İlkel toplumlarda en yaygın ateş yakma yöntemi sürtmeydi. Bambudan yapılmış küçük bir tüp içindeki havanın sıkıştırılmasıyla ısı ve alev üreten ateş pistonu Güneydoğu Asya, Endonezya ve Filipinler'de geliştirilip kullanılan karmaşık bir aygıttı.
İlkel toplumlar üzerinde yapılan araştırmalar, ilk ateş yakma yönteminin “sürtme” olduğunu gösteriyor. Eskiden Avrupalı köylüler, bir boşluğa tahtadan bir delgi koyar ve elleriyle bunu döndürürlerdi. Bu işlem, delginin çevresine bir ip sarıp, her iki taraftan çekerek hızlandırılıyordu.
Od, Eski Türkçede ateş anlamına gelen sözcüktür.
Yaklaşık 1 milyon yıl önce başlayan Homo Erectus tarafından kontrollü ateş kullanımı olarak "odun külünün mikroskobik izlerinin" kanıtı büyük oranda bilimsel desteğe sahiptir. Bilinen en eski kontrollü yangın izlerinden bazıları, İsrail'deki Jacob Bridge'de bulundu ve yaklaşık 790.000 yıl öncesine tarihlendi.
İnsanlığın ateşle ilk tanışmasının, binlerce yıl önce dünyaya yıldırım düşmesi sonucu olduğu tahmin edilmektedir. Bugüne kadar keşfedilmiş olan en eski ateş kalıntısı ise yaklaşık 476 milyon yıl öncesine aittir. Yeryüzünde bu ve buna benzer birçok ateş kalıntısına rast gelmek mümkündür.
İlgili 19 soru bulundu
Avrupa'daki Neolitik yerleşim bölgelerinde çakmak taşı ve piritlerin yanı sıra alev delgileri de bulunmuştur. İlkel toplumlarda en yaygın ateş yakma yöntemi sürtmeydi.
Alt Paleolitik dönemde insanoğlunun en büyük atılımı ateşi üreterek onu kullanmaya başlamasıdır. Avcı toplayıcılar tarafından kullanılmış olan ateşe ait kalıntılar değişik biçimlerde olup, kullanılış amaçlarının da farklı olduğu anlaşılmaktadır. Bunların kimileri küçüktür ve zorlukla seçilirler.
Wonderweck mağarasında bulunan kalıntılar insanın, ateşi yakan atasının, Homo Erectus olabileceğine işaret ediyor. Homo Erectus yaklaşık 1,8 milyon yıl önce ortaya çıkmış bir tür. İnsanların tam olarak ne zaman ateşi kullanmayı öğrendiklerini belirlemek oldukça zor.
Ateş: Uzun yıllar element olarak kabul edilse de modern bilime göre ateş saf madde değil. Farklı maddelerden oluştuğu için element olarak kabul edilmez. Yüksek sıcaklıklarda madenin plazma hali de denilebilir. Hava: Gaz halinde içinde farklı(azot, hidrojen, helyum vb.)
Sonuçları “Proceeding of the National Acedamy of Sciences” (PNAS) adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ateş, yaklaşık bir milyon yıl önce, yani tahmin edilenden yaklaşık 300 bin yıl önce keşfedildi.
Ateş olarak da anılan pireksiya (Eski Yunanca: πύρεξ(ις) pýrex(is), Yunanca: πυρετός pyretós), vücut sıcaklığının ayarlı noktasındaki artışa bağlı olarak sıcaklığın normal aralık üzerinde olması olarak tanımlanır.
Ocak Alevîlik'te dedenin mensup olduğu soyu ifade etmek için kullanılır. Dedelik kurumu yapısı gereği soy güden, soya tâbi olan bir kurumdur. Buna göre bir dede öldüğünde yerine oğlu geçmektedir. Bu olgu Alevî geleneğinde ocak şeklinde adlandırılır (Tanyu, IV, 292; Yıldız, s. 323).
Ateş; Latince febris (Febris; mitolojide, insanları malariaya karşı koruyan tanrıça) sözcüğünden köken alan, vücut ısısında normalin üzerine çıkış olarak ta- nımlanabilecek sık rastlanan bir belirtidir.
Ateş yakmak için kav, çalı çırpı ve ana yakıt, ateşin sönmeden yanabilmesi için de oksijen gerekir.
Ateş olmazsa olmaz icatlardan biridir. Ateşin bulunması devrim yapan bir icattır. Ateşin bulunmasıyla yiyecekler pişirilerek tüketilebilmiş madenler eritilmiş ve insanlar av alemlerini şekillendirebilmiştir. Bu sebeple ateşin bulunmasının insanlık tarihi için oldukça önemlidir.
Çoğu alev için alev, çoğu sıcak gazların bir karışımıdır. Ateş, havadaki oksijen ile ahşap veya propan (C3H8) gibi yakıtların arasındaki reaksiyon sonucudur. Diğer ürünlere ek olarak, bu reaksiyon karbondioksit(CO2) duman,ışık ve ısı üretir.
İnsanoğlunun ilk defa ateşle tanışması binlerce yıl önce yıldırım düşmesi sonucu ile başladığını düşünülmektedir ve buna benzer tesadüfi nedenlerle oluşmuş yangınlar, çok uzun bir süre dünyadaki tek ateş kaynağı oldu.
Çakmak alevinin başlangıcında, mavi renkli bir bölge görülür. Bu bölge, alevin en sıcak bölgesidir ve burada yanma işlemine katılan gazlar tamamen yanarlar.
Ateş, bir madde belirli bir sıcaklığa ısıtıldığında üretilen bir ısı enerjisidir. Ateşin kendi kütlesi yoktur, ancak bir maddenin sıcaklığını ona verildikçe artırabilir. Bir madde belirli bir sıcaklığa ısıtıldığında, ateş maddenin moleküllerini parçalamaya başlayacak ve ısı ve ışık şeklinde enerji açığa çıkaracaktır.
"Ateşgah" sözcüğü ateş mabedi anlamına gelir. 16-18. yüzyılda doğal gazın çıktığı, bir zamanlar ebedi sönmez ateşlerin yandığına inanılan bir ateş mabedidir.
Rum ateşi (Bizans ateşi, Roma ateşi, Grejuva ateşi, Yunan ateşi, Vahşi ateş, Sıvı ateş), kızgın kömür, kükürt ve zift karışımından oluşan ve Peloponez Savaşı sırasında kullanılan bir karışımdır.
Grejuva ateşi hem karada hem denizde kolay kolay sönmeyen bir ateştir. Düşmana karşı üstünlük kurmanın kolay olmasını sağlayan bir savaş malzemesi olarak belirtilmektedir.
Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağı günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 12.000 yıl önce son bulmuştur. Ancak verilen bu tarihlerin dünya geneli içinde geçerli olduğunu ve yerel olarak değişmeye açık bulunduğunu da belirtmek gerekir.
Tekno-kültürel gelişim sürecindeki ve Pleistosen iklim koşullarındaki değişimlere paralel olarak Paleolitik Çağ; Alt Paleolitik, Orta Paleolitik ve Üst Paleolitik olmak üzere üç evreye ayrılmıştır. en uzun sürmüş olan evresidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri