Orta yaş psikolojisi ile başa çıkabilmenin en iyi yolu bir uzmandan destek almaktır. Genellikle bu gibi konularda danışanlarına hizmet veren psikiyatrist, psikolog ya da terapistler, daha sağlıklı ve krizin olmadığı bir yaşam için danışanlarını yönlendirebilmektedir.
Orta yaş sendromu kadınlarda 2-5 yıl, erkeklerde 3-10 yıl aralığında sürebilir.
Orta yaş sendromu ilk olarak 1965 yılında Elliott Jaques tarafından ortaya atılmış ve Batı toplumunda orta yaşlarda ya da orta yaşlılarda, gençlik çağlarını geride bırakmanın duygusallığı ve yaşlanmanın hissedilmesi ile dramatik olarak özgüvenin azalması sonucu görülen bir süreç olarak tanımlanmıştır..
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise 45-64 yaş arası dönem orta yaş, 65-74 yaş arası dönem yaşlılık, 75-89 yaş arası dönem ihtiyarlık, 90 yaş ve üstü yaş ise ileri ihtiyarlık olarak sınıflandırılmaktadır (Arpacı, 2005).
Bu dönemde erkeklerin aile ve sosyal yaşamlarının olumsuz etkilenmemesi için psikolog desteği alamsı önerilir. Uzman bir psikoloğa başvurmak ve önerdiği terapi eğitimlerine katılmak erkeklerde 40 yaş sendromu sürecinin kaliteli ve sağlıklı olarak geçirilmesini sağlar.
İlgili 30 soru bulundu
Erkeklerde cinsel organın dikleşmesi veya ereksiyon yaşa bağlı bir durumdur. Ergenlik döneminden itibaren erkeklerde ereksiyonlar sıkça olur ve bu süreç genellikle ergenlik çağı boyunca devam eder. Ergenlik dönemi genellikle 9 ila 14 yaşları arasında başlar ve genellikle erkeklerin 18 ila 20 yaşlarına kadar sürer.
Cinsel performansın azalması, konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk ve sinirlilik hali, ruhsal sorunlar ve depresyon, vücutta yağlanmanın artması gibi belirtilerin görülmesi, andropozun başladığı anlamına gelir. Andropoz süreci her erkekte ortaya çıkmak zorunda değildir.
50 - 55 YAŞ ARALIĞI
Gece terlemesi, sıcak basması, hafif sinirlilik bu şikayetlerden bir kaçıdır. Östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak, saç tellerinde kalitesizlik, azalma, dudak üstü çizgilerinde artma, ciltte kuruluk ve hassasiyetlik, sarkma ve kırışıklıklar görülmeye başlar.
Bu doğrultuda 65-74 yaş grubu 'genç yaşlılar', 75-84 yaş grubu 'orta yaşlılar', 85 yaş ve üzeri ise 'ileri yaşlılar' olarak tanımlanmıştır.
Orta yaş dönemi olarak da adlandırılan 45-59 orta yaş grubu dönemi, bireyin toplum üzerindeki etkisinin en yüksek seviyede olduğu dönemdir.
Kişilik & Karakter konusunda 5,8b cevap paylaştı. Erkekler daima akranı olan kadınlara kıyasla, daha olgunlardır. Tam anlamıyla olgunlaşmaları 25-30 yaşına tekabül eder. Yine de 20 yaşındaki bir erkek, 25 yaşındaki bir kadından misliyle olgundur..
Bu bağlamda toplumda gençlik önemli bir kategoriyi oluşturmaktadır. Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Orta yaş, bir insanın hayatının genç yetişkinliğin ötesinde, ancak yaşlılığın başlangıcından önceki dönemidir. Kesin aralık akademik olarak tartışılmaktadır ancak terim genellikle yaklaşık 40-45 ile yaklaşık 60-65 yaş aralığını belirtmek için kullanılır ancak daha erken başlayıp daha geç de bitebilir.
Testosteron hormon seviyesinin azalmasıyla ortaya çıkan şikayetlerin oluşturduğu durum, andropoz ya da yaşlanan adam sendromu olarak tanımlanır. Erkekler, 40 yaşından 50 yaşına kadar kan düzeyinde bulunan testosteron hormonunun yaklaşık %10'unu, 50 yaşından sonra ise her 10 yılda bir yaklaşık %25'ini kaybeder.
40 yaşında bir adam, ileri ve çıtası yüksek seks, eğlenceli ve dolu, kaliteli sohbet, güzel ve keyifli akşam yemekleri (mümkünse evde sen hazırla) eve geldiğinde güler yüzlü, halini anlayan ve gün içinde olanları konuşup beyin fırtınası yapabileceği bir kadın ister.
Aynı zamanda “erkek menopozu” olarak bilinen andropoz bazı erkeklerin 40'lı yaşların sonlarından 50'lerin başlarına geldiklerinde yaşadıkları depresyon, cinsel dürtü kaybı ile diğer fiziksel ve duygusal semptomların bütünü olarak tanımlanabilir.
Kısaca cilt yaşlanma belirtileri 25 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlıyor. Evet, cilt yaşlanması 25 yaşından itibaren başlar ve yaşlanmanın ilk belirtileri cilt yüzeyinde belirginleşir. İnce çizgiler, görünür kırışıklıklar, hacim kaybı ve elastikiyet kaybı cilt yaşlanmasının ilk belirtilerinden birkaçını oluşturuyor.
Buna göre yaş grubu 45-64 arasında olanlar “orta yaş”, 65 ve üzerinde olanlar ise “yaşlı” grubunda ele alınmıştır.
"DÖKÜLMELER 60-70 YAŞ ARASI OLUYOR"
"Asıl dökülmeler (ölümler) 60-70 yaş arasında meydana geliyor, 70'ten sonra uzun yaşama imkanınız daha fazla. 60-70 yaş arasında daha çok kalp-damar hastalıkları nedeniyle insanlar hayatını kaybediyor. 70'ten sonra ise daha çok kanser gibi sistemik hastalıklar ortaya çıkıyor.
50 yaş üstü yetişkinlerin bedensel özelliklerine uygun vitamin ve mineral takviyesi alabilmesi için günlük multivitamin desteğinden yararlanmaları tavsiye edilebilir: C vitamini, D vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini ve çinko, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 45-64 yaş arası dönem orta yaş, 65-74 yaş arası dönem yaşlılık, 75-89 yaş arası dönem ihtiyarlık, 90 yaş ve üstü yaş ise ileri ihtiyarlık olarak sınıflandırılmaktadır (Arpacı, 2005).
Andropoz genellikle erkeklerin yaşlanması ile birlikte ortaya çıkar ve bu nedenle tamamen geçmez. Ancak, andropozun belirtilerinin hafifletilmesi veya düzeltilmesi mümkündür. Andropozun tedavisi, genellikle testosteron replasman tedavisi ile gerçekleştirilir.
Andropoz Döneminde Sertleşme Problemi için Penil Protez
Andropoz döneminde sertleşme problemi yaşayan; yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi ve şok dalga tedavisi(ESWT) ile sorunlarından kurtulamayan erkeklerin sertleşme problemleri penil protezler ile kalıcı bir şekilde çözülebilir.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır. Bu azalmaya rağmen, genel hormon seviyesinin uzun yıllar boyunca normal seviyelerde kaldığı söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri