Farklı bir tabirle içkilerin yasaklanmasının illeti, sarhoşluk vermeleri ve aklı gidermeleridir. Onlara bu özelliği veren madde ise etil alkoldür. Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.
İmam-ı Muhammed Şeybânî hazretleri; “Çok içilince sarhoş eden içkinin azı da haramdır” buyurmuştur ve fetva da bunun üzerinedir. Başka ilaç varken, bunları ilaç olarak içmek de haramdır.
Keza Peygamber Efendimiz (asm) buyuruyor: "Her sarhoş edici şey haramdır. Bir küp içildiği takdirde sarhoşluk veren bir şeyin tek avucu da tek yudumu da haramdır."[bk.
Etil alkol, içki olarak kullanılması halinde karaciğerlere hasar verebilmektedir. Saf hali ile kullanılması ölümlere ve körlüklere sebebiyet vermektedir. Bununla birlikte metil alkol ve etil alkol benzer kimyasal yapılara sahiptir. Etil alkol tüketim amacı ile kullanılmasına rağmen metil alkol kullanılamaz.
Evde içki yapımında kullanılan etil alkoller tek distile etil alkollerdir ve ikinci defa distile edilmeden gıda kullanımına uygun değildir. İçinde metanol ve izopropil alkol bulunur. Eğer bu tip bir alkolden alkollü içecek yapacaksanız ikinci defa damıtarak ayrımsal damıtma yapmalısınız.
İlgili 36 soru bulundu
Etil alkol, çoğumuzun sadece “alkol” dediğimiz şeyin kimyasal adıdır. Alkol ailesinin en yaygın kullanılan üyesidir. Uçucu, yanıcı ve güçlü bir kokuya sahiptir. Bira, şarap ve alkollü içkiler, insan tüketimine yönelik değişen miktarlarda sadece etil alkol içerir.
Rakı üretiminde kullanılan ham maddeler; anason, kuru üzüm, şeker, etil alkol ve sudur.
Saf etil alkol toksiktir. Yanlış kullanımı komaya ve hatta ölüme neden olabilir. İzopropil alkol (IPA) ve butil alkol gibi diğer alkol türleri oldukça toksiktir ve hiçbir şekilde tüketilemez.
imal edilmesi durumunda, herhangi bir suç oluşmayacaktır.
Alkol (etil alkol) Kaynakları
Bağışıklık sistemini zayıflatır, sarhoş eder, %15'in üzerinde ise toksik ve hatta ölüm riski söz konusu olabilir (Elgün, 2019).
Haram ve necis olan sadece etil alkoldür. Diğerlerinin kimyada da adı alkoldür. Onlar necis değildir. Namaz kılarken etil alkolü temizlemek gerekir.
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
Etil alkol evde içki ve sahte içki yapımında kullanılıyor. Sahte içki nedeniyle birçok can kaybı yaşanırken, görme kaybı gibi kalıcı sağlık sorunları da oluşabiliyor. Emniyet ekiplerinin yaptığı operasyonlarda, sahte içki yapımında kullanılan etil alkolün de sahtesinin yapıldığı belirlendi.
Değerli kardeşimiz, Neskafe, kola ve pepsi içmek caizdir; çünkü içinde domuz yağı veya alkol olduğu kesin değildir. Ancak bazı âlimlerimiz bu konularda şüphe olduğu için, "içilmese daha iyi olur" demişlerdir. Şüpheli şeylerden kaçınmak her zaman daha iyidir.
Müslüman bir uzman doktor bu ilacın gerekli olduğunu söyleyecek. Propolisin zeytinyağında çözülmüşü bulunduğuna göre alkolde çözüleni kullanmak caiz olmaz.
Coca Cola'da alkol yok!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Alkolsüz İçecekler Tebliği'ne uygun üretilen Coca Cola'da alkol yoktur. Coca-Cola'nın içerisinde alkol bulunmadığı analiz raporlarıyla da tescil edilmiştir.
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI! EVDE İÇKİ YAPMAK YASAKLANDI!
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Tarım ve Orman Bakanlığı yönetmeliğiyle, etil alkol ve metanolün üretimi ile iç ve dış ticaretine ilişkin esaslar hakkında yönetmelikte değişiklik yapıldı.
Sonuç olarak saf veya safa yakın etil alkol türleri içilebilse de insan sağlığına çok ciddi etkileri olacağı için içilmesi kesinlikle tavsiye edilemez, saf etanol insan tüketimi için üretilmemiştir ve kesinlikle toksik bir maddedir.
Bir düzenleme yapılması kaçınılmazdı ve 01.10.2020 tarih ve 31261 sayılı R.G.'de evsel kullanım amaçlı etil alkol tanımı mevzuattan kaldırıldı ve aşağıdaki düzenleme getirildi. GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Evsel kullanım amaçlı etil alkolün satışı, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren altmış gün süreyle yapılabilir.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
20 CL'LİK ŞİŞE YENİDEN YASAK
Bu karar bozulunca, 20 cl'lik şişeler de kolay ulaşılabildiği ve tüketime özendirdiği gerekçesiyle yine yasak kapsamına girdi. 20 cl'lik şişeler ağırlıklı olarakmini barlarda kullanıldığı için bumaddeye en çok turizm sektörü tepki göstermişti.
Diyet sırasında kontrollü bir şekilde alkol tüketmenizde bir sakınca yoktur. Şeker ve kalori bakımından en düşük alkollü içecekler ile sofraların tadını rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Diyet yaparken; şampanya, cin, votka, tekila, şarap ve martini gibi kalorisi düşük hafif alkolleri tüketebilirsiniz.
İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış (Mâide, 3/90), sarhoşluk veren her şeyin miktarına bakılmaksızın haram olduğu ifade edilmiştir (Müslim, Eşribe, 74; Ebu Davud, Eşribe, 5).
Eğer alkolün rengi pembe, fuşya, açık kırmızı gibiyse kesinlikle içilmemesi gerekir. Bu renkler metil alkol olduğunu temsil eder. Şeffaf olarak kaldığında ise etil alkol olduğunu anlayabilirsiniz. İçinde bulunan toz olarak gözüken pH dengeleyici indikatörler alkole karışıp yok olmaz.
"O DA HARAM, ÖTESİ YOK"
Aynı şekilde toplumda sarhoş edici ürünlerin cins ismi olarak yerleşmiş şarap, bira, şampanya, rakı vs. gibi kavramları, isterse içeriklerinde alkol oranı sıfıra kadar indirilmiş olsa dahi, bir Müslüman bu isimlerle ürün üretemez ve bu ürünleri tüketemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri