Evde bakım maaşları bilindiği gibi normal şartlar altında, her ayın 15'inde hesaplara yatırılmaktadır.
Evde bakım maaşları genellikle her ayın 15 ila 31'i arasında yatırılıyor. Ödemelerin 15 Mart Pazar gününden itibaren hesaplara aktarılması bekleniyor. Konuyla ilgili ödeme programı açıklandığında detaylar eklenecektir. EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Geçen yıl ilk defa Türkiye'de Hazine ve Maliye eski Bakanı Nureddin Nebati tarafından dillendirilen Bakım Sigortası, 2024-2026 yıllarını kapsayan son Orta Vadeli Program'da da (OVP) yerini aldı. Buna göre, 'Uzun Süreli Bakım Sigortası'nın gelecek yıl içerisinde devreye alınması planlanıyor.
Evde bakım maaşları genellikle her ayın 15 ila 31'i arasında hesaplara yatırılıyor.
1 Ocak 2024 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında evde bakım maaşı alabilmek için evde yaşayan kişilerin başına düşen gelirin rakamı 11,335 TL sınırını geçmemesi gerekir. Bu miktarı aşan gelir düzeylerindeki ailelere evde bakım maaşı ödenmez.
İlgili 38 soru bulundu
Evde bakım yardımı almak için engel oranı ne olmalıdır? Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda engel oranı en az yüzde 50 ve "ağır engelli" ibaresi "evet" olarak işaretlenmiş olması gerekmektedir.
1. Engelli kişinin sağlık raporunda “ağır engelli'' kısmının işaretli olması gerekir. 2. Eve giren her türlü gelirin toplanıp kişi sayısına bölünmesinde, kişi başı gelirin asgari ücretin üçte ikisinin altında gelir olmalıdır.
2024 EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU? Memur maaşlarına gelen zamla birlikte, evde bakım maaşı ücretlerine de yüzde 49,25 oranında zam yapıldı. Buna göre; Evde bakım desteği yapılan zamla beraber 5 bin 98 liradan, 7 bin 608 liraya yükseldi.
EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA
e-Devlet'in "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" sayfasından evde bakım aylığı sorgulanabiliyor. Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar, şifereleri ve T.C kimlik numaralarıyla sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor.
2024 EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU? Memur maaşlarına gelen zamla birlikte, evde bakım maaşı ücretlerine de yüzde 49,25 oranında zam yapıldı. Buna göre; Evde bakım desteği yapılan zamla beraber 5 bin 98 liradan, 7 bin 608 liraya yükseldi.
Peki, evde bakım maaşı alanlara 5.000 lira verilecek mi? Emeklilere, bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ikramiye ödenecek. İkramiyenin bütçeye maliyeti 61 milyar lirayı geçecek ve ikramiyeler kasım ayının ortasına kadar hesaplara yatırılacak.
Engelli bireyin kendisine ait ev,arsa,araba vb. mallara sahip olması maaşın bağlanmasına engel değildir. Ancak ev ,arsa,araba kirada ve gelir getiriyorsa hane gelirine dahil edilir. Evde bakım maaşı haczedilemez. Evde bakım maaşını gösterilip bankadan kredi alınamaz.
Buna göre engelli maaşı, evde bakım maaşı, 65 yaş aylığı gibi ödemeler de temmuz ayından itibaren zamlı olarak ödenecek. Bu ödenekler memur maaş katsayısına gelen zam kadar artıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2024 Engelli Evde Bakım Parası Zamsız Yattı Engelli evde bakım parası neden zamlı yatmadı? Yine 5097 lira olarak yatmış. 7608 lira olacağı açıklanmıştı ama az önce kontrol ettiğimde yine zamsız yattığını fark ettim.
Evde bakım aylığının telefon numarası üzerinden sorgulanabilmesi için aranması gereken numara, ALO 183 Sosyal Destek hattıdır. Bu telefon numarası ile beraber başvurusu resmi olarak gerçekleştirilmiş olan engelli maaşı ve diğer yardımların sorgulaması da gerçekleştirilebilir.
Evde bakım maaşını sorgulayabilmek için öncelikle e-Devlet'in resmi sitesi turkiye.gov.tr adresine girip, T.C kimlik numarası ve şifrenizle kimlik doğrulamanızı yapmanız gerekmektedir. Şifrenizle giriş yaptıktan sonra sağ üst kısımda bulunan arama yerine 'Engelli Evde Bakım' yazmanız gerekiyor.
Şubat evde bakım aylıkları artışlı olarak ödenecek. Memur maaşlarına gelen zamla birlikte bu ücretler de yüzde 49,25 oranında zamlandı. Ödemeler artışlı olarak 7.608 TL şeklinde yatırılacak.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 2.348 TL'den 2.797 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.811 TL'den 4.196 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.874 TL'den 2.797 TL'ye yükselmiş durumda.
2024 yılı engelli maaşlarının ne kadar olduğu belli oldu. Buna göre; Yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylıkları 874 liradan 2 bin 797 liraya, Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylıkları 2 bin 811 liradan 4 bin 196 liraya yükseldi.
Bakım Maaşıyla Engelli Maaşı Aynı Anda Alınır mı? Bakım maaşı ile birlikte engelli maaşı almak için tüm şartları sağlıyor olmanız gerekir. İki maaşın aynı anda alınabilmesi için gerekli olan şartları "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından" öğrenebilirsiniz.
Evde bakım hizmeti herhangi bir yaralanma veya hastalık durumunda kendi bakımını sağlayamayan kişilere evlerinde yardımcı olmayı kapsar. Kronik hastalık, yaşlılık, ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olmak, kanser hastası olmak veya özel bakıma ihtiyaç duyan grupta olmak, evde bakıma ihtiyaç duymaya neden olabilir.
Sürekli engelli raporunun geçerlilik süresi 1 yıldır. Bu raporu alan kişiler 1 sene sonra raporlarını yeniletmelidir.
EVDE BAKIM AYLIĞI NE KADAR OLDU? Ödemeleri her ayın 11-15'i arasında yapılan evde bakım aylıkları memur maaş katsayısına göre artıyor. Asgari ücretle beraber engel oranı yüzde 40-69 arasında olanların maaşı 3912 lira, yüzde 70 ve üzeri olanların maaşı 5685 lira, 18 yaş altı engelli aylığı ise 3790 lira oldu.
Bakım ihtiyacı olan engellilerin evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından faydalanması için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir. Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında işlem yapılmaktadır.
Emekli olan engellinin bakım parası alması mümkündür. Ancak, engellinin engel oranının %50 üstünde olması ve emekli maaşının muhtaçlık sınırı altında olması gerekir. En düşük emekli maaşı da muhtaçlık sınırı üstünde olduğu için, kendisi emekli olan kişilerin engelli bakım parası mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri