'Yakup Kadri, İnönü Yahud Metristepe'den Görülen Şeyler", ikdam, 6 Nisan 1337 (1921), No: 8644. '"Kütahya ve Eskişehir'den Ayrıldığımız Günler", Anadolu'da Yeni Gün, 19 Temmuz 1338 (1922), Nrj: 523-546, S.1.
1993 yılında çıkarılan kanunla Büyükşehir Belediyesi olmuştur. Ortasından Porsuk Çayı geçen şehir, Avrupai tarzdadır.
Eskişehir, Ortaçağ'a kadar Dorylaion ve Doryllaeum adlarıyla anılmış. Friglerin ardından sırasıyla Lidyalıların, Perslerin, Makedonların ve Romalıların egemenliği altına giren Eskişehir, 1074 yılında Selçukluların eline geçmiştir. O dönemde Sultanönü adıyla bilinen kent, mimari açıdan bir hayli gelişmiştir.
Savaş sonrası 15 Ocak 1923 tarihinde Eskişehir'e gelen Mustafa Kemal ATATÜRK, Eskişehir halkının milli mücadeledeki fedakârlığını dile getirmiştir.
İkisi merkez olmak üzere toplam 14 ilçesi, 546 mahalle ve 15 Belediyesi bulunmaktadır. Eskişehir, İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında yer almaktadır. Kuzeyde Karadeniz, kuzeybatıda Marmara, batı ve güneybatıda Ege Bölgesi ile komşudur.
İlgili 26 soru bulundu
Bugünkü Eskişehir ili, Eski ve Orta Çağlarda Yunanca Dorylaion, Latince Dorylaeum ismi ile tanınan bir kentti. Arap kaynaklarında ise şehrin adı Darauliya, Adruliya ve Drusilya olarak verilmiştir.
Sivrihisar, Eskişehir'in en büyük ilçesidir. Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai, Hızır Bey gibi çok önemli Türk büyüklerinin bu ilçeden çıktığı iddia edilmektedir. Ankara'ya 120 kilometre Eskişehir'e 90 kilometre uzaklıktadır.
Eskişehir
Şehrin antik adı, şimdiki haline pek benzemeyen Doylaion'dur. 1080 yılında Türk egemenliğine giren kent, daha sonra 1175 yılında Bizans İmparatorluğu tarafından geri alınmıştır. Türk hükümdarı Kılıçarslan şehri Bizanslardan tekrar aldığında ona “bizim eski şehrimiz” anlamına gelen Eskişehir adını vermiştir.
Eskişehir ili doğuda Ankara, güneydoğuda Konya, güneyde Afyon, batıda Kütahya, kuzeybatıda Bilecik, kuzeyde ise Bolu illerine komşu. Türkiye'nin en kalabalık 25. şehri olan Eskişehir'in 14 ilçesi bulunuyor.
Halil Kemal Efendi (1870/1871; Gediz, Kütahya - 1933; Gediz, Kütahya), Milli Mücadele (Türk Kurtuluş Savaşı) yıllarında Kütahya'nın Gediz ilçesi Müftüsü, icazet (diploma) verme yetkisine sahip, müderris ve İstiklal Savaşı gazisidir. Gedizliler arasında şöhret olan ismi Hoca Kemal Efendi ve lakabı da Hocazade'dir.
Ancak ilk ve ortaçağlarda Dorylaion(Doryleaum) ismi ile tanınan Eskişehir kentine ait bilgiler Batı Anadolu'da büyük bir uygarlık kuran Frigler dönemine rastlamakta ve şehrin Eretria'lı Doryleos tarafından kurulduğu kabul edilmektedir.
Ertuğrul Gazi'nin ölümünün ardından, yerine oğlu Osman Bey geçer. Osman Bey, uçbeyi olduktan kısa bir süre sonra kuvvetlenerek 1298 yılında, önce Eskişehir'i, sonra İnönü, Seyitgazi ve Sivrihisar'ı topraklarına katar.
Merkezi Eskişehir olan il; nüfus bakımından Ankara, Konya, Kayseri'den sonra İç Anadolu bölgesinin en büyük 4. ilidir. Nüfusu 2022 yılı TÜİK istatistiklerine göre 906.617'dir. Türk Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Muharip Hava Kuvveti, Hava Füze Savunma Komutanlığı, 1.
En yoğun şekilde Eskişehir, Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde yaşayan Manavlar, bölge halkı tarafından çoğunlukla "Yerli" olarak da anılmaktadır ve Eskişehir'in yerlisine manav denir.
Bu olaydan sonra Emir Porsuk Bey kuvvetleri Kütahya'ya ve civarına iyice yerleşmiş ve idaresi altına almıştır. Kütahya 'da önemli akarsularından Porsuk Çayı 'nın adı buradan gelmektedir.
Yaz aylarında tatil için çevre illerde oturanların sık sık tercih ettiği bölgelerden biri de Karasu'dur. Karasu Eskişehir'e yaklaşık 3 saat uzaklıktadır. Karasu'nun denizi ve plajları oldukça temiz ve güzeldir. Denizi berrak, plajları uzun ve geniş, kumları ise ince ve beyazdır.
Kentpark içinde açık ve kapalı yüzme havuzları, Türkiye'de bir ilk olan yapay plaj, restoranlar, at binme alanları, oyun grupları bulunmaktadır. Eskişehir, Kentpark projesi ile Türkiye'nin denizi olmayan bir kentinde plaja sahip olma ayrıcalığını kazanmıştır.
Eskişehir'in ilçeleri; Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, İnönü, Mahmudiye, Mihalgazi, Mihalıççık, Tepebaşı, Sarıcakaya, Seyitgazi, Sivrihisar ve Odunpazarı 'dır.
Eskişehir İlinde sert bir karasal iklim görülmektedir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise sert ve yağışlı geçer.
Türkiye'deki Şehirleri Avrupa Şehirleriyle Eşleştirdi
Başkent Ankara'yı Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye, Muğla'yı Yunanistan'ın Rethymno şehrine benzetti. Eskişehir içinse Almanya'nın eğitim ve kültür kenti Heidelberg'i ikiz şehir olarak belirledi.
Şarhöyük (Dorlion), Eskişehir ilinin kuzeybatısında, şehir merkezinin kuzeydoğusunda kalan antik yerleşimdir.
Söz konusu yıllarda Eskişehir'in toplam 230 köyü bulunmaktadır. Tunçdilek, Eskişehir kırsalında yerleşik olan etnik yapıyı 6 gruba (Manavlar, Yörükler, Türkmenler, Tatarlar, Çerkezler ve Abazalar, Romanya ve Bulgaristan Muhacirleri) ayırır ve bunların yerleşimlerini üç zaman devresinde ele alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri