Türk Dünyasının nice Ergenekon Bayramlarını, hep birlikte sevgi, kardeşlik ve özgürlük ruhuyla kutlamak dileklerimizle programda emeği geçen herkese ve gönül dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Ergenekon'dan Çıkışımızın 4655. Yılı Kutlu Olsun !
Bir rivayete göre Türkler, Ergenekon'dan 9 Martta çıkmışlardır. Başka bir rivayet ise bu tarihi 21 Mart (Nevruz Bayramımız) olarak verir.
Ergenekon Destanı'nın ana çatısını oluşturan mitolojik efsanenin prototipine ilk defa Çin'deki Cov (Chou) sülalesinin (M.S.557-581) yıllıklarında Göktürkler (T'u-chüeh) adına kayıtlı olarak rastlanılmıştır. İkinci versiyon, Sui Sülalesi (581-618) tarihinde yer almaktadır.
MS VI. yüzyılın ikinci yarısı ve VII. yüzyıl başı arasındaki dönemde yazılmış Çin vakayinamelerinde, bir savaş sonucunda kavminin hayatta kalan tek üyesi olan çocuğun bir kurt tarafından büyütülerek ölümden kurtulması ve soyunu devam ettirmesi anlatılır.
Ergenekon Destanı, Göktürklere ait olan en önemli destanların başında gelir. Göktürklerin türeyişi anlatan bu destanının ise, kısaca özeti ise şu şekildedir. Savaşta yenilen Türkler Ergenekon adı verilen bir bölgeye yerleşerek burada 400 yıl boyunca yaşar.
İlgili 45 soru bulundu
Türk Dünyasının nice Ergenekon Bayramlarını, hep birlikte sevgi, kardeşlik ve özgürlük ruhuyla kutlamak dileklerimizle programda emeği geçen herkese ve gönül dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Ergenekon'dan Çıkışımızın 4655. Yılı Kutlu Olsun !
Ergenekon Destanı Türk tarihi için en önemli destanların başında gelmektedir. Göktürkler'in yeniden doğuşuna ait bilgiler verir. Ergenekon Destanı başlangıçta sözlü olarak anlatılan bir destan da ancak ilk defa bu destanı yazılı hale getiren kişi Moğol Devleti'nin tarihçisi, Reşideddin adlı bir tarihçidir.
ERGENEKON DESTANI VE GERÇEK - YouTube. Türklerin destanı Ergenekon'un gerçek bir tarih kesitine dayandığı belirlendi. Türkiye'nin önde gelen tarihçileri, daha önce adı duyulmayan Göktürklerin Altay dağlarından çıkarak dünyanın sayılı devletlerinden birini kurmasının Ergenekon destanıyla örtüştüğünü belirtiyor.
Manas Destanı, Kırgızların millî destanıdır. Mani dinini yaşayan Karahitaylar ile Müslüman Karahanlılar arasındaki mücadelede Kırgızların durumunu ve Manas adlı kişinin başından geçenleri anlatan destandır.
Göç Destanı, bir Uygur destanıdır. Türeyiş Destanı'nın devamı niteliğindedir. Destanda, Türklerin, kutsal taşı, Çinlilere verince, Tanrı tarafından cezalandırılması, açlık ve kuraklığın başlaması ile ana vatanlarından göç etmeleri anlatılır.
İslâmiyet öncesi Türk destanları, Türk millî destanının önemli bir bölümünüoluşturmaktadır. Yaratılış, Saka(Alp Er Tunga, Şu), Hun-Oğuz (Oğuz Kağan, Attila),Göktürk (Bozkurt, Ergenekon), Uygur (Türeyiş, Göç) destanlarından oluşan bu ürünlerin bilim ve kültür hayatına önemli bir etkisi olmuştur.
Ergenekon'dan çıkılan 21 Mart günü, her yıl Özgürlük ve Bahar Bayramı olarak kutlanıldı. Bu bayramda bir demir parçası kızdırılarak örsle dövülür… Orta Asya'daki atalarımız, 21 Mart'ı 'Ergenekon Bayramı'- Kurtuluş Günü' veya 'Oğuz Günü' olarak büyük gurur ve coşku ile kutlamaktaydı.
Ergenekon - Yakup Kadri Karaosmanoğlu | İletişim Yayınları | Okumak İptiladır Müptelalara Selam!
Ancak bazı araştırmacılara göre Börteçin, söz konusu demirden dağı eritip delen demircinin değil, Türklere Ergenekon'dan çıkmaları için yol gösteren dişi kurdu (Asena) takip eden komutanın adıdır. Bazı diğer kaynaklara göre ise Ergenekon'dan çıkarken Türkler'in takip ettiği dişi kurtun adıdır.
Bozkurt Destanı adıyla bilinen hikâye aslında Aşina'nın yaratılış destanıdır.
Uluslararası Türk Akademisi ile Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı'nın birlikte Kazakistan'ın Rusya-Çin sınırında gerçekleştirdiği arkeolojik kazılarda olağanüstü bir keşif haberi. Kazıların yapıldığı bölge arkeolog ve tarihçilere göre Türk destanı Ergenekon'un geçtiği yer olabilir.
En eski Türk destanlarından olan Manas, 500 bin 553 bin mısra ile dünyanın en uzun destanı. Destan, Türk mitolojisinden ve bozkır kültüründen derin izler taşıyor.
Dünyanın en uzun ve hacimli destanına, Manas Destanı'na sahip olan Kırgızların sözlü kültür ürünlerini saklama ve aktarmada gösterdiği olağanüstü başarının da gözden kaçırılmaması gerektiği özellikle vurgulanması gereken bir konudur.
Gılgamış Destanı, Akad çivi yazısıyla Sümerler tarafından 56 kil tablete yazılmış bir destan… MÖ 3000'le tarihleniyor ve insanlık tarihinin en eski yazılı destanı olarak kabul görüyor.
MÖ 2112-2004) döneminde Sümer efsanelerinde önemli bir şahsiyet olmuştur. Gılgamış'ın efsanevi kahramanlıkları günümüze kadar gelen beş Sümer şiirinde anlatılmıştır. Bunların tespit edilebilen en eskisi Gılgamış, Enkidu ve Ölüler Diyarı'dır.
Velihanov'dan sonra Manas destanını 1862-1869 yılları arasında lsık Göl çevresinden derleyen ve ilk tam metnini 1885 yılında yayınlayan isim ise Radloff olmuştur. Onun “Kuzey Türk Boylarının Halk Edebiyatı Örnekleri” adlı beş ciltlik kitabının beşinci cildinde Manas destanına yer verilmiştir (Temur, 2011: 137-138).
Ergenekon Destanı, Göktürkler'e ait bir Türk destanıdır. İslamiyet'in kabulünden önce olan bir Türk destanı olan Ergenekon Destanı, Göktürkler'in yeniden doğuşunu konu almaktadır.
Alp Er Tunga destanı İskitlere yani esas adı Sakalar olarak bilinen bir Türk devleti hükümdarı olarak birçok kaynakta yer almaktadır.
İslâmiyet'ten önceki döneme ait en eski destanlar Saka Türkleri'ne aittir. Bu destan zinciri içinde Alp Er Tunga ve Şu Destanı parçaları bulunur. Bunlar Kaşgarlı Mahmut'un Divân-ı Lügati't-Türk adlı eserinde yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri