Normal veya sezaryen doğuma ait giderler %100 karşılanır. Epidural anestezili normal doğum için sizden ekstra ücret istenmez. Epidural anestezili sezaryen doğum için hastaneye ekstra ücret ödenir. Hastanede doğum sonrası oluşacak oda ve refakatçi masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Burada dikkat etmeniz gereken konu doğumunuz da tercih edeceğiniz anestezi türüdür. Çünkü tamamlayıcı sağlık sigortasının kapsamı SGK'ya göre belirlenir. Bu durumda normal doğum da epidural anestezi masrafı karşılanırken sezaryen doğumda epidural anestezi masrafları karşılanmayabilir.
Yeni uygulamalar arasında epidural anestezi ile doğum da yer alıyor. Sağlık Bakanlığı'nın bu yöntemle yapılan normal doğumu destekleme yönündeki talebinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu da (SGK), mevzuatı değiştirdi.
Epidural anestezinin uygulaması ortalama 10 dakika sürerken, ağrılar uygulamadan kısa süre sonra azalmaya başlar. Epiduralin etkisinin tam anlamıyla hissedilmesi ise 15 dakikayı bulabilir. Ağrı doğumun ilerlemesiyle ve ilacın etkisinin azalmasıyla şiddetlendiğinde uzman hekim tarafından tekrar doz ayarlaması yapılır.
İlgili 33 soru bulundu
Epidural anestezi genellikle herhangi bir yan etki görülmeden, kolaylıkla ve güvenle uygulanabilir.
Felç olma riskim var mı? Spinal ve epidural anestezi teknikleri tüm dünyada rutin olarak uygulanan ve yeterli tecrübe edinilmiş güvenli uygulamalardır. Hastaların büyük bir çoğunluğu belden uyuşturma işlemi sonrasında herhangi bir sorun yaşamazlar.
Anne adayının nörolojik hastalık şüphesi varsa epidural doğum yani epidural anestezi yapılması uygun olmayabilir. Trombosit yani pıhtılaşma hücreleri düşük olan anne adaylarında epidural doğum uygun değildir. Ciddi kanaması olan anne adaylarının epidural doğum yaptırması tavsiye edilmemektedir.
Cilt yapısında enfeksiyon varsa, Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa, Kanama riski yüksekse, Yüksek tansiyon hastası ise epidural anestezi uygulanmamaktadır.
Epidural Yapılırken Acı Duyulur mu? Epidural anestezi sırasında acı olur mu endişesi de çok sık duyuluyor. Epidural iğnesi, büyük ve kalın uçlu bir iğne. Bunu bilen anne adayları, acı korkusu yaşıyor ancak epidural öncesinde bölgesel anestezi ile uyuşturulduğunuz için bu iğnenin vereceği acıyı da hissetmiyorsunuz.
Halk arasında “Prenses Doğum” olarak bilinen epidural anestezi ile normal doğum uygulaması hastanemizde uygulanmaya başlandı. Bu yöntemle 09.03.2022 de dünyaya bir kız bebek getiren ve ağrısız bir doğum geçirdiği için çok memnun olduğunu belirten Nuray Fırtına “Doktorlar bana bu yöntemi önerdiler.
Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Epidural anestezi, genellikle sezaryen doğumda kullanılır, çünkü doğum sırasında anestezi sağlar ve anestezi sonrası iyileşme sürecinde ağrıyı azaltabilir. Epidural anestezinin etkisi genellikle 2-4 saat sürer, ancak bazen daha uzun sürebilir.
Lokal anestezi için yapılan ilk iğne sırasında sinek ısırması gibi bir his yaşayabilir ve katater yerleştirilirken de bası hissi duyabilirsiniz. Epidural anestezi ne zaman uygulanır? Epidural anestezi aktif doğum eylemi başladığında yani rahim ağzı açıklığınız, 3-4 cm olduğunda uygulanır.
Normal doğum eyleminde ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için oldukça konforlu olan halk arasında da prenses doğum olarak bilinen epidural anestezi yöntemi uygulanmaktadır. Epidural anestezi bir ağrı kontrol yöntemidir. Bu işlem anne adayı otururken ya da yan yatar pozisyonda yapılır.
Yapılan araştırmalara göre hastanenin doğum ücretlerinin ortalama şu şekilde olduğu bilgisine ulaşıldı: Normal doğum: 5.500- 10.000 TL. Sezaryen doğum: 6.000- 10.000 TL. Epidural doğum: 7.000 TL.
Dikişsiz Doğum yani Epizyotomi normal doğum sırasında, hekim tarafından perineye uygulanan kesidir. Epizyosuz yani dikişsiz doğum 20. yüzyılda doğum sonrası pelvik tabanda gelişen problemlerden korunmak amacı ile desteklenmiş bir uygulamadır.
Sezaryenin en büyük avantajı bebeğin normal doğum sırasında oluşabilecek riskleri yaşamadan direk sağlıklı bir şekilde dışarı alınmasıdır. Bebeğin sıkışması, oksijensiz kalması gibi kötü olasılıklar sezaryende yoktur. Bebek az riskli bir yoldan dışarı çıktığı için birçok aile bu yüzden sezaryeni tercih etmektedir.
Epidüral doğum, sezaryen doğum gibi değil, normal doğum gibi seyretmektedir. Ancak normal doğumda anne adayı bütün ağrıyı, sancıyı ve acıyı hisseder. Epidüral doğum esnasında anne adayı ağrıyı hissetmez.
Doğum fazı ( bebeğin çıkış fazı)
Annenin etkin ıkınması süre için en belirleyici faktörüdür. ---İlk doğumlarda en fazla 1 saat içinde doğum gerçekleşir, nadiren 2 saatte kadar uzayabilir. Daha çok uzaması normal değildir. ---- Sonraki doğumlarda ortalama 20-30 dakikada doğum gerçekleşir, 1 saati geçmesi beklenmez.
Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilirken bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alır. Sıklığı da giderek artarak her 3 veya 5 dakikada bir sancı hissedilmeye başlanır. Doğum sancısı, gebeliğin son dönemi olarak kabul edilen 38 ila 42. haftaları arasında başlar.
Bu işlem yaklaşık 5-10 dakika sürüyor ve annenin. kayda değer bir ağrısı olmuyor. Belden uyuşturma belden aşağı bölgedeki tüm ağrı hissini ortadan kaldırıyor ama dokunma hissini yok.
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Sezaryen ameliyatlarında bölgesel uyuşmayı sağlayan epidural anestezi sağladığı konfor nedeniyle tercih edilen yöntem. Ancak spinal anestezi ile birlikte uygulandığında anneye sağladığı konfor daha da artıyor. Memorial Hastanesi Ağrı Merkezi Uzmanları, “Kombine Spinal Epidural Anestezi” ile ilgili bilgi verdi.
Epidural anestezi uygulanırken, omuriliğin içinde bulunduğu zarın dış tarafının (Dura) iğne ile delinmesi sonucunda omuriliğin etrafındaki sıvı dışarı kaçabilir. Bu zar kendini tamir edene kadar yani yaklaşık 15 gün boyunca baş ağrısı görülebilir. Kişi yatar pozisyonda rahatlar, oturur pozisyonda ağrısı çoğalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri