Türklerin para yerine akçe yani “ipek gibi” sözünü kullanmış olmaları bile Eski Türk toplumu için ipeğin ve İpek Yolu ticaretinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamaktadır (Orkun, 1935: 39-40).
Madenî para veya eski dilde sikke; altın, gümüş, bakır, bronz, alüminyum vb. madenlerin alaşımından yapılan para. İlkel çağlardan beri ticarette geçerli olan değiş-tokuş yöntemleri yerine, daha kullanışlı bir değişim aracı olarak icad edilmiştir. Sikke kavramı daha çok tarihî madenî paraları tanımlamak için kullanılır.
3. Belli dönemlerde ve sınırlı coğrafyalarda kullanılmış bu bilgileri bir yana bırakırsak, Türk kültüründe yaygın olarak kullanılan para sözleri akça, tiyin, tenge, som, mangir ve paradır.
Satir, Antik Yunan mitolojisinde yer alan yarı keçi yarı insan kır ve orman iyesi. Roma mitolojisindeki karşılığı faundur. Çoğunlukla gövdelerinin belden üstü insan, belden aşağısı ise teke biçimindedir.
Kotuz; kökeni Türkçedir ayrıca uzun senelerdir Türkiye'de kullanılan sözcükler içerisinde gelmektedir. Özellikle eski Türk devletlerinde daha fazla kullanılmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Osmanlı lirası, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1844'ten 1 Kasım 1922'ye kadar kullanmış resmî paradır. Saltanatın kaldırılmasından sonra Türkiye'de 23 Ekim 1923'e kadar kullanıldı. Lira ana paraydı, mecidiye, kuruş ve para alt birimleriydi. 1 lira = 5 mecidiye, 1 lira = 100 kuruş, 1 lira = 4000 para idi. L.T.
Tarihte ilk paralar madeni ve gümüşten bastırılmıştır. Bu paraya sikke adı veriliyormuş.
Eski Türk devletlerinde Hsiung-nu'lardan itibaren görülen devlet meclisi ve Toylar, devletin en önemli kararlarının alınıp görüşüldüğü kurullar olmuşlardır. Hakandan sonra devlet teşkilatında önemli bir yere sahip olan bu meclisler yasama ve yürütme yetkilerine sahiptirler.
Su ise Türklerde saflığın timsalidir. Yağmur olarak gökten inmesi bakımından göğe bağlıdır, kutsaldır. Doğadaki büyük elementlerden biri, insan hayatı için hayatidir bu bakımdan önemli görülür. Hayatın sürmesi için su önemlidir bu nedenle Türkler için nehirler, akarsular kutsaldır.
Dîvânü lugāti't-Türk'te ve Uygurca'da “ses; ün, şan” anlamlarına gelen çav, Çağatay Türkçesi'nde bu anlamları yanında “kâğıt para” mânasında da kullanılmıştır. Geyhatu Han'ın (1291-1295) müsrifliği sebebiyle boşalan devlet hazinesine para sağlamak amacıyla İzzeddin Muhammed b.
Para farsça "ödül" demektir.
Eski Türkçe kop- “çıkmak, harekete geçmek” fiilinden evrilmiştir. Esasen "çıkmak" anlamında geniş kapsamlı bir eylem iken, modern kullanımda dar bir anlam alanına sıkışmıştır. "Çıkma" anlamı gönlünden kopmak, ödü kopmak "sesi çıkmak", kıyamet koparmak gibi deyimlerde korunur.
Örtmek, bürünmek, toplanmak.
Banknotlar kâğıt olma özelliklerinden dolayı halk dilinde kâğıt para olarak da tanımlanırlar. Banknotlar ve sikkeler (metal para) nakit para kabul edilir.
NOT-3: II. Göktürk (Kutluk) Devleti; kendilerine ait ilk ipek para'yı kullanmışlardır. NOT-4: Türgişler; kendilerine ait ilk madeni para'yı (Yarmak) bastırmışlardır (Bazı kaynaklarda Göktürkler).
Oksızlık, Türklerin bağımsızlık anlamında kullandığı bir sözcüktür. Bu kelime eski zamanlarda yaygın olarak kullanılsa da günümüzde yerini egemenlik ve bağımsızlık gibi daha yeni kelimelere bırakmıştır.
Dağ kültü, Türk mitolojisinde son derece önemli bir yere ve role sahiptir. Yükseklikleri bakımından tanrıya en yakın yerler olarak değerlendirilen dağların, ataların ruhlarının toplandığı kutsal mekanlar oldukları düşünülür ve aynı zamanda her dağın bir ruha sahip olduğuna inanılır.
Şaman kurban törenlerinde ateş, tanrıya adanan kurbanın taşıyıcısıdır. Ateşin eve ait kutsallığı Türk toplumları için oldukça eski bir inanıştır. Gelinin ev ateşinin karşısında gerçekleştirdiği dini törenler vehükümdarların tahta çıkış törenlerinde yakılan ateş büyük kutsallık arz eder.
Eski Türkçede ise "aile" anlamında kullanılan sözcük "oguş" kelimesidir. 💠 Oguş sözcüğüne ilk "Orhun Abidelerinde" rastlarız. Bu kelime; kabile, soy, boy, akraba, nesil anlamlarına da gelir.
Eski Türklerde bakan konumundaki yüksek görevlilere “Buyruk”, başbakan konumundaki birinci vezire de “Ayguci” veya “Öge” denirdi. Buyruk, Eski Türklerde Kağan yardımcılarına verilen unvandır.
[5] Oğuzlardaki Tirnek/Dernek kelimesi, Kutadgu Bilig'de “Tirnek” şeklinde ve topluluk manasındadır. İslâmiyet'ten önceki Türk devletlerinde, Asya Hunlarında “Daimi Meclisler”, Avrupa Hunlarında “Seçkinler Meclisi”, Göktürkler ve Uygurlarda “Devlet Meclisi” olarak görebildiğimiz Türk toyları vardır.
Sardes. Lidya staterı, doğal olarak oluşan bir altın-gümüş alaşımı olan electrum'dan oluşuyordu; sikkelerin bu doğal olarak bir alaşımdan oluştuğu bilinmekle beraber, aslında yaklaşık %55 altın, %45 gümüş ve küçük bir bakır dengesinin spesifik ve oldukça tutarlı bir karışımından yapılmıştır.
Osmanlı'da alışverişlerde bozuk para ihtiyacını karşılamak üzere I. Murad zamanından (1362-1389) itibaren bakır paralar (mankur/mangır) basılmaya başlandı.
Cennet bahçesi anlamı taşıyan Lidya, aynı zamanda bir şeyin ötesinde olan anlamına da gelmektedir. Lidya ismi daha çok yumuşak huylu, alımlı ve güzel kişiler için tercih edilir. Aynı zamanda Lidya, yönetici sınıfında yer alan soylu anlamı da taşımaktadır.
İlk Osmanlı banknotları Abdülmecit tarafından 1840 yılında " Kaime-ı Nakdiye-ı Mutebere " adıyla, bugünkü dille "Para Yerine Geçen Kâğıt", bir anlamda para olmaktan çok faiz getirili borç senedi veya hazine bonosu niteliğinde olmak üzere çıkarılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri