"Artık eşler, ev işi ve çocuk bakımı konusunda ortak sorumluluk sahibidir. Hele ki her iki eş de dışarıda çalışıyorsa; kadın ya da erkek, çocuk bakımı ve ev işlerinden birlikte sorumludur.
Yargıtay: Ev işleri kadının görevi | soL haber. Yargıtay, boşanan erkeğin ev işlerinden mahrum kalacağı gerekçesiyle kadından tazminat alabileceğini kararlaştırdı. Ev işlerini kadının sorumluluğu olarak gören anlayış böylece yargı tarafından tescillendi.
Ev işleri sadece kadının görevi değil
Erkek için ev dinlenme yeri iken, kadın iş hayatının yanında ev işleri ve çocuk bakımı gibi ek sorumluluklar üstlenmek zorunda kalıyor.
Ev işleri yapmayan kadın boşanmada kusurlurdur. Evlilik birliği içerisinde eşler birbirlerine karşı sadakat yükümlülüğü ve evlilik birliğinin doğurduğu diğer yükümlülüklere uygun davranmak zorundadır.
Evli kadının evinde oturması, mutat ev işlerini yapması ve çocuklarının eğitim ve bakımıyla uğraşması, itaat kapsamına girer. Diğer yandan erkeğin meşru isteklerini yerine getirmesi, aile huzur ve düzenini bozacak davranışlardan sakınması gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Kadın maaşını eşine vermek zorunda değildir, böyle bir yasal zorunluluk veya ödev yoktur.
Kadın ile erkek her ne kadar bir nikâh akti ile evlilik birliğini kurmuşlarsa da, kazançları müstakildir, müşterek değildir. Mahşerde her biri nerede kazandığından, nereye harcadığından, helal kazanmak için gösterdiği çabadan, kendi eliyle verdiği sadakadan, zekâttan ve ibadetlerinden sorumludurlar.
Eşini evden kovmak: Yargıtay kararlarında eşin evden kovulması ağır kusur ve boşanma sebebi olarak görülmektedir. Dedikodu yapmak: Türk toplumunda genellikle sık karşılaşılan bir durum olan dedikodu yapmayı Yargıtay boşanma sebebi saymıştır.
Evlilik devam ettiği sürece eşlerin elde ettiği varlıklar üzerinde diğer eşin hakkı olur. Boşanmada mal paylaşımı boşanma davasından ayrı bir dava ile yapılır. Mal rejiminin tasfiyesi denilen bu dava ile eşlerin malvarlıkları eşler arasında paylaştırılır. Eşlerin kişisel malları mal paylaşımına tabi olmaz.
İslâm Hukukunda, kocanın karısı üzerindeki hakları genellikle; 1- Aile reisliği, 2- Ko- canın meşrû isteklerine gücünün yettiği ölçüde itaat, 3- Karısının evde oturmasını isteme, 4- Başkalarının eve gelişinin koca izniyle olması, 5- Kocanın malını koruma, 6- Kocaya güzel muamele başlıklarıyla ele alınmıştır.
Kadı görev yaptığı bölgede noter olarak da hizmet vermiştir. Noterlik hizmeti kapsamındaki görevleri vakfiye düzenleme, varis atama, alacak verecek senetleri yapmak, yetim mallarının nasıl idare edileceğini belirleme, tapu kayıtlarını düzenlemek, evlenme, boşanma gibi görevlerdir.
Çünkü İslam'da asıl evin geçimi ve yükümlülüğü erkeğe aittir. (bk. Bakara, 2/233) Ama ev dışında çalışan kadın bu konuda kocasının yükünün bir kısmını üstleniyor demektir. Aynı şekilde erkek de çalışan hanımının ev işleri ve çocuk bakımı gibi işlerinin bir kısmını üstlenmelidir.
Dolayısıyla, beş vakit farz namazını kılmak şartıyla, evi için yaptığı her çalışma da ibâdettir.
Müslüman kadınlar yemek yapmak zorunda değilmiş! GEÇTİĞİMİZ günlerde Oxford Üniversitesi İslami Araştırmalar Bölümü'nden Muhammed Ekrem Nedvî, “İslam tarihinde kadın âlimler” üzerine bir konferans vermek üzere Türkiye'deydi.
Kadınların günde beş saatini, erkeklerin ise günde üç saatini ev işlerine harcadığını belirleyen araştırmacılar, daha fazla ev işi yapanların daha sağlıklı hissettiğini gözlemledi. Ayrıca, fiziksel hareket gerektiren ev işlerinin ileri yaştaki insanları sağlığına katkı sağladığı belirlendi.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Öncelikle kafaların karışmaması açısından şunu da belirtmek gerekir ki; Her iki dönem için de geçerli olan husus şudur:Evlenmeden önce alınan mallar kimin üzerine kayıtlıysa onun kişisel malı sayılır ve boşanmada mal paylaşımı hesabına dahil edilmez.
Genel olarak evlilik birliği içerisinde alınan ev, araba gibi edinilmiş malların yarısı oranında diğer eşin hak sahibi olduğu kabul edilir.
Yargıtay uzun süre eşler arasında cinsel birliktelik kurulamamasını boşanma sebebi saymaktadır. Yargıtay kararlarına göre; sağlık açısından cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca olmayan fakat uzun bir süre cinsel ilişkiye girmeyi reddeden eş kusurludur ve boşanma sebebi olarak bu durum öne sürülebilmektedir.
Söz gelimi; eşe karşı sövme, küfretme, aşağılayıcı sözler sarf etme veyahut hakaret içeren sosyal medya paylaşımı yapma yahut mektup gönderme onur kırıcı davranış olarak değerlendirilmektedir. Keza eşe atılan iftiralar da bu kapsamdadır.
Onur kırıcı davranışlar; hakaret etmek, iftira atmak gibi davranışlardır. Bu davranışların kasıtlı olarak yapılması gerekir ve kusur kıyaslaması yapılamaz; davacı eş ne kadar kusurlu olursa olsun, onur kırıcı davranışın ispatlanması halinde boşanma bu sebepten gerçekleşir ve diğer taraf tam kusurlu kabul edilir.
Evlilik birliği eşler arasında yardımlaşmaya dayandığından çalışan eşin çalışmayan eşe harçlık vermesi evlilik birliğinin sürdürülmesinin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Namazı boşa gider demek değildir. Hadis-i şerifte buyuruluyor ki: Bir kadından kocası razı olmazsa, kadın, günahının cezasını çektikten sonra, Cennete girer. Cennete sadece kâfirler girmez.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri