2024 yılı Şubat ayı sonu itibarıyla kurulu gücümüzün kaynaklara göre dağılımı; %29,7'si hidrolik enerji, %23,3'ü doğal gaz, %20,3'ü kömür, %11,1'i rüzgâr, %11,5'i güneş, %1,6'sı jeotermal ve %2,5'i ise diğer kaynaklar şeklindedir.
Dünya üzerindeki enerji kaynakları, klasik ve alternatif kaynaklar olmak üzere ikiye ayrılabilir. Birincil enerji kaynaklarından kullanım oranları; %33,1 petrol, %30,3 kömür, %23,7 doğalgaz, hidrolik ve diğer yenilenebilir %8, nükleer enerji %5.
Üretim. 2018'deki elektriği %37% kömür, %30 doğal gaz, %20 hidrolik,%7% rüzgâr, %3 güneş, ve %2,5 jeotermal dan üretildi. Devletin EÜAŞ yanı sıra özel şirketler de çok var. 2023 yılı sonu verilerine göre en yüksek elektrik kurulu güç 25.350 MW ile doğalgazdan elde edildi.
Toplam üretimde barajlardan elde edilen elektriğin payı yüzde 18.7, akarsular üzerindeki HES'lerden elde edilen elektriğin payı yüzde 6.0 oldu. Sudan elde edilen elektriğin toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 24.7 oranında. Dereler, ırmaklar kuruduğu için barajlardan, akarsulardan elektrik üretimi sıfıra inmeyecek.
Enerji kaynakları, yenilenebilir enerji kaynakları ; güneş, su, rüzgar, jeotermal, biyomas ve yenilenebilir olmayan (fosil kökenli) enerji kaynakları ; kömür, petrol, doğal gaz, nükleer diye ikiye ayrılır.
İlgili 19 soru bulundu
Birincil enerji kaynakları, petrol, kömür, doğal gaz, nükleer, hidrolik, biyokütle, dalga-gelgit, güneş ve rüzgârdır. Birincil enerji- nin dönüştürülmesi sonucu elde edilen enerji ise ikincil (se- konder) enerji olarak bilinmektedir.
Dünyada yararlanılan en eski enerji kaynağı güneş enerjisidir. gerekmektedir. Güneş enerjisinin depolanması yada diğer enerji lere dönüşebilmesi, ısıl, mekanik, kimyasal ve elektrik yöntemlerle olmaktadır.
En fazla elektrik Bulgaristan'dan alındı
Bulgaristan'ı sırasıyla Yunanistan ve Gürcistan takip etti. Yunanistan'dan alınan elektriğin miktarı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla 7 milyon 60 bin kilovatsaat azalarak 33 milyon 3 bin kilovatsaate düştü.
Türkiye'nin enerji karnesinde görüleceği gibi; birincil enerji kaynakları olan doğalgaz, petrol ve kömür, enerji üretiminde en çok kullanılan kaynaklardır. Türkiye, yenilenebilir enerji kaynakları açısından; yüksek potansiyele sahiptir.
Türkiye son 10 yılda 6,4 GW'ı ithal olmak üzere 8,6 GW'lık ilave kömür santrali kurarak kömürden yıllık elektrik üretimini 64 TWh'ten 118 TWh'e yükseltti. Yeni kurulan ithal kömür santralleri ile ithal kömürden üretilen elektriğin toplam elektrik üretimindeki payı, 2013 yılında %12 iken 2023'te %22'ye yükseldi.
Elektrik ticari olarak ilk defa 1857 yılında aydınlatma amacıyla Fransa'nın Lyon şehrinde kullanılmış olsa da 1878'e kadar bu alanda yeni bir gelişme yaşanmamıştır.
Türkiye'nin 2020 yılında 306,1 milyar kWh olan elektrik tüketiminin bu yıl sonu itibarıyla 322,5 milyar kWh'e, 2022 sonunda ise 334,2 milyar kWh'e yükseleceği tahmin edilmektedir.
Birincil enerji kaynakları kömür, petrol, doğalgaz, nükleer, biokütle, hidrolik, Güneş, rüzgâr ve dalga, gel-git şeklindedir. İkincil enerji kaynakları ise elektrik, benzin, mazot, motorin, ikincil kömür, kok, petrokok, hava gazı, sıvılaştırılmış petrol gazı şeklindedir.
Güneş enerjisi, güneşin çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile (hidrojen gazının helyuma dönüşmesi) açığa çıkan ışıma enerjisidir. Güneş, yaklaşık 3,9x1026 W güç yayan, temiz ve tükenmez bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. Güneşten yayılan bu enerjinin çok az bir miktarı Dünyaya ulaşmaktadır.
Vücuttaki kanın yaklaşık yüzde 20'si beyni beslemek için kullanılır. İnsan beyninin yegane enerji kaynakları oksijen ve şekerdir ve bu iki öğe dışında enerji kaynağı yoktur.
Türkiye'nin yılın ilk 2 ayında İran, Bulgaristan ve Yunanistan'dan aldığı elektrik miktarı, yaklaşık yüzde 63 artarak 1 milyar 398 milyon 571 bin kilovatsaate ulaştı. İthalattaki artışa paralel olarak komşu ülkelere yapılan ödeme aynı dönemde yüzde 62 artarak 110 milyon 498 bin 767 dolara çıktı.
2024 yılı Şubat ayı sonu itibarıyla kurulu gücümüzün kaynaklara göre dağılımı; %29,7'si hidrolik enerji, %23,3'ü doğal gaz, %20,3'ü kömür, %11,1'i rüzgâr, %11,5'i güneş, %1,6'sı jeotermal ve %2,5'i ise diğer kaynaklar şeklindedir.
Rüzgar enerjisinin payı yüzde 8,72 oldu. Elektriğin kalan kısmı ise jeotermal, güneş, fuel-oil, biyokütle gibi diğer kaynaklardan üretildi. Böylece, bu yıl ocak-temmuz döneminde üretilen elektrikte yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 62,08 oldu.
Türkiye'de geçtiğimiz yıl doğalgaz talebinin %99'undan fazlası ithalat yoluyla karşılanırken, en fazla doğalgaz ithal edilen ülke Rusya oldu. KPMG ve Enerji IQ tarafından ortak hazırlanan, Türkiye'deki enerji sektörünün 2021 yılı görünümünü ortaya koyan “Enerji Sektörel Bakış” raporu yayımlandı.
Bu yıl ise Avrupa'da gaz stoklarının artması ve Çin'de beklentinin altında kalan zayıf talebin etkisiyle enerji fiyatları geçen yılki seviyelerine göre önemli ölçüde geriledi. Türkiye'nin enerji ithalatı ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,2 azalışla 41 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Osmanlı döneminde, elektrik İstanbul'a 1912 yılında gelmesine rağmen Uşak İli 1909 yılında elektrik kullanımına geçerek Türkiye'nin ilk elektrik kullanan şehri olmuştur.
Güneş enerjisi en önemli ve en yoğun olarak kullanılan temiz enerji kaynağıdır. Güneş enerjisi ile hem hanenin hem de sanayi kuruluşlarının elektrik enerjisine olan ihtiyacı karşılanabilir. Güneş panelleri sayesinde bir evin hem ısınma, sıcak su elde etme hem de diğer elektrik ihtiyacının giderilmesi sağlanır.
Günümüzde küresel enerjinin yüzde 80'i fosil yakıtlardan elde ediliyor. Yenilenebilir enerji kaynakları kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmada en önemli rolü üstlenmektedir.
Grafik 1'de yer alan bilgilere göre dünyanın genel enerji kullanımının kaynaklara göre dağılımı incelendiğinde, en fazla kullanılan enerji kaynaklarının fosil yakıtlar (%81) olduğu görülmektedir. Fosil yakıtlar içerinde petrol (%31) en fazla tüketilen enerji kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri