Eskişehir'de yapılan çalışmalara göre tehlike değerinin düşük olduğu ilçeler; Mihallıççık, Odunpazarı ve Çifteler'dir.
Eskişehir şehir zeminin sağlam olmayışına değinen Tün, 2014 yılında arkadaşlarıyla yaptığı araştırmalarda belirledikleri bölgedeki bina stokunun yüzde 26'sının yüksek riskli olduğunu öğrendiklerini aktardı.
Eskişehir fay zonu, İnönü'nün batısında KB-GD, İnönü-Oklubalı ara- sında yaklaşık D-B, Oklubal-Turgutlar-Eskişehir arasın- da BKB-DGD, Eskişehir'in güneyinde yaklaşık D-B ve Eskişehir-Sultandere arasında KB-GD doğrultusunda uzanmaktadır (Şekil lb).
Çünkü Porsuk'un etrafında alüvyon zemin var. Yani dayanıklı değil… Tabağın kenarlarında ise Odunpazarı, Ihlamurkent, Büyükdere, Tepebaşı, Batıkent, gibi mahalleler var. Buralarda zemin sağlam…
ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
İlgili 16 soru bulundu
Eskişehir ilinden fay hatı geçiyor ve Türkiye'nin batısında bulunan fay hattının aktif olmasından dolayı deprem riski taşıyan iller arasında yer alıyor. Bu bölgede gerçekleşen depremler, fay hattı aktivitesinden de kaynaklı olabiliyor.
Deprem bu bölgede yaklaşık 11 ili etkilemiştir. Her ne kadar Eskişehir'de yaşanacak depremin büyüklüğü “Güneydoğu Anadolu Depremi” kadar olmayacaksa da, yaşanacağı şimdiden biz jeoloji mühendisleri tarafından 50 yıldır söylenilen 6.4 büyüklüğünde depremde Eskişehir ilinde can kayıpları ve yıkımlara neden olacaktır.
20 Şubat 1956'da Eskişehir'de oluşan şiddetli yer sarsıntısıdır. Şiddeti Richter ölçeğine göre 6,0 olan bu depremde, 1.379 bina ağır, 1.486 bina orta, 9.862 bina da hafif derecede hasar görmüştür. Bir kişinin öldüğü depremde 19 kişi de yaralanmıştır.
Sivrihisar ilçesi 3. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Türkiye'de çıplak gözle görülebilen tek fay hattı Eskişehir'de.
AFAD'dan yapılan bilgilendirmeye göre Eskişehir Odunpazarı merkezli depremin büyüklüğü 2,5 olarak ölçüldü.
Can Ayday, Ege, Akdeniz ve Marmara'da meydana gelebilecek 6 ve üzerindeki şiddetli depremlerin Eskişehir'i de etkileyebileceğini söyledi. Türkiye'nin ve Eskişehir'in deprem kuşağı içerisinde yer aldığını, bu nedenle yaşanacak olan depremi hiçbir zaman unutmamız gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
İki parçayı birleştirip özet yazacak olursam şu çıkıyor: Odunpazarı her ne kadar riskli yerleri yine fazla olsa da biraz daha zemini Tepebaşı'na göre sağlam olduğundan deprem açısından daha güvenli ama vakit geçirebileceğiniz mekân çok az, Tepebaşı deprem açısından çok riskli ama her türlü güzel mekân burada.
Depremde en alt katta oturmak belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkmanız açısından mantıklıdır. Bir evi taşıyan binanın temeli ve kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir.
Bunların büyük depremler üretme aralıkları diğer iki faya oranla biraz daha uzundur" diye konuştu. Eskişehir'in jeolojik durumu ve 1956 yılında meydana gelen Çukurhisar depreminden bahseden Altunel, "Eskişehir fayı üzerinde yıllık 0,2-0,3 milimetre yıl civarında bir kayma hızı var.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
ÜÇ YIL İÇERİSİNDE ESKİŞEHİR'DE DEPREM OLABİLİR
Eskişehir depreminin tekrarlanma periyodu 70 yıl ile 90 yıl arasında. 1956'da deprem oldu en son. 70 yıl eklendiği zaman 2026 yapıyor. O halde üç yıl var. 90 yıl koyduğunuz zaman 2046 yapar. O zaman da 23 yıl oluyor.
Yani aslında deprem nedeniyle Bursa ilinde 10 kişi, İstanbul ilinde 454 kişi, Eskişehir ilinde 33 kişi ölmüştür. 2010 yılında yayımlanan Meclis Araştırması Raporu'nda ise can kaybı sayısı 18.373 olarak güncellenmiştir. Aynı araştırmaya göre: Yaralı sayısı: 48.901.
Onun dışında Eskişehir'in şöyle bir yapısı var, şehrin merkezi bir çanak şeklinde alüvyon bir zemine oturuyor. Bu alüvyon zeminler depremi daha fazla hissettiren, depremi büyüten zeminler. İzmir'deki gibi, örneğin Seferihisar'da deprem oldu ama Bayraklı'da daha fazla yıkım oldu.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Ankara'nın deprem tehlikesi Türkiye'nin diğer bölgelerinden daha az değil İstanbul'dan, İzmir'den daha az değil. Ankara'nın 50 kilometreye kadar yakın çevresinde yıkıcı deprem yaratma potansiyeli olan faylar var. Tuz Gölü fay hattı, Haymana üzerinden Ankara'ya geliyor; 7'den büyük deprem yaratma potansiyeli var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri