TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK açıklaması ile doğru yazılışı eşortman mı, sorusu ile sıkça karşılaşsak da kelimenin doğru yazımı “eşofman” şeklinde olmalıdır.
EŞOFMAN KELİMESİNİN ANLAMI
Eşofman, spor yaparken veya rahat kıyafet olarak kullanılan bir giysidir. Genellikle üst ve alt giysi olmak üzere iki parçadan oluşur. Eşofmanlar, genellikle pamuklu kumaştan üretilir ve esnek yapısı sayesinde rahat bir hareket sağlar.
Bu kelime için doğru yazım ve telaffuz, 'Eşofman' şeklindedir. Yazım hatası üzerinden çok sık ele alınan sözcüklerden biri hafriyat kelimesidir. Genellikle harfiyat şeklinde yazılır ve söylenir ama bu telaffuz yanlıştır.
Eşortman mı, Eşofman mı? Küçükten büyüye herkesin dilinde olan ve çok sık yanlış yapılan kelimelerden biri eşofman sözcüğüdür. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu üzerinden doğru yazılışı, 'Eşofman' biçiminde ele alınır ve değerlendirilir.
İlgili 21 soru bulundu
TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
eşofman - Nişanyan Sözlük. Fransızca échauffement “ısınma, ısıtma, sporda ısınma hareketleri” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca échauffer “ısınmak, ısıtmak” fiilinden +ment° ekiyle türetilmiştir.
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre çeşitli anlamları olan kıyafet kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir.
Eşofmanları kombinlemenin en iyi yolu kıyafeti tamamlayan aksesuarlar kullanmaktır. Kontrast katmak için kemer veya fular takabilir ya da pantolonunuzun veya ceketinizin rengine uygun takılar takabilirsiniz. Eşofman altınızla çorap giymeniz de mümkündür, ancak bu kişisel tercihe bağlıdır.
Türkçedeki bazı kelimelerde olduğu gibi bu kelimenin yazımında da çeşitli hatalar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''orijinal'' şeklindedir.
TDK'ya göre acayip kelimesinin doğru yazılışı "acayip"dir.
2. Arapça ve Farsçadan dilimize giren birtakım kelimelerle özel adlarda bulunan ince g, k ünsüzlerinden sonra gelen a ve u ünlüleri üzerine konur: dergâh, gâvur, karargâh, tezgâh, yadigâr, Nigâr; dükkân, hikâye, kâfir, kâğıt, Hakkâri, Kâzım; gülgûn, merzengûş; mahkûm, mezkûr, sükûn, sükût vb.
TDK'ya göre asfalt kelimesinin doğru yazılışı "asfalt"dır.
Türkçe'de kullanılan bir çok kelime söyleyiş ve yazılış biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle yanlış yazılır. Bu kelimelerden biri de 'cambaz'dır.
Egzos, egsoz ya da egsos gibi yanlış yazımı bulunan kelimenin doğru yazımı egzoz olacaktır.
Siyah eşofman kombinleri kış aylarında özellikle popüler olabilir. Siyah eşofmanın üzerine beyaz, gri, mavi veya kırmızı bir tişört veya sweatshirt giyilebilir. Ayrıca, siyah bir eşofman üstüne koyu renkte bir kaban veya ceket de giyilebilir.
Kış aylarında sıcak tutan ve rahat olan oversize kazaklar, siyah eşofman altıyla şık bir uyum sağlar. Zıt renklerde ya da desenli kazaklarla ilgi çekici bir kombin oluşturabilirsiniz. Eşofman altının rahatlığını, şık botlarla tamamlayarak farklı bir tarz yaratabilirsiniz.
Beyaz eşofmanlar, spor ya da günlük tarzınızı yansıtmak için popüler bir seçimdir. Ancak, hangi ayakkabıların beyaz eşofmanlarla uyumlu olacağı konusunda kararsız kalmak da oldukça yaygın bir sorundur. Eşofmanlar genellikle spor yaparken giyilir, bu nedenle uygun bir spor ayakkabısı seçmek önemlidir.
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur.
Tişört kelimesinin doğru yazılışı da tişört şeklinde olmalıdır. Ancak t-shirt şeklinde kullanılan bir kelimenin de yanlış olmadığının bilinmesi gerekmektedir. Tişört kelimesinin Türk dil kurumuna göre doğru yazılışının tişört şeklinde olduğunu söylemek mümkündür.
TDK'nın yazım klavuzu göz önüne alındığında, doğru yazımın pantolon olduğu görülmektedir. Pantalon yanlış bir kullanım olmakla birlikte sık sık hataya düşülen pantul ve pantol gibi kısaltmalar da yazım yanlışı kabul edilmektedir.
EŞOFMAN TAKIMI NEDİR? Genellikle dayanıklı ve hava geçirgenliği yüksek olan nitelikte olan, spor yaparken rahat hareket edilmesi amaçlanarak üretilmiş alt ve üst olmak üzere toplam iki parça olan giyim eşyası eşofman takımı olarak adlandırmaktadır.
elbise - Nişanyan Sözlük. Arapça lbs kökünden gelen albisa(t) ألبسة “giysiler” sözcüğünden alıntıdır.
Terletmeyen Kumaşlar:
Spor yaparken vücut ısınız artar ve terlersiniz. Bu nedenle, teri emebilen ve vücudun hava almasına izin veren kumaşlar tercih etmek önemlidir. Pamuk, bu konuda ideal bir tercihtir çünkü doğal bir lif yapısına sahiptir ve teri emebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri