İstanbul Kart ile ilgili refakatçi kartı için, % 50 oranında Ağır Özürlü olduğu belirtilen Sağlık Kurulu Raporu ile müracaat ettiğinizde, İstanbul Kartınızı Refakatkli olarak alabiliyorsunuz.
Sağlık Kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşları ile % 50 ve üzeri ağır engelli olduğunu belgeleyenlerin kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere beraber seyahat edecekleri refakatçileri belediyeye bağlı şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.
Engelli bireyin ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile müracaat edilerek engelliler için kimlik kartı alınabilir.
Refakatçi izni almak için, öncelikle refakat edilecek kişinin tedavi (ameliyat, hayati tehlike) olduğunu gösteren bir sağlık kurulu raporu yada epikriz raporu almanız gerekmektedir. Daha sonra bu raporu ilgili kuruma sunarak refakatçi izni talebinde bulunmalısınız.
Engelli Kimlik Kartını sağlık kurulu raporuna göre yüzde 40 ve üzeri engelli olduğu belgelenen bireyler ve 18 yaşından küçüklerde ise sağlık kurulu raporunda çocuklar için özel gereksinim raporuna (ÇÖZ-GER) göre en az bu orana denk özel gereksinim düzeyine sahip çocuklar alabiliyor.
İlgili 40 soru bulundu
HAVAŞ havaalanı servisi otobüsleri engelli yolcular için ücretsizdir. Engelli yolcuklar, özel araçlarını havalimanı otoparklarında 15 güne kadar ücretsiz park edebilirler. 15 günü geçen sürelerde ise normal otopark tarifesi üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır.
Yasaya göre, çalışma kabiliyetinin asgari yüzde 80'ini kaybetmiş kişiler 1.Derece Engelli, yüzde 60'ını kaybetmiş kişiler 2.Derece Engelli, yüzde 40'ını kaybetmiş kişiler ise 3.Derece Engelli olarak değerlendirilmektedir.
Refakatçilik süresi 3 gün, 5 gün bazen daha uzun da olabilmektedir. Eğer hastanede hasta 3-5 gün kalacaksa günlük refakatçi ücreti alınır. Günlük refakatçi ücreti 675 TL ile 950 TL arasında değişmektedir.
Genel olarak, refakat izni süresi 10 gündür. Ancak, bazı durumlarda refakat izni süresi daha uzun olabilir. 4857 sayılı İş Kanununda, işçilere refakatçi izni verileceğine ilişkin herhangi bir hükme yer verilmemiştir.
Kamu sektöründe çalışan birinin bakmakla yükümlü olduğu veya kişi refakat etmediği takdirde hayati tehlikesi olan anne, baba, eş, kardeş ve çocuklarından birinin ağır bir kaza geçirmesi veya uzun süre tedavi gerektiren bir hastalığının olması durumunda refakat hakkı bulunur.
- Belediye otobüsleri, metro seferleri, marmaray, metrobüs, tramvay, füniküler, deniz yollarının şehir içi seferleri ücretsizdir. 'Ağır engelli' ibareli raporu olanların bir refakatçisi engelli kişi ile beraber olmak şartıyla ücretsiz ulaşımdan yararlanır.
ikamet ettikleri ilde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvurarak “ULAŞIMDA REFAKATÇİ HAKKI VARDIR” ibaresinin bulunduğu yeni kimlik kartını almak için başvuruda bulunması ve kartlarını yenilemeleri gerekmektedir.
Hastanın tedavisinden sorumlu hekimin gerekli görmesi halinde refakatçi kalınabilmektedir Refakatçi Kartı Hasta Kabul Ünitesi tarafından düzenlenir ve hasta yakınına verilir. Bu kart, hasta taburcu olana kadar geçerlidir ve hasta taburcu edildiğinde Hasta Kabul Ünitesine iade edilmesi zorunludur.
Ayrıca 'refakatçi ile seyahat etmelidir' ibaresi bulunan doktor raporunun ya da 'ulaşımda refakatçi hakkı vardır' ibaresinin yer aldığı kimlik kartını ibraz edilmesi halinde engelli yolcu ile aynı seferde seyahat edecek bir refakatçiye de promosyon biletler hariç tüm iç hatlarda %20 indirim sağlanmaktadır.
Ağır engelli yolcularımız için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca verilen ”Ulaşımda Refakatçi Hakkı Vardır” ibareli kimlik kartı ile kendilerine eşlik eden refakatçileriyle birlikte ücretsiz seyahat hakkından yararlanabilirler.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Refakatçi Raporu İçin Rapor Parası Ödenmez.
Hastalık ve Refakat İzni
Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise on iki aya kadar izin verilir.
Tüm refakatçiler hastane tarafından verilecek olan refakatçi gömleklerini ve kartlarını takmak zorundadır. Zorunlu olmadıkça 18 yaş altı olan refakatçi kabul edilmemektedir.
Hastanelerimizde Refakatçi olarak kalmak için Refakatçi kartı alınması zorunludur. Refakatçi ücreti, bütçe uygulama talimatında belirtilen miktardadır. Refakatçi kartı almak için hastanın yattığı servis doktorunca Refakatçi izin belgesi doldurulduktan sonra hasta veznesine ücreti yatırılır.
1. Refakatçi gereksinimine hastanın hekimi tarafından karar verilir. 2. Refakatçı sayısı bir kişiyle ve mümkünse aynı kişi ile sınırlıdır. Birden fazla refakatçinin bulunması gereksiz yere kalabalık oluşturacağı ve hastanenin işleyişini engelleyebileceği için uygun bulunmamıştır.
Engelli sürücülerin ve sürücü yakınlarının en çok merak ettiği sorulardan birinin “Araba almak için yüzde kaç rapor lazım?” olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
Engelli Kimlik Kartı alabilmek için engelli birey sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzeri engelli olduğunu belgelemelidir.
2023 yılı engellilik indirimi :
Çalışma gücünün %80'inden fazlasını (%80 dahil) kaybeden birinci derece engelli, Çalışma gücünün %60'ından fazlasını (%60 dahil) kaybeden ikinci derece engelli, Çalışma gücünün %40'ından fazlasını (%40 dahil) kaybeden üçüncü derece engelli sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri