Bugün 25 Mart 1611'de doğan Evliya Çelebi'nin 400'üncü yaş günü. Çelebi, sadece gezdiği yerlerle ilgili yazdıklarıyla değil tarihe düştüğü notlarla da anılacak kadar önemli bir gezgin.
Değerli kardeşimiz, Her dönemde olduğu gibi günümüzde de evliyalar bulunmaktadır.
Üç büyük evliya var ki ehl-i keşf ve alimler tarafından makamlarının yüksekliği özellikle belirtilmiştir. Kim bunlar: Fatih Zeyrek'te Mehmed Emin Tokadi Hazretleri, Eyüp Nişanca'da Murad-ı Münvezi Hazretleri ve Üsküdar'da Abdülfettah Bağdadi Akri Hazretleri.
Terminoloji. Evliya bir Tasavvuf terimi olup veli kelimesinin çoğuludur. Allah'ın dostları anlamındadır. Kelime çoğul olduğundan -lar eki eklemek yerine Türkçe dilbilgisi açısından evliya veya veliler şeklinde kullanım daha doğrudur.
Kelimenin çoğulu olan evliyâ Türkçe'de tekil anlamda da kullanılır. Kur'an'da Allah'ın evliyasından bahsedildiği gibi şeytanın evliyasından da bahsedilir (Yûnus 10/62; Âl-i İmrân 3/175).
İlgili 19 soru bulundu
Üç büyük evliya var ki alimler tarafından makamlarının yüksekliği özellikle belirtilmiştir. Kim bunlar: Fatih Zeyrek'te Mehmed Emin Tokadi Hazretleri, Eyüp Nişanca'da Murad-ı Münvezi Hazretleri Üsküdar'da Abdülfettah Bağdadi Akri Hazretleri.
Tasavvuf ehli tarafından sık kullanılan Aktab-ı Erbaa (Dört Kutub) deyimiyle, genellikle Abdülkâdir-i Geylânî, Seyyid Ahmed Rufâî, Seyyid Ahmed Bedevî ve İbrahim-i Dessûkî hazretleri kastedilir.
Bundan sonra, Evliyânın en üstünü, hazret-i Aliy-ül-mürteza'dır “radıyallâhu anh”. Resûlullah “sallallâhü aleyhi ve sellem” Tebük gazasına giderken, hazret-i Ali'yi, Medine'de, Ehl-i beytini korumak için, kendi yerine vekil bırakmaya râzı oldu ve “Sen, bana, Harun'un Musa'ya olduğu gibisin.
Kısacası evliya en iyi insan demektir. Muhammed Salim hazretlerine, (Bir kimsenin evliya olduğu nasıl anlaşılır?) dediklerinde, (Tatlı dili, güzel ahlakı, güler yüzü, cömertliği, münakaşa etmemesi, özürleri kabul etmesi ve herkese merhamet etmesi ile bir kimsenin veli olduğu anlaşılır) buyurdu.
Keramet haktır ve hakikattir. Nasıl peygamberlerin mucizesi varsa, evliyanın da kerameti vardır.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli ve Şeyh Şaban-ı Veli; Anadolu'nun 4 büyük evliyası olarak kabul ediliyor. “Evliyalar şehri” olarak da bilinen Kastamonu, Şeyh Şaban-ı Veli'nin kabrinin bulunduğu külliyeye ev sahipliği yapıyor.
Bunlar sırasıyla Aziz Mahmud Hüdai, Hz. Yuşa, Telli Baba ve Yahya Efendi...
Rabia, kadın evliyaların ilki ve en büyüğü olarak bilinir. Hayatı menkıbelerle, mucizelerle doludur.
Bişr-i Hafi (767, Merv, Horasan - 841, Bağdat), 767'de Horasan'ın Merv şehrinde doğdu, 841'de Bağdat'ta öldü. İsmi, Bişr bin Hâris Abdurrahmân, künyesi Ebû Nasr'dır. Yalınayak gezdiği için "Hafî" lakabıyla tanınıp, "Bişr-i Hâfî" adıyla meşhur olmuştur.
İlk kadın evliyalardan, Mısır'ın başkenti Kahire'de 2013'te yaşanan olayların sembolü olan Râbia el-Adeviyye'nin hayat öyküsünden örnekler veren Prof. miriam cooke, Hindistan'da yaşayan kadın evliya Bibi Fatma ve Leyla Ayşe'nin hayatlarından ve benzerliklerinden söz etti.
İstanbul Türbeler Müze Müdürü Hayrullah Cengiz, Osmanlı Devletine yıllardır başkentlik yapan İstanbul'un yurt genelinde belki de dünyada türbesi en fazla olan il olduğunu söyledi.
Velilik veya evliyalık doğuştan değildir.
Bir kimsenin veli veya evliya olması için hiç günah işlememiş veya çok az hata işlemiş kimseler olması gerekmez. Çok büyük günahlar işlemiş insanlar hatta kâfir olarak hayatını bir süre geçirip, sonradan evliya olan insanlar çoktur.
Evliya, her şeyi öğrenir, bilir. Ahkâm-ı islamiyyeye, dinin hükümlerine uymakta, dünya işlerinde aklını kullanır. Hesabını yapmakta, sanatında, ticaretinde hiç hata yapmaz.
Yani, Allahü teâlâ, her şeyi görür. Talibin kalb gözü açılır ve firaset ışığı ile, kendi ayıplarını ve başkalarının iyi huylarını görürse, yani başkalarını kendinden daha üstün görürse ve Allahü teâlânın her an gördüğünü, göz önünde bulundurarak, hep Allahü teâlânın beğendiği şeyleri yaparsa, bu sıfatla huylanmış olur.
Evliyaların sultan Abdülkadir-i Geylani, soyu Hz. Ali'ye uzanan âlimlerdendir. Daha yaşarken menkıbeleştirilen Geylani Hazretleri hakkında İbnü'l-Arabî, “kün” ilâhî kelimesine mazhar olduğu için Abdülkadir'den çok keramet zuhur ettiğini söyler.
Türkiye'de her il sınırı içerisinde en az bir makamı olan Allah dostları, veliler, evliyalar vardır. Onlardan birinin kabrini ziyaret etmek, beslenmek bizim dünya hayatımızda da ahiret hayatımızda da nasiplenmemize vesile olacaktır.
Kendisinin evliya olduğunu bilmez, inanmaz. Cenab-ı Allah o kulunu çok sever. O kul kendini bilmediği ve devamlı yalvarış ve tevazu içerisinde olduğu için, Allah'ın hoşuna gider, sevgili kullarındandır. Bir diğeri vardır, kendisinin evliya olduğunu bilir, halktan gizler.
Allah-u Teâlâ'nın mahlûkatı içinde üçyüz kişisi vardır, kalpleri Âdem Aleyhisselâm'ın kalbi üzerindedir. Nihayet Allah-u Teâlâ'nın beşyüz veli kulu vardır.
Anası sever, babası sever, eşi, çocukları, akrabaları komşuları, yer sever, gök sever, yerdekiler sever, göktekiler sever.
Şu halde Allah'a iman eden ve takvâ (günah işlemekten sakınma, Allah'a saygı) bilinciyle yaşayan her müslüman Allah dostudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri