Enam Suresinin Kuran-ı Kerim'de yer alan en faziletli sureler arasında yer aldığı, sabah ve akşam düzenli olarak okuyanların isteklerinin gerçekleşeceğine ve kötülüklerden korunduğuna rivayet edilmektedir.
Vesveseden kurtulmak için okunması gereken En'âm suresi ilk 3 ayeti, Allah'ın varlığını ve birliğini kanıtlar niteliktedir. Allah'ın büyüklüğüyle rahmetini saçmak için En'âm suresini okumak gerekir.
İçerisinde kötü his bulunan kişilerin, En'am Suresi'nin ilk 3 ayetini sıkça okuması tavsiye edilir. Çünkü bu ayetlerin vesvesenin ve kötü hislerin önüne geçtiği bilinir. En'am Suresi, Mekke döneminde inen surelerden bir tanesidir.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Bu suretle müşrikler, inkârları ve günahları sebebiyle, benzer durumdaki eski kavimler gibi, türlü felâketlere mâruz bırakılmakla tehdit edilmekte ve bu durumlardan kendilerini ancak Allah'ın kurtarabileceği hatırlatılmaktadır.
En'âm suresi 122. ayeti niçin okunur? Allah'ın varlığı ve birliğini hatırlamak, onun yolundan çıkmamak ve rızasını kazanmak için En'âm suresi 122. ayet okunabilir. Ayrıca hem maddi hem de manevi hastalıklara şifa bulmak için de En'âm süresinin etkili olduğu söylenir.
İlgili 28 soru bulundu
17: Eğer Allah sana bir sıkıntı verecek, bir zarar dokunduracak olursa, onu yine kendisinden başka giderecek yoktur. Eğer sana bir iyilik lutfederse, bilesin ki zâten O'nun her şeye gücü yeter.
En'âm Sûresi Konusu
Esasen İslâm'ın inanç esaslarının işlendiği bu sûrede özetle şu mevzular yer almaktadır: › Allah'ın birliğinin delilleri; ilim, irade, kudret gibi sıfatları beyân edilerek şirkin geçersizliği ve âhirette sebep olacağı vahim neticeleri haber verilir.
1.En'am Suresi 103. ayeti yatmadan önce 21 defa okunursa o kişi merak ettiği konularla ilgili canlıdan ve cansızdan rüya yolu ile haber alır. Anlamı: Gözler onu fark edip kavrayamaz. Oysa ki O, gözleri görür/bilir. O Latîf'tir, lütfu çok olduğu halde kendisi görülemez; Habîr'dir, her şeyden haberdardır.
“Ben, O'nun birliğine inanarak yüzümü, gökleri ve yeri yoktan yaratana çevirdim ve ben müşriklerden değilim.” Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim. «Hanîf» Allah'ı bir bilen, Hakk'a yönelen ve bâtıldan hoşlanmayan anlamını ifade eder.
Enam Suresinin Kuran-ı Kerim'de yer alan en faziletli sureler arasında yer aldığı, sabah ve akşam düzenli olarak okuyanların isteklerinin gerçekleşeceğine ve kötülüklerden korunduğuna rivayet edilmektedir.
Araf Suresi, Allah'a iman etmenin hassasiyetlerini anlatırken şirkin ve inanamayan müşriklerin büyük bir yanlışın içinde olduğunu aktarır. Araf Suresi faziletleri: - Akşamnamazından sonra okumanın ilmi arttırdığı rivayet edilmektedir. - Araf Suresi çok fazla okuyan kişinin işleri rast gider ve sıkıntıdan kurtulur.
Bazı rivayetlere göre, Enfal Suresi okumanın; hapisten kurtulma, iftiradan temizlenme, haksızlıklara karşı kazanma ve küslerin barışması gibi faziletleri bulunmaktadır. Bu surenin özellikle Ramazan ayının ilk günü okunması tavsiye edilmektedir.
Adını, 136, 138 ve 139. âyetlerde yer alan “el-En'âm” kelimesinden almıştır. En'âm, koyun, keçi, deve ve sığır cinsi ehli hayvanları ifade eden bir kelimedir. Sûrede başlıca tevhide, adalete, peygamberliğe, ahirete dair meseleler ile küfrün ve batıl inançların reddi ve bazı temel ahlâk kuralları konu edilmektedir.
En'âm sûresinde tevhid inancının, peygamberliğin, yaratılışın, yeniden dirilişin kesin delilleriyle şirk ve dalâlet ehlinin sapık görüşlerini, bâtıl inanışlarını red ve iptal eden belgeler bulunmakta, eti yenilen ve yenilmeyen hayvanlarla ilgili açıklayıcı bilgiler, helâl ve harama ait hükümler yer almaktadır.
“Rüşd çağına erişinceye kadar yetimin malına, sadece en iyi tutumla yaklaşınız; ölçü ve tartıyı adaletle yapınız! Biz, herkese ancak gücünün yettiği kadarını yükleriz. Söz söylediğiniz zaman, yakınlarınız dahi olsa adaletli olunuz; Allah'a verdiğiniz sözü tutunuz.
Nisa Suresini okuyanların Allah'ın affına mazhar kılınacağı ve şirkten uzak kalacağı rivayet edilmiştir. Akrabaların arasında bulunan nifak ya da anlaşmazlıkları yok etmek için Nisa Suresi okumak tavsiye edilmiştir. Nisa Suresi okumanın aile içine dirlik, düzen ve muhabbet getirdiği nakledilmiştir.
Oysa âhiret yurdu, kötülüklerden titizlikle sakınıp güzelliklere, iyiliklere ulaşmak için çabalayan o takvâ sahipleri için elbette daha hayırlıdır; hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? Dünya Hayatı bir oyun ve eğlenceden başkası değildir. Elbette Âhiret Yurdu, Sakınıp Korunan / Müttakîler için en hayırlıdır.
Bu âyet, insanları hem Allah'ın birliğine hem de Hz. Muhammed'in peygamberliğine şehadet etmeye çağırdığından, kelime-i şehâdeti anlam olarak ihtiva etmektedir.
162: De ki: “Şüphesiz benim namazım, bütün ibâdetlerim, hayatım ve ölümüm, Âlemlerin Rabbi Allah içindir.” 163: “O'nun hiçbir ortağı yoktur. Ben bununla emrolundum ve ben müslümanların ilkiyim.”
Enam Suresi'nin konusu
Peygamber ile arkadaşlarına teselli ve ümit verilmiştir. Hz. İbrâhim'in, aklıyla ve gözlemleriyle Allah'ın varlığı ve birliği hakkında kesin bilgi ve inanca ulaşmasını anlatan âyetler İslâm âlimlerinin özellikle ilgisini çekmiştir.
Kim bir iyilik yaparsa, ona on katı vardır. Kim de bir kötülük yaparsa, o da sadece o kötülüğün misliyle cezalandırılır ve onlara zulmedilmez. Kim iyilikle gelirse ona getirdiğinin on katı vardır; kim de kötülükle gelirse o sadece getirdiğinin dengiyle cezalandırılır. Onlar haksızlığa uğratılmazlar.
Ağırlıklı olarak Allah'ın birliği (tevhid), ilim, irade, kudret, adalet gibi sıfatları; peygamberlik, vahiy, yeniden dirilme, müşrik ve inkârcı zümrelerin bâtıl inançlarının reddi, doğru inanca ulaşmanın yolları vb. itikadî konulardır.
Hamd[4], Âlemlerin Rabbi[5], Rahmân[6], Rahîm[7], hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) mâliki Allah'a mahsustur. Ödül ve ceza gününün tek hâkimi. Ceza gününün mâlikidir.
En'am Suresi, Kur'an'ın altıncı suresidir ve 165 ayetten oluşur. Sure ismini 136. 138. ve 139. âyetlerinde geçen koyun, keçi, deve, sığır ve manda cinsi evcil hayvanları ifade eden En'âm kelimesinden alır.
Rabbiniz kendine, merhamet etmeyi yazdı. Gerçek şu ki, sizden kim bilmeyerek bir kötülük yapar da ardından tövbe edip kendisini düzeltirse, bilsin ki Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir.” Âyetlerimize inananlar sana geldiğinde onlara de ki: Selâm size! Rabbiniz merhamet etmeyi kendisine yazdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri