Kemal, 1988'de kurulan PEN Yazarlar Derneği'nin de ilk başkanı oldu. Eserlerinde sade ve akıcı bir üslup kullanmayı tercih eden ünlü yazar, roman ve öykülerinde çoğunlukla Çukurova'da yaşanan insan dramlarını işledi.
Özellikle ismi Çukurova ile özdeşleşmiş olan Yaşar Kemal'in, son derece üretken bir yazar olması, Çukurova'yı Türk Edebiyatı'nın temel “mekan”larından biri haline getirir.
ÇUKUROVA ROMANCISI ORHAN KEMAL (1914 – 1970)
Adem Aktulum - Çukurova'nın Şairi - YouTube.
kesimi, Ovalık Kilikya ise Soloi/Pompeiopolis'ten başlayıp doğuda Alexandreia Kat Isson'a (İskenderun Körfezi) kadar olan bölgeyi kapsamaktadır. Ovalık Kilikya olarak bilinen bölge düz ovalık olduğu için Çukurova olarak nitelendirilmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
7. y.y.´dan itibaren İslam ordularının bölgeye gelişi ile birlikte Arap tarihçileri Adana isminin eski peygamberlerden Yasef´in torunu EZENE´den geldiği fikrini ortaya atmışlardır. Türkler Torosları aşıp güneye indiklerinde buraya Çukurova adını vermişlerdir. Çukurova´nın tarihteki adı KİLİKYA´dır.
17 yaşından ölümüne değin sosyalist politikanın içinde yer aldı. 1950'de komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklanıp Kozan Cezaevi'nde bir sene boyunca tutuldu ve 1951 yılında serbest bırakıldı. 1961 Anayasası'ndan sonra kurulan Türkiye İşçi Partisine (TİP) 1962'de katıldı.
Yaşar Kemal 1940-1941 yılları arasında Çukurova'dan ve Toroslar'dan derlediği ağıtları içeren ilk kitabı olan Ağıtlar 1943 yılında yayımlanmıştır. Kemal Sadık Gökçeli ismi ile çeşitli kitap ve derleme yayımlayan yazar, Cumhuriyet Gazetesi'nde çalışmaya başlayınca Yaşar Kemal ismini kullanmaya başlamıştır.
Fethi Naci, farklı zamanlarda kaleme aldığı deneme, eleştiri türündeki edebiyat yazılarını bir araya getirerek muhtelif başlıklarla kitaplaştırmış ve ayrıca Reşat Nuri, Sait Faik, Yaşar Kemal hakkında geniş kapsamlı çalışmalara imza atmıştır.
1950 ve 1980 roman türü incelenirken ortaya çıkan bu yönelimler de göz önünde bulundurulmalıdır. Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Kemal Tahir, Mahmut Makal, Dursun Akçam, Necati Cumalı, Tarık Buğra gibi isimler bu dönemde köy - kasaba edebiyatı olarak da adlandırılan bu tarza yönelmişlerdir.
Kemal Tahir ya da asıl adıyla İsmail Kemalettin Demir (13 Mart 1910 İstanbul - 21 Nisan 1973 İstanbul), Cumhuriyet Dönemi'nde roman, hikaye, şiir ve senaryo gibi türlerde birçok eser kaleme alan, Türk hikaye yazarı, roman yazarı, senarist, gazeteci, çevirmen, redaktör ve fikir adamıdır.
Ahmet Mithat Efendi, roman, makale, öykü, gezi gibi birçok türde eserlerini ele almış, eserlerinin içeriğini tarih, felsefe, coğrafya, iktisat gibi birçok alanda zenginleştirmiştir. Yazar, genellikle tarih, polisiye, macera ve yanlış batılılaşma konularını ele aldığı eserleriyle öne çıkmıştır.
İlk Türk edebi romanı Şemseddin Sami tarafından yazılmıştır. Bu roman edebiyat dünyası tarafından ilk edebi roman olarak kabul edilmiştir. İlk Edebi Roman Nedir? İlk edebi romanımızın adı “Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat” olarak bilinmektedir.
Ara Nesil yazarlarından olan Mehmet Celal (1867-1912), Cemile (1886), Orora (1886), Venüs (1886), Dehşet Yahut Üç Mezar (1886), Damendalude (1898), Bir Kadının Hayatı (1890), Margırit (1890), Küçük Gelin (1892), Mükâfat (1894), Zehra (1895), Müzeyyen (1898), Leman (1910) adlarıyla hikâye ve romanlar vermiştir.
Çukurova Yana Yana, Yaşar Kemal'in 1955'te yayımlanan röportaj kitabıdır. Yenitepe Yayınları tarafından basılmıştır. Yaşar Kemal, bu röportajında değişen toplum yapısını, Çukurova'ya gelen traktörün pençesindeki toprak insan ilişkisini ve Çukurova'nın güzelliğini, doğasını ve sorunlarını yansıtmaktadır.
Yaşar Kemal (1923-2015), hayatı boyunca öykü, roman, çeviri, deneme, derleme, şiir ve röportaj alanlarında eser vermiştir.
Aslen Van'ın Muradiye ilçesine bağlı Ernis (bugün Ünseli) köyünden olan Kürt kökenli ailesi, Birinci Dünya Savaşı'ndaki işgal nedeniyle uzun bir göç sonuncunda bir Türkmen köyü olan Hemite'ye (bugün Gökçedam) yerleşti. Yaşar Kemal, evde Kürtçe, köyde Türkçe konuşarak büyüdü.
Hikâyeye göre, köylünün malına zarar veren kurdu cezalandırmak için bulduğu bir yöntemle kurdun boynuna asılan zil kurdun artık hiçbir ava yaklaşamamasına neden olur; böylece kurt açlıktan ölür.
Anadolu'daki yaşamı gerçekçi ve büyüleyici bir dille aktaran, birbirinden değerli onlarca eser veren ve “İnce Memed” eseri yirmiden fazla dile çevrilen Yaşar Kemal, birkaç kez Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterildi.
DANUNA adının asırlar boyunca değişerek zamanla BATANA ve daha sonra ADANA olması da çok kuvvetle muhtemeldir. Yöreye gelen Türkler'in, yüksek Torosları aşıp güneye doğru sarkmaları sırasında yöreye "Çukurova" adını vermeleri de doğanın insanlara verdiği ilhamın güzel bir örneğidir.
Tarihçe. 2008'de merkez ilçe olan Seyhan'dan ayrılarak ilçe statüsüne kavuştmuştur. Adana'nın 4 merkez ilçesinden (Seyhan, Yüreğir, Çukurova, Sarıçam) biridir.
Çukurova, tarihi adıyla Cilicia Pedias; Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay illerini içine alan Güney Anadoludaki coğrafi, ekonomik ve kültürel bir bölgedir. 6.4 milyon nüfusuyla, Türkiye'deki en büyük nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerinden biridir.
En üretken dönemlerinden birini yaşayan yazar, "Hasan Mellah", "Hüseyin Fellah" ve "Dünyaya Yeniden Geliş ya da İstanbul'da Neler Olmuş" gibi önemli eserlerini burada yazdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri