Etteki protein, demir veya diğer vitamin ve minerallerin emiliminin vücutta daha uygun kullanabilmesi için yemeklerin yanında C vitamini kaynaklı yiyeceklerin tüketilmesi uygun olacaktır. Bunun yanında kebabın yanında biber, soğan salatası, marul, domates, biber tüketilmesini öneriyoruz.
İnanç, etin içerdiği besin ögelerinin vücutta kullanımının daha iyi olabilmesi için aynı öğünde diğer besinlerle birlikte alınması gerektiğini söylerken, et tüketilirken yanında C vitamini içeren portakal suyunun içilmesine dikkat çekti.
Etin yanına ne yapılır? Etin yanına ana malzemesi domates olan çorbalar çok yakışır. Bunlara örnek vermek gerekirse domates çorbası, tarhana çorbası, salçalı şehriye çorbası iyi alternatiftir. Domatesli çorbaları sevmeyenler için mercimek çorbası ve soğan çorbası da tercih edilebilir.
Hakan Alagözlü,kanserden korunmak için etin yanında radika,karahindiba, kuru soğan, kuru sarımsak, yer elması, pırasa ve enginar gibi''Prebiyotik'' diye nitelendirilen sebzeler tüketilmesini önerdi. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof.
İlgili 17 soru bulundu
Hangi besinin tüketildiğinden çok, besinin neyle kombine edilip tüketildiği ve nasıl tüketildiğinin çok önemli olduğunu belirten Öten, “Örneğin protein kaynağı bir yiyecek, kırmızı et, yumurta, bunları kalsiyum kaynağı olan süt, yoğurtla beraber tüketmek, içerisindeki demirin emilimini engelleyebilir.
En fazla 2 öğün et tüketmek gerekiyor ve bunun yanında yeşil salata, ayran tüketebiliriz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Bahtınur Yılmaz, "Yoğurdu çok fazla önermiyoruz çünkü yoğurttaki kalsiyum etin içindeki demirin vücut tarafından emilmesini bağlayabiliyor.
Tuz etin sert olmasına sebep olur.
Eti terbiyeledikten sonra en az 3-4 saat buzdolabında dinlendirirseniz, daha yumuşak ve lezzetli olur. Etin yumuşak olması için yoğurt suyunu da deneyebilirsiniz. Yoğurt suyu asitli olduğu için terbiye edilen et daha yumuşak olur.
Et sote davet ve misafir sofralarının vazgeçilmez ana yemeklerinden biridir. Et sotenin yanına en çok yakışan yemekler arasında pilav, makarna, patates püresi ve fırında sebzeler vardır. Et sotenin yanında gazlı içecekler ya da ayran oldukça yakışan içeceklerdir.
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Şurada Paylaş! Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
Yumurta: Meyveler, özellikle de kavun, baklagiller, peynir, balık, süt, et, yoğurt ile birlikte tüketilmemeli.
Tavuk yiyorsanız bunlara yanaşmayın Birlikte tüketilmemesi gereken gıdaların arasında sırada tavuk var. Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor. Bir diğer kural ise tavuk eti ile ekşi gıdaları birlikte tüketmemektir.
Kurban eti ile birlikte genel olarak kırmızı et, sindirimi zor olan bir besindir. Bu nedenle sağlıklı kişilerin haftada en fazla 3-4 kez kırmızı et tüketmesi faydalı olur. Tansiyon, yüksek kilo, kalp-damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların ise tüketimi en fazla 2 gün ile sınırlandırması gerekir.
Dengeli bir beslenme programında günlük 2-3 porsiyon kadar et grubu besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Kırmızı et ise haftada en az iki kez tüketilmeli.
Etin yanında mutlaka sebze yiyin
Bu nedenle etin yanında posa içeriği yüksek olan sebze, meyve, kepekli ekmek gibi gıdaları tüketmeniz çok önemli. Sebze ve meyvelerdeki C vitamini etin içerisindeki demirin vücutta kullanılabilirliğini arttırıyor. Bu yüzden etin yanında bolca limonlu yeşil salata yemeyi ihmal etmeyin.
Kurban etinin bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle birlikte tüketmek hazmı kolaylaştırıyor. Beraberinde taze sıkılmış meye suyu içmek ise et sonrası duyulan tatlı ihtiyacını azaltıyor.
İç yağı erittikten sonra, kavurma yapacağınız etleri yüksek ateşte mühürleyin. Mühürlenen etler daha yumuşak ve lezzetli olacaktır. Mühürleme işlemi için tencere veya tavayı iyice ısıtmanız gerekir. Etleri mühürlerken kesinlikle çatal veya bıçak kullanmayın.
Yöresel Yemekler
Tavada Kuzu Pirzola Kızartma yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, kırmızı biber çorbası, tavada kuzu pirzola kızartma, kremalı mantarlı makarna ve jülyen biberli yeşil salata (çam fıstıklı, kırık badem) son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Et yemeği yedikten sonra en az 2 saat su içmemeye özen gösterin. Etle beraber yoğurt ya da ayran tüketmeyin.
Bu nedenle etin yanında posa içeriği yüksek olan sebze, meyve, kepekli ekmek gibi gıdaları tüketmeniz çok önemli. Sebze ve meyvelerdeki C vitamini, etin içerisindeki demirin vücutta kullanılabilirliğini artırıyor. Bu yüzden etin yanında bolca limonlu yeşil salata yemeyi ihmal etmeyin.
Et yedikten sonra, sütlü herhangi bir şey yiyebilmek için en az altı tam saatin geçmesi gereklidir. Sütlü herhangi bir yiyecekten sonra ise ağız çalkalanıp, masa örtüsü ve kapkacak değiştirildikten sonra etli bir yiyecek yenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri