Madenler, kimin arazisinde bulu nursa bulunsun, Devlete ait sayılır. Devlete, madenleri topluma en ya rarlı şekilde işletilmesini sağlamak amacıyla bir takım yetkiler tanın mıştır. Devlet, bu yetkisine dayana rak madenlerin işletilmesi için özel kişilere imtiyaz verebileceği gibi, madenleri kendi de işletebilir.
Eskişehir'de Eti Maden İşletmelerine bağlı Beylikova Maden Sahası'nda 694 milyon ton ile dünyanın en büyük ikinci Nadir Toprak Elementleri (NTE) rezervi bulundu.
Bölge endüstriyel hammaddeler açısından da oldukça önemli yataklara sahip olup, bunlar başta bor ve manyezit olmak üzere, sepiyolit, mermer, kaolen, perlit, mika ve kum-çakıl olarak sayılabilir.
Yaklaşık 3 bin yıllık tarihe sahip olan ve Türkiye rezervinin yüzde 85'inin çıkarıldığı Eskişehir'de beyaz altın ya da denizköpüğü adıyla bilinen lületaşı, hediyelik eşya yapımında kullanılıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Eskişehir'in 70 km güneyinde bulunan Seyitgazi ilçesine bağlı Kırka'da, Kırka Sarıkaya Boraks yatağı olarak bilinen, dünyanın en büyük bor yatakları keşfedilmiştir.
Türkiye'nin en az 40 yıldır bilinen ve üzerinde oldukça farklı bilimsel çalışmalar yapılmış olan Eskişehir-Beylikova/Sivrihisar yöresinde 1.000.000 ton kadar Nadir Toprak Elementleri (NTE) ve 350.000 ton dolayında da toryum (Th) bulunmaktadır.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir. Madenler, devlet ya da üretilen madenden devlet hakkı ödenerek özel veya tüzel kişiler tarafından işletilebilir.
KAYMAZ ALTIN MADENİ
Eskişehir İli, Sivrihisar İlçesi, Kaymaz Mahallesi'ndedir. Damdamca, Topkaya ve Mermerlik sahalarından oluşmaktadır.
Kompleks cevher yatağını içeren saha, tü- mü ile Eskişehir İli Sivrihisar llçesi'ne bağlı olup, Ankara - Eskişehir Devlet Karayolu'nun kuzeyinde ve söz konusu ilçenin Kızılcaoren - Karkın - Okçu köyleri arasında . bulunmaktadır (Şekil 1).
Eskişehir'in yerleşim tarihi Paleolitik döneme kadar uzatmak mümkündür. Antik çağlarda ve Ortaçağda Dorylaion adıyla tanınan Eskişehir ile ilgili ön bilgi, batı Anadolu'da önemli bir medeniyet kuran Friglere uzanır. Şehir, Eretria Doryleos tarafından kurulmuştur.
İlimiz Sivrihisar İlçesi, Kaymaz Beldesi mevkiinde faaliyet gösteren Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'e ait “ Kaymaz Altın Madeni İşletmesi ” kapsamında 2. kapasite artışı planlanmaktadır.
Eskişehir ili Mihalıcçık bölgesinde 350 ha'lık ruhsat alanımızda, yüksek (42-44% Cr2O3) orta ve düşük (12-30% Cr2O3) tenörlü krom ve manyezit rezervlerimiz tespit edilmiştir.
24 Şubat 2017 yılında yayımlanan kararname ile bütün hisselerinin Türkiye Varlık Fonuna devredilmesi kararlaştırılmıştır.
Devletin hüküm ve tasarrufu: Madde 4 – Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir. Hakların bölünmezliği, devir ve intikali: Madde 5 – (Değişik fıkra:14/2/2019-7164/6 md.)
Önce Eti Holding A.Ş. olarak, sonra da Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü bugün, artık yalnızca Türkiye'deki Bor madenlerinin işletmesini yürüten bir maden-kimya sektörü kurumudur. Bütün hisseleri T.C. Hazinesine aittir. 2 tane yurt dışı iştiraki vardır, bunlarda Ab Etiproducts Oy ve Etimine SA. şirketleridir.
Beylikova ve çevresi, Türkiye'nin bilinen en büyük toryum rezervini barındırıyor. Türkiye'de, yer altın- da şu anda 400 bin tonluk rezerv olduğu tahmin ediliyor. Eti Maden, daha önce bu bölgedeki toryum gibi madenlerin satışından, yılda 1 milyar dolardan fazla gelir bekledi- ğini açıkladı.
Konya ili, maden kaynakları açısından Orta Anadolu Bölgesi'nin önemli illerinden birisidir. Türkiye'nin en büyük alüminyum (boksit) ve manyezit yataklarının yanı sıra kömür, kil, çimento hammaddeleri, kurşun, çinko, barit madenleri ile önemli oranda yeraltı suyu rezervleri bulunmaktadır.
1074 yılında Sivrihisar'a Selçukluların yerleşmesi ile birlikte, İlçenin adının KARAHİSAR olduğu bilinmektedir.
Türkiye'nin maden haritası illere ve bölgelere göre çıkarılabilir. Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
Uşak: Uşak'ta bulunan Kışladağ Altın Madeni'nde yılda yaklaşık 13 ton altın çıkarılıyor. Buna göre Uşak, Türkiye'de en çok altın çıkarılan il olma özelliği taşıyor.
Eskişehir'in Beylikova ilçesindeki pilot tesiste yıllık 1200 ton cevher işlenecek. Nadir toprak elementleri cam ve seramik sanayi, lazer ve mıknanıs üretimi, petrol katalizörü, ve ileri teknoloji cihazların üretimi gibi geniş bir alanda kullanılıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir'in Beylikova ilçesinde havacılık, savunma, uzay sanayi, biyomedikal gibi alanlarında kullanılan nadir toprak elementleri keşfinin yapıldığı sahada inceleme yaparak, "Yıllık 570 bin ton cevheri işleyeceğiz.
Kuzeyden Bozdağ ve Sündiken Dağları, güneyden Emirdağ, doğudan Orta Asya Vadisi, batıdan Türkmen Dağı gibi doğal sınırlarla çevrili olan il alanı, yaklaşık 13.653 km2 dir. Bu alanıyla il, Türkiye topraklarının %1.8' ini kaplamaktadır. İl merkezinin denizden yüksekliği ise 792 m dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri