zamanda yansıtma özelliği taşıyan kumaşın havlı yüzeyi ısıyı yansıtır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Türkiye'de 81 ile bağlı 922 ilçe bulunurken, özellikle İstanbul'daki bir ilçenin nüfusu 57 şehri geride bıraktı. İstanbul'un Esenyurt ilçesi, 977 bin 489 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık ilçesi olarak öne çıktı ve 57 ili nüfus bazında geride bıraktı.
Ankara ilinin ilçeleri; Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Sincan, Yenimahalle, Akyurt, Ayaş, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Kızılcahamam, Nallıhan, Polatlı ve Şereflikoçhisar' dır.
Dünya'nın en eski üç kenti Şam, Eriha ve Biblos'tur. Türkiye'nin hâlâ yaşanılan en eski kentleri ise sırasıyla Mardin, Nusaybin, Dülük, Harran ve Van'dır.
Konya'nın Yalıhüyük ilçesi, 1532 kişiyle Türkiye'nin en küçük ilçesi oldu.
Türkiye sınırları dahilinde bulunan; İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Trabzon, Adana, Konya, Manisa, Muğla, Siirt, Ağrı, Van, Erzurum, Sivas, Elazığ, Malatya, Rize de olmak üzere toplam il sayısı 81'dir.
81 Nerenin Plakası? 81 plaka kodu ülkemizin Düzce iline aittir.
Eskişehir, Kırşehir, Nevşehir gibi içinde şehir kelimesinin yer aldığı illerde de 'ş' harfi bulunuyor. Bunun yanında Gümüşhane, Muş ve Kahramanmaraş illerinin içinde de 'ş' harfi yer alıyor.
Ülkemizde Ş harfi ile başlayan sadece 2 şehir bulunmaktadır. İşte, Ş ile başlayan şehir isimleri ve hangi bölgede bulundukları; ŞANLIURFA: Eski adı ile Urfa olarak karşımız çıkan bu şehir ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunmaktadır. Şanlıurfa şehri ülkemizin en kalabalık 9.şehri olarak bilinmektedir.
Kaçak ve çarpık yapılaşmanın sembolü olan Sisdağı Yaylası, Türkiye'nin 82. ili olarak anılmaya başladı. Trabzon ve Giresun'un ortak kullandığı yüzlerce yayla evinin bulunduğu Sisdağı Yaylası, kaçak ve çirkin yapılaşmanın en kötü örneğini gözler önüne seriyor.
Türkiye nüfusunun yüzde 18,71'inin ikamet ettiği İstanbul'u 5 milyon 747 bin 325 ile Ankara, 4 milyon 425 bin 789 ile İzmir, 3 milyon 147 bin 818 ile Bursa ve 2 milyon 619 bin 832 ile Antalya izledi. Tunceli, 83 bin 645 kişi ile en az nüfusa sahip olan il oldu.
O yıllardaki Türkiye'deki vilayetlerin sayısı 63 idi. (1927) Eski sancaklardan vilayet haline getirilenden bazıları sonradan lağvedildi. Lağvedilen vilayetler şunlardı: (Aksaray, Silifke, Şebinkarahisar, Beyazit, Rize, Hakkari ve Cebelibereket). Böylece 1935 sayımında illerimizin sayısı 57'ye düştü.
1957'de 67 il bulunan Türkiye'de 32 yıl boyunca il sayısında herhangi bir değişiklik olmadı. 1989'dan sonra 14 bölge daha il oldu. Türkiye'nin 81 ili ve plaka numarası bu şekilde belirlendi.
Bu doğrultuda Türkiye'nin farklı şehirlerinde değişik sayılarda ilçeleri bulunur. Şu an güncel 2023 bilgileri doğrultusunda toplamda 922 tane ilçe bulunmaktadır. 81 ile homojen olarak dağılmayan bu ilçeler, bazı şehirlerde daha fazla bazı şehirlerde ise daha az olarak öne çıkıyor.
Ankara (/ˈaŋkaɾa/), Türkiye'nin başkenti ve Ankara ilinin merkezi olan şehirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri