Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan son dakika deprem açıklaması geldi. AFAD, Malatya'da 4.5 büyüklüğünde deprem gerçekleştiğini duyurdu. Merkez üssü Doğanşehir ilçesi olan ve saat 10.48'de meydana gelen depremin derinliği 13.9 kilometre olarak ölçüldü. Deprem Adıyaman, Gaziantep ve Şanlıurfa'dan da hissedildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, merkez üssü Doğanşehir ilçesi olan 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 13.9 kilometre derinliğinde kaydedilen deprem, çevre il ve ilçelerde de hissedildi. Depremde, ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.
deprem.gov.tr.
Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Depremler kıyamet alametlerindendir. Buhari'deki hadis-i şerifte, (Depremler çoğalmadıkça kıyamet kopmaz) buyurulmuştur. Kıyametin ne zaman kopacağı bildirilmedi.
İlgili 40 soru bulundu
Türkiye'nin jeolojik konumu, ülkenin aktif deprem bölgelerinde bulunmasının temel nedenidir. Levhaların sürekli hareketi ve bu hareketlerin neden olduğu enerji birikimi, zamanla depremlere yol açar.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur. Yollarda ve toprakta çatlaklar oluşur, toprak kaymaları meydana gelir.
Bu küçük sarsıntılara "öncü depremler" denilmektedir. Büyük bir depremin oluşundan sonra da belki birkaç yüz adet küçük deprem olmaya devam etmektedir. Bu küçük depremler "artçı depremler" olarak isimlendirilir ve büyük depremin oluş anına göre bunların şiddetinde ve sayısında azalım görülür.
İlk deprem 13 Mayıs 1924, ikincisi 6 Eylül 1924, en şiddetli ve yıkıcı olan üçüncüsü ise 13 Eylül 1924 tarihinde meydana geldi. 13 Eylül depremi ciddi anlamda mal ve can kaybına neden olmuştu. 60 kişi hayatını kaybetti, 380 binada hasar meydana geldi.
-1939 Erzincan Depremi (7,9)
Erzincan depremi, dünyada meydana gelen büyük depremlerden biri olarak sayılıyor. Bu deprem, Türkiye sınırları içerisinde yaşanmış en büyük sarsıntı oldu.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür.
AFAD'ın açıklamasında, "7,7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65, ikinci depremin etkili olduğu süre 45 saniye. İki depremle bölge yaklaşık 2 dakika boyunca çok ciddi şekilde sarsıldı." denildi.
Depremler maksimum 12 şiddetine kadar derecelendirilir. Fakat diyelim ki bir şekilde 13 ten fazla şiddette bir deprem meydana geldi. Böyle bir durumda aşırı büyük bir enerji açığa çıkar. Şuanda kimse onu öngöremez.
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
Banyo ve tuvalet küçük olduğu için güvenlidir ve orada kalınması daha doğru olur.
Yaşam üçgeni, çöken tavanın dayanıklı eşyalara yaslanması ve zemin ile o eşyalar arasında bir üçgen yaratmasıdır. Deprem esnasında yaşam üçgeninden faydalanmak için buzdolabı, çamaşır makinesi, koltuk, masa gibi dayanıklı eşyaların yanına kafanızı koruyacak şekilde çökmelisiniz.
Alt katta oturursan katlar üstüne çökebilir ama her zaman alt katın kolonları daha sağlam oluyor. Üst katta olursan da sen başkasının üstüne çökersin ve üst katların kolonları da ince olur çünkü binanın yapılışı gereği kolonlar en aşağıdan en yukarıya doğru incelirler.
Fay normalde yapışıktır, 300 sene üzerine birikir ve kırılır.
Naci Görür, dün Muğla ve Adana'da meydana gelen 4 büyüklüğündeki depremlerin ardından uyarılarda bulundu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Görür, Közceğiz'deki deprem için Acıpayam Fay Zonu'nu işaret etti. Görür, "Bu zon çok daha büyük deprem üretebilecek kapasitede" dedi.
Senede 1,5/2 cm hareket eder. Bu da her 250-300 yılda bir deprem üretmesi anlamına gelir. Hatta bazen daha kısa aralıklarla deprem ürettiği de olmuştur…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri