Güvenilen, sevilen, yakın görülen arkadaşlara dost denir. Halk arasında farklı kelimeler de dost yerine geçer. Cümle içindeki kullanımının amacına göre bir eş anlamlı kelime dost yerine geçebilir.
Türk Dil Kurumu'na bağlı olarak dost kelimesinin eş anlamlısı 'arkadaş' şeklinde karşılık buluyor. Farklı yazılışları ile beraber aynı anlamları üzerinde hem dost hem de arkadaş kelimesini ortak şekilde kullanabilirsiniz.
Dost ile arkadaş " Eş anlamlı değil Yakın anlamlıdır."
Bu yüzden de cümle içerisinde sıkça kullanılması tercih edilir. Günümüze eski Türkçeden uyum sağlayan ve günümüzde hemen hemen her cümlede kullanılan eş kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeleri, hayat arkadaşı, benzer, refika olarak sıralayabiliriz. Ancak eş kelimesinin her eş anlamı birbiri yerine kullanılamaz.
Eş anlamlı kelimeler ya da sözcükler, genel olarak aynı anlama gelen, birbirlerini birebir karşılayabilen ve birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimeler olarak ifade edilirler. Eş Anlamlı Kelimeler Nedir? Yazılış ve okunuşları bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
İlgili 15 soru bulundu
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir.
Cevap kelimesinin Türk Dil Kurumunda geçen eş anlamlı kelimesi “yanıt” kelimesidir. Cevap bir davranış, bir yazı, bir söz, bir istek ya da bir soruya verilmiş olan karşılıktır. Yanıt kelimesi de cevap kelimesi ile aynı anlama gelmektedir.
EŞ ANLAMLI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Hakiki, asıl, sahici ve başlıca kelimeleri gerçek sözcüğünün sahip olduğu eş anlamlardır.
Dost sözcüğünü kendimize en yakın gördüğümüz kişiler için kullanmaktayız. Dost, güvenilen, gönüldaş, sevilen, iyi anlaşılan kimsedir. Bu durumda dost sözcüğünün eş anlamlısı “arkadaş” sözcüğü kabul edilmektedir.
Düşman kelimesinin zıt anlamlısı, dost kelimesidir.
EŞ DOST NASIL YAZILIR? Bu kelimenin eş dost mu, eşdost mu olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı eş dost şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Dost kelimesinin eş anlamlısı ARKADAŞ, YAREN, YOLDAŞ veya GÖNÜLDAŞ kelimeleridir.
Dost kelimesi kimi zaman uzun yıllar arkadaşlık edilen kişiler için kullanıldığı gibi beraber zaman geçirilen sağlıklı ve sağlam ilişkiler kurulabilen kişiler içinde kullanılmaktadır. Dost zıt anlamlısı olan kelime düşmandır.
Yıllar sonra bu sırt dayanan taşın ismi "arka-taş" iken arkadaş şeklinde yerleşmiş, bugün de iletişim içinde olunan ve samimiyetine güvenilen kişilere verilen isimdir. Arkadaşın eş anlamlıları ise bacanak, dost, eş, tomdaş, yoldaş sözcükleridir.
1- Sözcük:
Eski Türkçe bir kelime olan söz, 8. asırdan beri kullanılmaktadır. Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Eş anlamlı (anlamdaş) sözcüklerin aynı cümle içerisinde kullanılması anlatım bozukluğuna neden olur. Bu tür yanlışlar genellikle, aynı sözcüğün Türkçesiyle, yabancı dillerden gelen şeklinin aynı cümle içinde kullanılmasıyla olur. Örnekler: Sene 2010 yılıydı ve ben İzmir'deydim.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Soru kelimesinin eş anlamlısı olan kelime sual kelimesidir. Bu kelime dilimize Arapça dilinden geçmiştir. Soru kelimesinin anlamı ile aynı anlamı taşımaktadır.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Bunun için “kara” ve “siyah” sözcükleri eş anlamlıdır denilebilir. Bunun gibi; “okul – mektep”, “ayrım – fark”, “serüven – macera”, “kelime – sözcük”, “sağlık – sıhhat”, “hak – adalet”, “hediye – armağan” sözcükleri hep eş anlamlıdır.
Türkçede anlamdaş kelimelerin birisi genellikle yabancı kökenlidir. kıymet-değer, cevap-yanıt, sene-yıl, medeniyet-uygarlık, imkân-olanak, acele-ivedi, zelzele-deprem, yoksul-fakir, misafir-konuk, sınav-imtihan, yöntem-metot, mesele-sorun, vasıta-araç.
Yazılışları ve okunuşları farklı olan ancak anlamları aynı olan kelimeler eş anlamlı kelimeler olarak bilinmektedir. Bu kelimeler birbirlerinin yerine kullanılabilir çünkü aynı anlama gelmektedirler. Diğer bir değişle aynı varlığı, nesneyi veya kavramı gösteren sözcükler eş anlamlı kelime olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri